De geneeskracht van chaga of berkenweerschijnzwam
De chaga paddenstoel behoort tot de paddenstoelsoorten die over het hoogste aantal antioxidanten beschikt. Hiermee is het een uitstekende bestrijder van vrije radicalen. Chaga groeit vooral in Rusland, Siberië, Korea, het noorden van de V.S., Canada en het noorden van Europa. Het is een parasitair levende zwam. Hij komt met name voor op oude, zieke en stervende berkenbomen. Hij kan jarenlang leven op een berk en parasiteert totdat het sterfproces van de boom in gang wordt gezegd. Chaga kan dat proces initiëren. De chaga zwam ziet er niet bepaald mooi uit. Het is een zwarte, verkoold lijkende massa die zich tegen de boom heeft geplakt. Van binnen is het gelig of lichtbruin.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Man in Finland naast een berk waarop chaga zit. /
Bron: Höyhens, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Inhoud:
Naamgeving
Er wordt de volgende
Latijnse naam voor deze zwam gebruikt:
Inonotus obliquus. Obliquus betekent ´schuin´. De paddenstoel kreeg deze toevoeging waarschijnlijk in zijn naam omdat hij dikwijls in een hoek van ongeveer 45 graden naar boven of naar beneden groeit. In
het Nederlands heet het Berkenweerschijnzwam. De plant kun je in theorie in
Nederland en België aantreffen maar hij is zeldzaam. Chaga is een Russische naam die je uitspreekt als tsjah-ga. We gebruiken deze naam in Nederland ook wel wat komt omdat het traditionele geneeskrachtige gebruik komt uit Rusland, of eigenlijk van een etnische groep mensen die wonen in het Oeralgebergte.
Traditioneel gebruik chaga
De Chinese traditionele geneeskunde heeft chaga sinds lange tijd erkend als geneesmiddel. De eerste schriftelijke bronnen over het gebruik van chaga als geneesmiddel stammen uit 2600 jaar voor Christus. In de 16e eeuw werd chaga op grote schaal gebruikt in Rusland en Noord-Europa om zijn medicinale eigenschappen. De wetenschap heeft vastgesteld dat chaga een sterke
antioxidant is met kankerbestrijdende en antivirale eigenschappen.
Chagathee
In Rusland wordt gedroogde chaga gebruikt om een thee van te zetten die men ´zavarka´ noemt. In een wetenschappelijk onderzoek kookte men een kilo chaga vier uur lang om de werkzame stoffen beschikbaar te maken. De thee wordt eveneens extra lang getrokken. Er kan ook een alcoholextract van chaga worden gemaakt.
Natuurlijk antibioticum
In berkenweerschijnzwam zitten de volgende
fytonutriënten: polysachariden, betuline, betulinezuur, melanine, steroïden zoals lansterol, inotodiol, ergosterol, fecosterol en episterol. Deze stoffen samen stimuleren het immuunsysteem. Chaga is een
plantaardig antibioticum.
Wetenschappelijk bewezen
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat chaga geneeskrachtig werkzaam is bij
hart- en vaatziekten, suikerziekte of diabetes mellitus, psoriasis en aids.
Chaga en ziekte van Crohn
Uit een onderzoek uit 2007 bleek dat chaga goed kan helpen bij dikkedarmontsteking en de ziekte van Crohn. Oxydatieve stress, een oorzaak van deze ziekten, blijkt te worden verminderd als de patiënten chaga innemen. Dat is goed nieuws zou je zeggen maar het onderzoek gebeurde helaas op slechts 20 mensen en het is wenselijk dat er meer onderzoek gebeurd voordat et inderdaad tot een goed medicijn tegen deze darmziekten kan worden voorgeschreven.
Chaga en diabetes
Chaga is berkensweerschijnzwam blijkt de bloedsuikerspiegel te verlagen. Daarom is het een goed middel voor diabetespatiënten of mensen die aan metabool syndroom leiden, een préstadium van diabetes. Zo vonden onderzoekers in 2008, na een onderzoek op muizen. Ook voor dit onderzoek geldt dat de eerste resultaten ten aanzien van diabetes veelbelovend zijn maar dat de volgende stap, de daadwerkelijke wetenschappelijke bevestiging of ontkenning dat dit traditionele diabetesmedicijn werkzaam is, is uitgebleven.
Veiligheid
Er zijn weinig complicaties bekend van chaga maar er kan een wisselwerking optreden als je al medicijnen gebruikt. Chaga kan het beste worden ingenomen op voorschrift van een natuurarts of fytotherapeut. Er zijn mogelijke complicaties met bloedverdunners, antidiabetesmedicijnen en chemotherapie. Het is niet moeilijk om aan theesoorten te komen die chaga bevatten. Als je geen fytotherapeut kent of die stap niet aandurft, kun je ook vragen of je huisarts wilt kijken naar dit medicijn.