Wat zijn geneesplanten?

Wat zijn geneesplanten? Geneesplanten zijn planten waarmee je van ziekten kan genezen. Onder geneesplanten worden delen van bomen, planten en verschillende soorten plantaardige voeding verstaan. Vruchten en noten kunnen ook genezende werking hebben. Zo heeft de paranoot veel seleen in zich en bevat een acerola de meeste vitamine C van alle vruchten, waardoor het goed is tegen tal van ziekten. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Genezen met planten, groente, noten en fruit

In de fytotherapie worden geneesplanten voorgeschreven om ziekten te verhelpen en voorkomen. Veel ziekten kun je voorkomen door de juiste voeding te eten. In de oudheid zeiden artsen dat voeding het beste medicijn is. Onder de noemer geneesplanten vallen de volgende categorieën:

Verse voeding

De meeste geneesplanten zijn eetbare planten. Om optimaal gebruik te maken van de voedingswaarde is het meestal het beste om verse producten te kopen en daarvan een maaltijd te bereiden. Dat komt niet alleen de voedingswaarde maar ook de smaak ten goede.

Voeding heeft geneeskracht

Veel mensen weten dat sommige voeding geneeskracht heeft. Wanneer je verkouden bent en met een halve ui op het nachtkastje slaapt, kun je ´s nachts gewoon vrijelijk ademhalen. Dat is een onderdeel van de volksgeneeskunde. Dat betekent niet dat het een mindere vorm van geneeskunde is. Deze geneeswijze met een halve ui is bevestigd door de wetenschap. Zo zijn er tal van geaccepteerde geneeswijzen die uit de traditionele geneeskunde komen. Een ander voorbeeld van een kruid dat uit de volksgeneeskunde komt is valeriaanwortel. Daar word je lekker rustig van zonder aan scherpte en concentratievermogen te verliezen. Medicijnen met valeriaan behoren thans tot de reguliere geneeskunde en kun je kopen in een drogist.

Niet-eetbare medicinale planten

Niet elke medicinale plant is eetbaar. Sommige planten zoals groot hoefblad of de klimplant hedera helix zijn giftig als je het als groente zou eten. in kleine concentraties echter kunnen het prima geneesplanten zijn. Voor geneesplanten geldt dat je een natuurarts of liever een fytotherapeut in de arm moet nemen. Dat heeft te maken met bijwerkingen en contra-indicaties.

Een stof of vele stoffen

Overigens hebben medicinale planten veel minder bijwerkingen dan medicijnen. Dat komt omdat in een plant alle stoffen van een plant samen werken en in een medicijn slechts één werkzame stof zit. de reden dat er slechts één werkzame stof in medicijnen zit is dat de wetenschap helaas nog niet kan onderzoeken wat de werkzaamheid van een veelheid aan stoffen is. Medicinale planten kenmerken zich door een geneeskrachtige werking van alle gezamenlijke stoffen in die plant en het is jammer dat de wetenschap nog altijd niet bij machte is de ware geneeskracht van een medicinale plant te onderzoeken. Ze kunnen alleen één voor één de stoffen extraheren en controleren om werkzaamheid.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Paleo dieetDenk je ook wel eens aan de tijd van holbewoners en wat die aten? Wist je dat de voeding die de holbewoner jaren geleden…
Welke groenten mag een cavia eten?Welke groenten mag een cavia eten?Dat vers groenvoer gezond is voor cavia’s wist je al lang. Maar wist je ook dat sommige voedingsmiddelen ronduit gevaarl…
De verspreiding van zaden, pitten en notenDe verspreiding van zaden, pitten en notenZowel pitten, zaden en noten worden in de natuur verspreid. Dit kan op allerlei verschillende manieren gebeuren. De natu…
Fruitarisme: een veganistisch dieetFruitarisme is een dieet bestaande uit, zoals de naam al suggereert, fruit. Het klinkt erg gezond maar door het gebrek a…

De geneeskracht van acacia catechuDe geneeskracht van acacia catechuAcacia catechu is een acaciasoort die 15 meter hoog kan worden uit Pakistan, India en Zuidoost-Azië. Delen van deze boom…
Wat kristallen je te melden hebben?Wat kristallen je te melden hebben?Kristallen zijn natuurproducten en ieder stukje kristal is dus verschillend. Dit maakt het enerzijds mooi om te zien en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Wisniowy, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Groot handboek geneeskrachtige planten, Geert Verhelst
  • Kopfoto: wikimedia commons
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 12-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.