Wat zijn geneesplanten?
Geneesplanten zijn planten waarmee je van ziekten kan genezen. Onder geneesplanten worden delen van bomen, planten en verschillende soorten plantaardige voeding verstaan. Vruchten en noten kunnen ook genezende werking hebben. Zo heeft de paranoot veel seleen in zich en bevat een acerola de meeste vitamine C van alle vruchten, waardoor het goed is tegen tal van ziekten.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Genezen met planten, groente, noten en fruit
In de
fytotherapie worden geneesplanten voorgeschreven om ziekten te verhelpen en voorkomen. Veel ziekten kun je voorkomen door de juiste voeding te eten. In de oudheid zeiden artsen dat voeding het beste medicijn is. Onder de noemer geneesplanten vallen de volgende categorieën:
Verse voeding
De meeste geneesplanten zijn eetbare planten. Om optimaal gebruik te maken van de voedingswaarde is het meestal het beste om verse producten te kopen en daarvan een maaltijd te bereiden. Dat komt niet alleen de voedingswaarde maar ook de smaak ten goede.
Voeding heeft geneeskracht
Veel mensen weten dat sommige voeding geneeskracht heeft. Wanneer je verkouden bent en met een halve
ui op het nachtkastje slaapt, kun je ´s nachts gewoon vrijelijk ademhalen. Dat is een onderdeel van de volksgeneeskunde. Dat betekent niet dat het een mindere vorm van geneeskunde is. Deze geneeswijze met een halve ui is bevestigd door de wetenschap. Zo zijn er tal van geaccepteerde geneeswijzen die uit de traditionele geneeskunde komen. Een ander voorbeeld van een kruid dat uit de volksgeneeskunde komt is
valeriaanwortel. Daar word je lekker rustig van zonder aan scherpte en concentratievermogen te verliezen. Medicijnen met valeriaan behoren thans tot de reguliere geneeskunde en kun je kopen in een drogist.
Niet-eetbare medicinale planten
Niet elke medicinale plant is eetbaar. Sommige planten zoals
groot hoefblad of de klimplant
hedera helix zijn giftig als je het als groente zou eten. in kleine concentraties echter kunnen het prima geneesplanten zijn. Voor geneesplanten geldt dat je een natuurarts of liever een fytotherapeut in de arm moet nemen. Dat heeft te maken met bijwerkingen en contra-indicaties.
Een stof of vele stoffen
Overigens hebben medicinale planten veel minder bijwerkingen dan medicijnen. Dat komt omdat in een plant alle stoffen van een plant samen werken en in een medicijn slechts één werkzame stof zit. de reden dat er slechts één werkzame stof in medicijnen zit is dat de wetenschap helaas nog niet kan onderzoeken wat de werkzaamheid van een veelheid aan stoffen is. Medicinale planten kenmerken zich door een geneeskrachtige werking van alle gezamenlijke stoffen in die plant en het is jammer dat de wetenschap nog altijd niet bij machte is de ware geneeskracht van een medicinale plant te onderzoeken. Ze kunnen alleen één voor één de stoffen extraheren en controleren om werkzaamheid.