Immuunsysteem versterken met de methode van Wim Hof
In de moderne maatschappij ontstaan veel ziektes die we welvaartsziekten noemen. Er zijn verschillende manieren om deze welvaartsziekten minder kans te bieden en één daarvan is om te proberen je immuunsysteem te versterken. Een leermeester op dit gebied is Wim Hof, de Iceman. Hij is van mening dat je zelf je immuunsysteem kunt verbeteren door oefening en inspanning. Een goed immuunsysteem beschermt je tegen virussen en bacteriën. Door de wetenschap krijgt Wim Hof steeds meer erkenning.
Wim Hof
Wim Hof werd geboren in Sittard in 1959. Hij kwam uit een R.K. gezin met 9 kinderen. Al op jonge leeftijd raakte Wim geïnteresseerd in andere culturen zoals het boeddhisme en Hindoeïsme, maar ook in indianenvolken. Hij haalde al negen maal het Guinness Book of records. Deze man heeft op de Noordpool onder een 40 cm. dikke ijslaag gezwommen slechts gekleed in zijn zwembroek. In Finland probeerde hij om 100 meter onder water te zwemmen bij een temperatuur van - 20 graden Celsius. Opvallend is dat hij besneeuwde bergen beklimt waarbij hij slechts summier gekleed is en vaak op blote voeten. Hij kan
vijf kwartier lang in een bak met ijs blijven zitten die tot aan de nek toe is gevuld met ijs. Daarbij is hij in staat om zijn lichaamstemperatuur vast te houden. Door ademhalingsoefeningen is hij in staat om de warmte- koude regeling van zijn zenuwstelsel te regelen. Door jarenlang hard te trainen heeft hij zijn vermogen om met extreme koude om te gaan versterkt. Lange tijd werd hij gezien als een bijzondere "stuntman". Thans wil hij zijn kennis overbrengen aan andere mensen en de wetenschap ten dienste staan bij onderzoek naar ons immuunsysteem. Hij ontwikkelde daarvoor de Methode Wim Hof. Voor meer informatie zie de website van
Wim Hof. Men kan zich hier ook aanmelden voor de nieuwsbrief.
Het immuunsysteem
Een goed werkend immuunsysteem beschermt ons tegen virussen en bacteriën. Maar als het systeem te sterk reageert kan er schade ontstaan aan onze organen. Het immuunsysteem staat onder invloed van het autonome zenuwstelsel. Lange tijd was men de mening toegedaan dat men dit niet zelf kan beïnvloeden. Het autonome zenuwstelsel heeft invloed op de hartslag, de bloedcirculatie en ademhaling. Hier werd verandering in aangebracht door Wim Hof. Er werd hem endotoxine toegediend terwijl hij mediteerde. Het stresshormoon cortisol werd bij Hof actief. Hij maakte veel minder ontstekingseiwitten aan dan er bij andere proefpersonen die ook endotoxine kregen toegediend. Hij vertoonde ook geen griepverschijnselen zoals de andere proefpersonen die wel griepverschijnselen kregen. Vanzelfsprekend kan men geen conclusies trekken op basis van één enkele persoon en dus zal verder onderzoek plaatsvinden. Professor Hopman van het UMC Radboud ziekenhuis is van mening dat hetgeen Wim Hof presteert medisch gezien eigenlijk onmogelijk is.
De Iceman Wim Hof
Wim Hof is een bijzondere persoon. Deze man is bekend in binnen- en buitenland omdat hij diverse records heeft gebroken. Hij gaat tot aan zijn nek in een cabine met ijs zitten. Hij toont aan waartoe het lichaam in staat is als je fysiek en mentaal je lijf opdracht geeft. Door de juiste training en oefeningen ben je zelf in staat om je immuunsysteem te verbeteren. Je maakt je lichaam daarbij sterker. Het gaat hierbij om ademhaling, meditatie en kou. Als je lichaam sterker is dan is het logisch dat je dan ook méér weerstand tegen ziektes zult krijgen. Het lichaam en dan vooral het zenuwstelsel diepgaand beïnvloeden is het doel waarbij geprobeerd wordt om:
- Lichaam en geest in balans te brengen
- Geestelijke wil zelf kunnen beïnvloeden
- Hierbij ontstaat een betere bloedcirculatie
- Het concentratievermogen zal verbeteren
- Een groter vertrouwen kan men opbouwen in eigen kunnen
Stress
Een van de grootste bedreigingen voor onze gezondheid is toch wel stress. Gezonde stress is goed voor ons. Zoek de uitdaging maar op. Maar zodra de stress overheerst tast dit de gezondheid aan. Daarom is het noodzakelijk om een goed evenwicht te hebben tussen ontspanning en inspanning. Het evenwicht tussen de fysieke en geestelijke gesteldheid raakt bij velen verstoord. Dit kan veroorzaakt worden door een streven naar welvaart waarbij welzijn uit het oog verloren wordt. Het is wel mogelijk om je stress te leren beheersen. "Rust en balans zoals de natuur ons in elkaar heeft gezet" is een uitspraak van Wim Hof die we kunnen begrijpen.
