Verse groenten en fruit vaak niet zo vers als wij denken

Verse groenten en fruit vaak niet zo vers als wij denken Groenten en fruit zouden wel eens een stuk gezonder kunnen zijn wanneer we in bevroren toestand aanschaffen. diepvriesgroenten dus. dit komt omdat groenten en fruit al direct na het oogsten hun waardevolle voedingsstoffen beginnen te verliezen. daar staan wij als consument vaak niet genoeg bij stil. Soms is de groenten al 2 weken oud eer ze daadwerkelijk op ons bord liggen.

Verse groenten en fruit vaak niet zo vers als wij denken.

Groenten en fruit zijn vaak niet zo vers en voedingsrijk meer wanneer wij ze eten. En hoe komt dat? Ten eerste zijn de producten al niet meer echt vers wanneer wij ze in het groentevak aantreffen bij de groenteboer of supermarkt, al worden ze natuurlijk wel als dagvers aangeprezen.

De eerste achterstand in versheid begint al onmiddellijk na de oogst. Want tussen de oogst en het bereiken van groenteboer of supermarkt zitten al dagen of zelfs weken. Want wat denk je hoe lang het duurt als de producten uit het buitenland moeten komen? Dan duurt het nog langer. Eenmaal aangekomen hier in Nederland moeten de producten dan eerst gekeurd worden op de veiling en daarna pas gaan ze de weg verder naar het rek in de supermarkt of groenteboer. Je begrijpt dat er van ‘vers’ dan eigenlijk al lang geen sprake meer is.

Daarbij moet je dan ook nog eens rekening houden met het feit dat deze producten ‘fifo’ (First in, First out) worden gevuld en dat wil zeggen dat de oudere producten bovenop liggen en de vers aangekomen producten onderin het vak. Nu weten heel veel mensen dat wel dus zoekt men vaak het product wat onderin.

Veel consumenten doen één á twee keer in de week inkopen. Dat betekend dus voor meerdere dagen van tevoren inkoop van groenten en fruit. Dus dan ligt het nog eens een paar dagen in de koelkast.

Wetenschappers van een instituut voor voedselonderzoek beweren dat 45% van de voedingsstoffen verloren zijn gegaan tegen de tijd dat ze worden genuttigd. Het kan wel 2 weken duren eer de producten daadwerkelijk door de consument word gegeten al is gebleken dat de meeste mensen( zo’n 80%) denkt dat er hooguit 4 dagen tussen oogst en het eten van de producten zit.

Het volgende probleem.

Het volgende probleem is dat hoe langer de tijd is tussen oogst en consumptie, hoe meer voedingsstoffen er verloren gaan. Groene boontjes bijvoorbeeld verliezen 45% van hun waardevolle voedingsstoffen na 16 dagen. Broccoli en bloemkool 25%, erwten 15% en wortelen 10%.

De voedingsonderzoekster Sarah Schenker zegt dat vers fruit bijvoorbeeld al onmiddellijk begint te verslechteren direct na de oogst. Dit betekend dat ook al denken we vers en gezond fruit te eten dat dit vaak niet het geval is.

Diepvries is soms veel beter.

Daarom ook is het soms wijzer om diepvries groenten te kopen. Natuurlijk moet je er vanuit gaan dat de groenten zo snel mogelijk na de oogst zijn ingevroren, maar wanneer we daarvan uit gaan dan is het gezonder om diepvriesgroenten te kopen.

‘De boer op’.

Het allerbeste is je groenten en fruit te kopen bij de boer, direct van het land of zelf groenten en fruit te verbouwen. Dan weet je dat je zo vers mogelijke producten op je bord hebt liggen die nog vol zitten met waardevolle vitamines en voedingsstoffen.Dus houd er voortaan rekening mee dat hoe langer je de groenten en fruit in de koelkast hebt liggen, hoe meer voedingsstoffen je verliest.

Bewaartijd van groenten en fruit:

 • Bladgroenten: 1 á 2 dagen
 • Bonen, wortelen: 3/5 dagen
 • Broccoli: 3/5 dagen
 • Aubergine:5/7 dagen
 • Courgette: 5/7 dagen
 • Paprika:5/7 dagen
 • Wortels: 5/7 dagen
 • Witlof, bloemkool: 7/10 dagen
 • Komkommer:1 tot 2 weken
 • Tomaten: 1 tot 2 weken
 • Gesneden groenten: max. 1 dag
 • Verpakte groenten: let op vervaldatum

Bedenk voortaan eerst waar u uw verse groenten en fruit gaat halen en laat het niet ook nog eens 5 dagen in uw koelkast liggen. Kies anders voor diepvries.

