Verbeter je gezondheid structureel: cranberrysap drinken

Verbeter je gezondheid structureel: cranberrysap drinken Een goede gezondheid is een duur goed en dat moet je zelf goed onderhouden. Binnen ons drukke bestaan eten we snel en zijn we vaak gestrest. Het kan ervoor zorgen dat we onvoldoende noodzakelijke stoffen binnenkrijgen, waardoor lichaamsprocessen onvoldoende worden gestimuleerd en de gezondheid achteruitgaat. Wat voor stoffen zitten er in cranberrysap en hoe kan het preventief je gezondheid bevorderen?

Cranberrysap


Wel of niet gebruiken bij blaasontsteking?

Heb je geregeld last van blaasontsteking, dan wordt verondersteld dat je het sap daarbij moet drinken. Het heeft een reinigend effect, waarbij de ontstekingsfactoren snel worden geneutraliseerd en afgevoerd. Naar deze invloed is wetenschappelijk onderzoek verricht, waarbij geen causaal verband is gebleken. Oftewel tot dusver kan nog niet concreet worden bewezen dat het werkelijk gunstig werkt. Toch beweren velen dat het door de stoffen zeer goede resultaten bij de aandoening heeft. Wat zit er in cranberrysap, waarmee de gezondheid kan worden ondersteund?

Kalium

Meest opvallende is dat het sap veel kalium bevat. Dit is de tegenhanger van natrium ook wel bekend als het normale zout. Natrium heeft een bloeddruk verhogend effect, echter kalium werkt dit juist tegen. Het zorgt er dus voor dat de gevolgen van hart- en vaatziekten worden verminderd. In 2007 is binnen een onderzoek reeds geconstateerd dat bij bevolkingsgroepen met een kalium-rijk en natrium-arm (zout) dieet weinig tot geen gevallen van hoge bloeddruk (hypertensie) voorkomen. Natrium zorgt er namelijk voor dat spierweefsels om de aderen strakker staan, waardoor het hart harder moet pompen. Dit is bij kalium niet het geval. Door meer kalium zout in te nemen in plaats van natrium zout kan een gunstige gezonde balans voor het lichaam worden gevonden. Let wel het lichaam heeft natrium nodig, echter door het tot op de helft te vervangen met kalium kan de bloeddruk aanzienlijk worden verlaagd.

Calcium

Voor het hebben van goede stevige botten, heeft het lichaam veel calcium nodig. Iedere dag worden botten afgebroken en opnieuw aangemaakt onder invloed van het botaanmaak stimulerende hormoon calcitonine en botafbraak bevorderende parathormoon. Uiteraard dient daarbij voldoende calcium aanwezig te zijn om de aanwas van geconcentreerde en sterke botten te kunnen voorzien. Daarnaast geldt dat calcium noodzakelijk is om een teveel aan zuren in het lichaam te neutraliseren. Zeker vanaf het 40-ste levensjaar neemt het zuurgehalte toe, waardoor pijnen en kwaaltjes de kop op kunnen steken. Heeft men veel stress dan neemt de spanning in het lichaam toe, waardoor het zuuraandeel extra snel kan stijgen. Bij onvoldoende calcium-inname zal meer calcium aan de botten worden onttrokken, waardoor botontkalking ontstaat. Compenseer het calciumtekort door cranberrysap in te nemen.

Magnesium

Een aanvullend belangrijke stof in de vrucht is magnesium. Het is mede verantwoordelijk voor de vorming van een stevige botstructuur, maar is daarnaast voor vele andere lichaamsprocessen noodzakelijk. Het lichaam kan dus niet zonder deze stof. Er wordt verondersteld dat het van invloed is bij een honderdtal lichaamsprocessen en dus moet je er voldoende van innemen. Dat kun je uiteraard doen middels supplementen, maar het vinden van een gezonde natuurlijke bron kan belangrijk zijn. Deze sap kan daarbij uitkomst brengen aangezien het hoge concentraties bevat.

Andere mineralen

Naast voorgenoemde zeer belangrijke stoffen bevat de bes nog andere mineraalsoorten, welke noodzakelijk zijn voor het lichaam. Denk aan:
 • fosfor voor stevige tanden, glazuur en botten;
 • jodium voor de aanmaak van schildklierhormonen (trijoodthyronine) en heeft weer invloed op de stofwisseling;
 • zwavel waarmee noodzakelijke aminozuur verbindingen worden aangemaakt;
 • ijzer om in combinatie met hemoglobine zuurstof via rode bloedlichaampjes te kunnen vervoeren;
 • mangaan voor aanmaak van botten en is betrokken bij het metabolisme;
 • koper zorgt ervoor dat ijzer aan hemoglobine wordt gekoppeld;
 • beperkte mate: zwavel en chloride.
Naast deze gezondheid stimulerende mineralen bevat het eveneens vele vitaminen.

