De geneeskracht van chaga of berkenweerschijnzwam

De chaga paddenstoel behoort tot de paddenstoelsoorten die over het hoogste aantal antioxidanten beschikt. Hiermee is het een uitstekende bestrijder van vrije radicalen. Chaga groeit vooral in Rusland, Siberië, Korea, het noorden van de V.S., Canada en het noorden van Europa. Het is een parasitair levende zwam. Hij komt met name voor op oude, zieke en stervende berkenbomen. Hij kan jarenlang leven op een berk en parasiteert totdat het sterfproces van de boom in gang wordt gezegd. Chaga kan dat proces initiëren. De chaga zwam ziet er niet bepaald mooi uit. Het is een zwarte, verkoold lijkende massa die zich tegen de boom heeft geplakt. Van binnen is het gelig of lichtbruin. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Man in Finland naast een berk waarop chaga zit. / Bron: Höyhens, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Man in Finland naast een berk waarop chaga zit. / Bron: Höyhens, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Naamgeving

Er wordt de volgende Latijnse naam voor deze zwam gebruikt: Inonotus obliquus. Obliquus betekent ´schuin´. De paddenstoel kreeg deze toevoeging waarschijnlijk in zijn naam omdat hij dikwijls in een hoek van ongeveer 45 graden naar boven of naar beneden groeit. In het Nederlands heet het Berkenweerschijnzwam. De plant kun je in theorie in Nederland en België aantreffen maar hij is zeldzaam. Chaga is een Russische naam die je uitspreekt als tsjah-ga. We gebruiken deze naam in Nederland ook wel wat komt omdat het traditionele geneeskrachtige gebruik komt uit Rusland, of eigenlijk van een etnische groep mensen die wonen in het Oeralgebergte.

Traditioneel gebruik chaga

De Chinese traditionele geneeskunde heeft chaga sinds lange tijd erkend als geneesmiddel. De eerste schriftelijke bronnen over het gebruik van chaga als geneesmiddel stammen uit 2600 jaar voor Christus. In de 16e eeuw werd chaga op grote schaal gebruikt in Rusland en Noord-Europa om zijn medicinale eigenschappen. De wetenschap heeft vastgesteld dat chaga een sterke antioxidant is met kankerbestrijdende en antivirale eigenschappen.

Bron: Tocekas, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Tocekas, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Chagathee

In Rusland wordt gedroogde chaga gebruikt om een thee van te zetten die men ´zavarka´ noemt. In een wetenschappelijk onderzoek kookte men een kilo chaga vier uur lang om de werkzame stoffen beschikbaar te maken. De thee wordt eveneens extra lang getrokken. Er kan ook een alcoholextract van chaga worden gemaakt.

Natuurlijk antibioticum

In berkenweerschijnzwam zitten de volgende fytonutriënten: polysachariden, betuline, betulinezuur, melanine, steroïden zoals lansterol, inotodiol, ergosterol, fecosterol en episterol. Deze stoffen samen stimuleren het immuunsysteem. Chaga is een plantaardig antibioticum.

Wetenschappelijk bewezen

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat chaga geneeskrachtig werkzaam is bij hart- en vaatziekten, suikerziekte of diabetes mellitus, psoriasis en aids.

Chaga en ziekte van Crohn

Uit een onderzoek uit 2007 bleek dat chaga goed kan helpen bij dikkedarmontsteking en de ziekte van Crohn. Oxydatieve stress, een oorzaak van deze ziekten, blijkt te worden verminderd als de patiënten chaga innemen. Dat is goed nieuws zou je zeggen maar het onderzoek gebeurde helaas op slechts 20 mensen en het is wenselijk dat er meer onderzoek gebeurd voordat et inderdaad tot een goed medicijn tegen deze darmziekten kan worden voorgeschreven.

Chaga en diabetes

Chaga is berkensweerschijnzwam blijkt de bloedsuikerspiegel te verlagen. Daarom is het een goed middel voor diabetespatiënten of mensen die aan metabool syndroom leiden, een préstadium van diabetes. Zo vonden onderzoekers in 2008, na een onderzoek op muizen. Ook voor dit onderzoek geldt dat de eerste resultaten ten aanzien van diabetes veelbelovend zijn maar dat de volgende stap, de daadwerkelijke wetenschappelijke bevestiging of ontkenning dat dit traditionele diabetesmedicijn werkzaam is, is uitgebleven.

Veiligheid

Er zijn weinig complicaties bekend van chaga maar er kan een wisselwerking optreden als je al medicijnen gebruikt. Chaga kan het beste worden ingenomen op voorschrift van een natuurarts of fytotherapeut. Er zijn mogelijke complicaties met bloedverdunners, antidiabetesmedicijnen en chemotherapie. Het is niet moeilijk om aan theesoorten te komen die chaga bevatten. Als je geen fytotherapeut kent of die stap niet aandurft, kun je ook vragen of je huisarts wilt kijken naar dit medicijn.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
HIV en natuurlijke hulpmiddelenHuman Immunodeficiëncy Virus of HIV heeft al vele mensen besmet met AIDS. Het virus is niet te genezen, maar met behulp…

Een EHBO doos vol keukenkruidenEen EHBO doos vol keukenkruidenAl duizenden jaren worden kruiden over de hele wereld gebruikt vanwege hun geneeskrachtige werking. Dat deze kruiden ook…
Immuunsysteem versterken met de methode van Wim HofImmuunsysteem versterken met de methode van Wim HofIn de moderne maatschappij ontstaan veel ziektes die we welvaartsziekten noemen. Er zijn verschillende manieren om deze…
Bronnen en referenties
 • Tegen kanker: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2895696/
 • Tegen kanker: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC88946/?tool=pmcentrez
 • Tegen kanker: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22135889
 • Tegen kanker: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2681140/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Berkenweerschijnzwam
 • http://altmedicine.about.com/od/herbsupplementguide/a/chaga.htm
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Inonotus_obliquus
 • http://varga-med.co.uk/resource/inonotus-obliquus-chaga-mushroom/
 • Foto: http://varga-med.co.uk/resource/inonotus-obliquus-chaga-mushroom/
 • Afbeelding bron 1: Höyhens, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Tocekas, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 27-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.