Lees verder

© 2010 - 2020 Yoan, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Zijn diepvriesgroenten en diepvriesfruit gezond of ongezondZijn diepvriesgroenten en diepvriesfruit gezond of ongezondVaak denken we dat verse groenten en fruit het beste zijn voor de gezondheid en dat ingeblikte of ingevroren groenten ju…
Groente uit diepvries en blik: even goed als vers?Groente uit diepvries en blik: even goed als vers?Is verse groente altijd beter dan groente uit blik of diepvries? En hoe vers is de groente die je uit de supermarkt haal…
Groenten invriezen niet net zo gezond als diepvriesgroentenGroenten invriezen niet net zo gezond als diepvriesgroentenDiepvries groente zijn net zo gezond als verse groenten. Maar dat geldt niet als mensen hun eigen groenten invriezen. Di…
Toetjes met fruitToetjes met fruitDe zomer is bij uitstek een periode om de maaltijd met een fris en gezond toetje af te sluiten. Wat beter dan het toetje…

Zijn vetten slecht?Zijn vetten slecht?Bijna iedereen is bang van vet voedsel want vet is slecht voor hart en bloedvaten en je word er dik van. Maar is dat wel…
Verhoog je testosteron en je libido met uiensapVerhoog je testosteron en je libido met uiensapEen te laag testosterongehalte is niet bevorderlijk voor het geestelijk en lichamelijk welzijn van vooral mannen. Iranes…
Bronnen en referenties
 • Bron: Telegraph.co.uk

Reageer op het artikel "Verse groenten en fruit vaak niet zo vers als wij denken"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Jan Brand, 03-12-2012 01:26 #2
Ik wilde in eerste reactie ook ff fel reageren, maar zie al in de reacties en de reacties van de admin daar weer op dat er geen keiharde stelling wordt geplaatst maar een mening/discussie oproep! Ik wil alleen aanvullen dat er ook groenten en fruit zijn welke toch echt een periode van 'besterving' nodig hebben om op smaak te komen en dus feitelijk pas DAN vers zijn! Appels en peren zijn zulke producten o.a. Je hebt in steenfruit namelijk een plukrijp fase en een eetrijpfase. (en te vaak zijn er in de foodketen ondernemers die daar een beetje een beentje mee lichtten) In het seizoen blijven eten is door de bank genomen goed en bij een versspecialist kopen is ook beter dan elders. Toch zeg ik altijd dat zekerheid in mijn vak niet bestaat! Er zijn te veel variabelen die vaste aannames in de weg zitten. Dus ook zelfs de aannames dat in het seizoen eten altijd beter is kan en wordt soms door moeder natuur of menselijk falen veroorzaakt! Maar als vakspecialist hoor je dat in te gaten te houden en goed te communiceren naar je klant/afnemer. En zelfs die is niet foutloos!

Marcus Teunissen, 01-04-2010 23:07 #1
Ik uw stuk is de vergelijking met de groentespecialist en de supermarkt wel erg over een kam geschoren. Een fatsoenlijke vergelijking is mij echter niet opgevallen. De inkoop van een groentespecialist of van een grootwinkel bedrijf is namelijk een erg groot vers(schil). Door het logistike gedeelte van een grootwinkel bedrijf zijn de groenten daadwerkelijk 2 a 3 dagen langer onderweg om de weg naar de consument te vinden. Een groentespecialist koopt echter in kleine voorraad in, tot 4 keer toe in een week. Daardoor heeft hij meer zicht op de versheid en kwaliteit van het gekochte product. Vaak koopt hij ook in bij de bron zelf zodat het zelfs dag vers kan zijn. U verwijst in uw stuk de consument naar de boer te laten gaan. Maar een tuinder mag enkel dat geen verkopen wat hij zelf verbouwt. Ik denk niet dat er boeren zijn die 100 soorten groenten telen. Dus eet gezond en haal het op de markt of bij de speciaal zaak. Reactie infoteur, 08-04-2010
Ja Marcus, daar heb je inderdaad gelijk in. Bij mij persoonlijk zijn geen groentenspecialisten te vinden en vandaar dat ik me daar niet op heb georienteerd en dat had ik wel moeten doen. De markt is zeker ook een optie, daar ga ik zelf ook naar toe maar ik merk ook wel dat je goed op moet letten met wat je koopt. Wat de boer betreft: Inderdaad verkoopt deze geen 100 soorten, maar ik houd me dan ook liever bij de soorten van het seizoen, gewoon net als vroeger. maar dat is natuurlijk altijd persoonlijk.

Infoteur: Yoan
Gepubliceerd: 19-03-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!