Vitaminen in cranberrysap

Voldoende vitaminen binnenkrijgen is belangrijk voor de gezondheid. Het kan zijn dat je niet zo van fruit houdt, echter je wilt toch op een lekkere manier je portie vitaminen binnenkrijgen zonder pillen te gebruiken. In cranberrysap zitten de volgende vitaminen:
 • retinol (A) noodzakelijk voor goed werkende ogen;
 • thiamine (B1) speelt een belangrijke rol bij de productie van energie in de hersenen en spieren;
 • riboflavine (B2) vormt een onmisbare schakel bij de overdracht van waterstof aan de elektronentransportketen bij de ademhaling;
 • nicotinezuur (B3) essentieel bij de energie- en eiwitmetabolisme;
 • pantotheenzuur (B5) verzorgt de stofwisseling voor vetten en koolhydraten;
 • pyridoxine (B6) balanceert natrium- en kaliumgehalte in het lichaam, waarnaast de aanmaak van rode bloedlichaampjes wordt gestimuleerd;
 • biotine (B8 of H) is noodzakelijk bij het metabolisme van vet en suikers alsmede de aanmaak van vetzuren;
 • ascorbinezuur (C) belangrijk voor uiteenlopende lichaamsfuncties en reageert ook als antioxidant

Preventief gezondheid bevorderen

Heb je gezondheidsproblemen, een hoge bloeddruk of wil je juist preventief de gezondheid stimuleren neem dan cranberrysap in. Het zorgt ervoor dat de gevolgen van hart- en vaatziekten minder ernstig zijn, waarnaast meerdere lichaamsprocessen effectief kunnen worden gestimuleerd. Doe je voordeel door het sap preventief dagelijks in te nemen om een gezond lichaam te krijgen en te behouden.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is geitenkaas gezond?Is geitenkaas gezond?Heerlijk, een blokje geitenkaas. Maar is het wel zo goed voor de gezondheid? Wat zijn de gezondheidsverschillen tussen z…
Gezonde voeding: SpinaziesapGezonde voeding: SpinaziesapHoewel sap van spinazie niet zo bekend is als voedingsmiddel kan het toch een meerwaarde bieden aan een smoothie, saus o…
Cranberry: gezondheidsvoordelen & voedingswaarde cranberry'sCranberry: gezondheidsvoordelen & voedingswaarde cranberry'sDe cranberry, ook wel lepeltjesheide of grote veenbes, is een plant uit de heidefamilie (Ericaceae). De friszure, wat wr…
De gezondste fruitsoortenDe gezondste fruitsoortenEen goede gezondheid is niet altijd vanzelfsprekend maar dit wil niet zeggen dat wij geen invloed op onze gezondheid kun…

Druivenpitextract: bestrijd kanker en gevolgen veroudering!Druivenpitextract: bestrijd kanker en gevolgen veroudering!Een glaasje wijn smaakt ons allemaal wel en kan met mate de gezondheid goed bevorderen. Een stof daarin is flavonoïde, w…
Tryptofaan supplementen om lichaamsprocessen te stimulerenTryptofaan supplementen om lichaamsprocessen te stimulerenOp het goed functioneren van ons lichaam en hoe goed we ons daarbij voelen, heeft tryptofaan een grote invloed. Het is n…
Bronnen en referenties
 • http://www.gezondheidsnet.nl/help-een-blaasontsteking/nieuws/9398/cranberrysap-helpt-niet-bij-blaasontsteking
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hypertensie#Oorzaken_van_hoge_bloeddruk
 • http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/mangaan/
 • http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/koper/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Magnesium
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Thiamine#Beschrijving_van_de_functie
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Riboflavine
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Nicotinezuur
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Pantotheenzuur
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Pyridoxine
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Biotine#Beschrijving_van_de_functie
Reactie

Eef Zijlstra, 23-07-2017
Hoeveel cranberrysap moet je dagelijks drinken? Reactie infoteur, 24-07-2017
Voor de inname van gezonde sapjes of fruit is eigenlijk geen maximum, maar ik adviseer altijd om ook deze inname met mate te doen. Oftewel een goede balans waarbij je je goed voelt.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 02-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.