Verse groenten en fruit vaak niet zo vers als wij denken
Groenten en fruit zouden wel eens een stuk gezonder kunnen zijn wanneer we in bevroren toestand aanschaffen. diepvriesgroenten dus. dit komt omdat groenten en fruit al direct na het oogsten hun waardevolle voedingsstoffen beginnen te verliezen. daar staan wij als consument vaak niet genoeg bij stil. Soms is de groenten al 2 weken oud eer ze daadwerkelijk op ons bord liggen.
Verse groenten en fruit vaak niet zo vers als wij denken.
Groenten en fruit zijn vaak niet zo vers en voedingsrijk meer wanneer wij ze eten. En hoe komt dat? Ten eerste zijn de producten al niet meer echt vers wanneer wij ze in het groentevak aantreffen bij de groenteboer of supermarkt, al worden ze natuurlijk wel als dagvers aangeprezen.
De eerste achterstand in versheid begint al onmiddellijk na de oogst. Want tussen de oogst en het bereiken van groenteboer of supermarkt zitten al dagen of zelfs weken. Want wat denk je hoe lang het duurt als de producten uit het buitenland moeten komen? Dan duurt het nog langer. Eenmaal aangekomen hier in Nederland moeten de producten dan eerst gekeurd worden op de veiling en daarna pas gaan ze de weg verder naar het rek in de supermarkt of groenteboer. Je begrijpt dat er van ‘vers’ dan eigenlijk al lang geen sprake meer is.
Daarbij moet je dan ook nog eens rekening houden met het feit dat deze producten ‘fifo’ (First in, First out) worden gevuld en dat wil zeggen dat de oudere producten bovenop liggen en de vers aangekomen producten onderin het vak. Nu weten heel veel mensen dat wel dus zoekt men vaak het product wat onderin.
Veel consumenten doen één á twee keer in de week inkopen. Dat betekend dus voor meerdere dagen van tevoren inkoop van groenten en fruit. Dus dan ligt het nog eens een paar dagen in de koelkast.
Wetenschappers van een instituut voor voedselonderzoek beweren dat 45% van de voedingsstoffen verloren zijn gegaan tegen de tijd dat ze worden genuttigd. Het kan wel 2 weken duren eer de producten daadwerkelijk door de consument word gegeten al is gebleken dat de meeste mensen( zo’n 80%) denkt dat er hooguit 4 dagen tussen oogst en het eten van de producten zit.
Het volgende probleem.
Het volgende probleem is dat hoe langer de tijd is tussen oogst en consumptie, hoe meer voedingsstoffen er verloren gaan. Groene boontjes bijvoorbeeld verliezen 45% van hun waardevolle voedingsstoffen na 16 dagen. Broccoli en bloemkool 25%, erwten 15% en wortelen 10%.
De voedingsonderzoekster Sarah Schenker zegt dat vers fruit bijvoorbeeld al onmiddellijk begint te verslechteren direct na de oogst. Dit betekend dat ook al denken we vers en gezond fruit te eten dat dit vaak niet het geval is.
Diepvries is soms veel beter.
Daarom ook is het soms wijzer om diepvries groenten te kopen. Natuurlijk moet je er vanuit gaan dat de groenten zo snel mogelijk na de oogst zijn ingevroren, maar wanneer we daarvan uit gaan dan is het gezonder om diepvriesgroenten te kopen.
‘De boer op’.
Het allerbeste is je groenten en fruit te kopen bij de boer, direct van het land of zelf groenten en fruit te verbouwen. Dan weet je dat je zo vers mogelijke producten op je bord hebt liggen die nog vol zitten met waardevolle vitamines en voedingsstoffen.Dus houd er voortaan rekening mee dat hoe langer je de groenten en fruit in de koelkast hebt liggen, hoe meer voedingsstoffen je verliest.
Bewaartijd van groenten en fruit:
- Bladgroenten: 1 á 2 dagen
- Bonen, wortelen: 3/5 dagen
- Broccoli: 3/5 dagen
- Aubergine:5/7 dagen
- Courgette: 5/7 dagen
- Paprika:5/7 dagen
- Wortels: 5/7 dagen
- Witlof, bloemkool: 7/10 dagen
- Komkommer:1 tot 2 weken
- Tomaten: 1 tot 2 weken
- Gesneden groenten: max. 1 dag
- Verpakte groenten: let op vervaldatum
Bedenk voortaan eerst waar u uw verse groenten en fruit gaat halen en laat het niet ook nog eens 5 dagen in uw koelkast liggen. Kies anders voor diepvries.
Lees verder