Beklimmen van de Kilimanjaro kost inspanning
Wim Hof wilde een poging wagen om met de WHM (Wim Hof methode) hoogteziekte onder controle te krijgen. In januari 2014 heeft Wim Hof met een groep mensen in 48 uur de 5895 hoge Kilimanjaro beklommen. 11 hiervan bereikten de top in korte broek. Dit bij een gevoelstemperatuur van - 20 graden. Normaal heeft men 5 tot soms wel 10 dagen nodig om deze berg in Tanzania te beklimmen. Dus deze mensen hebben een heel bijzondere prestatie geleverd. De begeleidend arts verklaarde dat dit normaal gezien een onmogelijke opgave is. Toch bleek deze poging zeer succesvol.
Radboud universiteit
Samen met de Radboud universiteit werkt Wim Hof aan een doorbraak. In 2011 werd al een onderzoek gedaan waar 240 personen aan hebben meegewerkt. Dit onderzoek werd gedaan onder leiding van Prof. Dr. Peter Pickkers. In 2012 kreeg Pickkers 80.000 euro via het reumafonds en daarmee zal er een nieuw onderzoek gestart gaan worden met méér proefpersonen die deelnemen aan de Wim Hof methode. De uitkomsten van dit onderzoek zijn in 2014 gepubliceerd. Het is wetenschappelijk bewezen dat ademhalingsoefeningen, meditatie en herhaalde blootstelling aan koude van invloed zijn op het autonome zenuwstelsel en de reactie van je immuunsysteem remmen. Toch waarschuwt Prof. Pickkers dat patiënten geen valse hoop moeten krijgen. Een goed werkend immuunsysteem geeft ziekteverwekkers minder kans. Het beschermt ons lichaam tegen ziekteverwekkers. Lange tijd werd gedacht dat we ons autonome zenuwstelsel niet zelf kunnen beïnvloeden. Uit onderzoek is duidelijk geworden dat dit wel mogelijk is. Maar er kan nog niet worden vastgesteld of deze technieken effectief kunnen zijn bij patiënten. Hier is nog verder onderzoek nodig.
Wubbo Ockels
In een televisie uitzending van Ivo Niehe op zondag 23 maart 2014 vertelde Wubbo Ockels dat hij nierkanker heeft die is uitgezaaid en moeilijk te behandelen. Wubbo Ockels heeft Wim Hof in Polen bezocht en de methode intensief mee beoefend. Omdat Ockels in Amsterdam woonde was het voor hem lastig om de extreme koude in Nederland op te zoeken om zijn immuunsysteem te versterken. Daarom pakte hij een ladder en ging gedurende 5 minuten in het ijskoude grachtenwater zitten. Ockels hoopte hiermee zijn immuunsysteem te versterken en hiermee de kankercellen af te remmen. Wubbo had het gevoel dat hij langer in goede conditie kon blijven maar wist dat de ziekte hem uiteindelijk fataal zou worden.
Wubbo Ockels overleed op 18 mei 2014.
Opleiding
Men kan een opleiding volgen in de WHM (Wim Hof methode). Dit kan in workshops. Hij spiegelt zich aan de harde natuur en hij kan invloed uitoefenen op zijn eigen thermostaat. Wim Hof is van mening dat datgene wat voor hem mogelijk is ook aan anderen geleerd kan worden. Door te mediteren kan hij extreme kou en ook pijn verdragen. Een belangrijk onderdeel zijn fysieke oefeningen die gepaard gaan met de juiste ademhaling. Gerichte ademhaling die het zenuwstelsel diep zal gaan beïnvloeden. Je geest wordt zich bewust van de invloed die je hebt op je lichaam en waardoor een diepere concentratie mogelijk is.
Naar Polen
In Polen heeft Wim Hof een eigen plek waar je in meditatieweken yoga en meditatie kunt leren in een rustige omgeving. Deze weken zijn geschikt voor jong en oud en voor beginners zowel als gevorderden. Ademhalingsoefeningen zijn een belangrijk onderdeel van deze meditatieweken.
Literatuur
Wim Hof een een aantal boeken geschreven. O.a:
- De top bereiken is je angst overwinnen. Dit boek schreef Hof in 2000.
- Becoming the Iceman ( geschreven in het Engels)
- Klimmen in stilte.