De geneeskracht van Japanse duizendknoop
Japanse duizendknoop groeit van oorsprong in het oostelijke deel van Azië; in China, Korea en Japan. In Noord-Amerika en Europa is deze vaste plant een nieuwkomer die het heel goed doet. Hij beschikt over bamboe-achtige stammen die drie meter hoog kunnen worden. Het is een leuke sierplant maar sommigen mensen klagen erover dat het een uitheemse soort is die andere soorten verdringt. ´s Winters trekt hij zich terug onder de grond. Zijn wortelstelsel is uitgebreid en op de kou voorbereid; Japanse duizendknoop kan een temperatuur van -35 verdragen. In de Chinese geneeskunde is het een gewaardeerde geneesplant.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Blad van de Polygonum cuspidatum /
Bron: Jan Samanek, Wikimedia Commons (Publiek domein)Inhoud:
Invasieve soort
Duizendknoop wordt als invasieve soort beschouwd; een soort die niet thuis hoort in een land of streek en het er toch heel goed doet. Doordat mensen zich snel over de hele wereld bewegen en allerlei planten uit andere delen van de wereld meenemen en in de tuin zetten, gebeurt het regelmatig dat de biodiversiviteit plaatselijk verandert; er komt een soort bij. Botanici maken zich daar druk om omdat een uitheemse soort inheemse soorten kunnen verdringen.
Resveratrol in Japanse duizendknoop
De wortel van Japanse duizendknoop is een bron van
resveratrol, een stof waarvan in onderzoek op dieren is uitgewezen dat het tumors bestrijdt. Zelfs de zeer snel voortwoekerende kankertumors kunnen door resveratrol een halt worden toegeroepen. Resveratrol is onder andere in staat om een kankercel binnen te dringen en ervoor te zorgen dat deze cel zichzelf dood maakt, wat apoptose wordt genoemd. Japanse duizendknoop is een goede bron van resveratrol. Er zit meer van deze kankerwerende stof in dan in
pinda´s en
druiven. Onderzoekers hopen binnenkort over technieken te beschikken om resveratrol op magnetische wijze uit Japanse duizendknoop te onttrekken. Resveratrol wordt als antikankersupplement verkocht.
Sommige natuurartsen raden dagelijkse inname van 9 tot 30 gram thee van de wortel van Japanse duizendknoop aan voor de ziekte van lyme, maar dit is in de
fytotherapie geen gemeengoed.
Naamgeving
In het
Latijn wordt Japanse duizendknoop
Polygonum cuspidatum genoemd. Polygonum betekent ´veelhoekig´. Cuspidatum betekent ´wijzend gegeven´. Het zou kunnen zijn dat het die naam heeft omdat de bloeisels op wijzende vingers lijken. Polygonum is de naam van meerdere soorten in deze familie zoals: adderwortel,
perzikkruid en varkensgras. Veel van de polygonumsoorten hebben het woord ´knoop´ in hun naam. In het Engels heet deze plant Japanese knotweed en in het Duits wordt het Japanische Staudenknöterich genoemd.
Werkzame stoffen
Van Japanse duizendknoop wordt voor fytotherapeutische doeleinden de wortel gebruikt. De belangrijkste werkzame stof in de wortel is resveratrol, in de vormen van trans- en cis-resveratrol. Verder bevat deze wortel twee stoffen met een fyto-oestrogene werking, namelijk: emodine en 8-0-beta-D-glucopyranoside.
Hart- en vaatziekten
Trans-resveratrol is een sterker werkend resveratrol dan cis-resveratrol. Een grote concentratie aan trans-resveratrol heeft een sterke antioxidantwerking en een grote ontstekingsremmende werking op de wanden van de bloedvaten. Het vermindert de bloedplaatjesaggregatie en is daarom bloedverdunnend. Door deze werking is Japanse duizendknoop goed bij
hart- en vaatziekten.
Goed bij COPD
COPD is een afkorting die staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Dat betekent chronisch obstructieve longziekte oftewel een aanhoudende blokkade in de longen. COPD is een verzamelnaam voor meerdere longziekten. Japanse duizendknoop heeft een antioxidantwerking, een anti-allergische functie en het is ontstekingswerend. Trans-resveratrol is in deze de meest werkzame stof. Daarnaast heeft deze
geneesplant een weerstandsverhogende werking. Dat zorgt ervoor dat de frequenties waarmee luchtwegeninfecties zich voordoen verminderen. Fytotherapeuten kunnen door deze medicinale werkingen besluiten medicijnen op basis van Japanse duizendknoop voor te schrijven bij:
- COPD,
- Bronchitis,
- Astma,
- Longemfyseem.
Japanse duizendknoop bij kanker
Resveratrol in Japanse duizendknoop heeft een antitumoraal effect. Het zorgt ervoor dat tumoren zich zelf elimineren, wat met een medische term apoptose wordt genoemd. Verder heeft het een anti-angiogenetische werkzaamheid; dat is de officiële term voor een middel dat de vorming van bloedvaatjes in een kankercel belet. Hierdoor kan de wortel van Japanse duizendknoop worden ingezet bij kanker.
Japanse duizendknoop bij overgangsklachten
Resveratrol, emodine en 8-0-beta-D-glucopyranoside zijn goede bronnen van fyto-oestrogenen. Dat zijn bio-identieke hormonen. Daarom is de Japanse duizendknoop goed inzetbaar bij overgangsklachten of menopauzale problemen. Het is een fytotherapeutisch middel bij:
Treintje in Beekbergen aangevallen door Japanse duizendknoop /
Bron: Jaap Tamminga, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
- Menopauzeklachten,
- Preventie van osteoporose,
- Amenorrhee of uitblijvende menstruatie,
- PMS of PreMenstrueel Syndroom,
- Dysmenorrhee of menstruatiepijn.
Dosis en veiligheid
Voor de exacte dosis van Japanse duizendknoop moet je bij een fytotherapeut te rade gaan, het is een veilig kruid maar contact met de huid kan bij een klein aantal mensen zorgen voor huiduitslag.