Bijna-doodervaring veroorzaakt door serotoninepiek

Bijna-doodervaring veroorzaakt door serotoninepiek Leven en dood zijn twee aan elkaar verwante aspecten van het bestaan. Uiteraard weet niemand wat wat er werkelijk met de geestelijke energie van de mens gebeurt. Mogelijk bestaat er een hemel en anderen zijn van mening dat er niets is. Toch zijn er verhalen van mensen die bij een bijna-doodervaring dingen hebben gezien of een tunnel naar de volgende wereld hebben ervaren, waarbij men een zeer prettig gevoel had. Wat is dit voor soort ervaring en in hoeverre heeft dit met lichaamseigen stof serotonine te maken?

Bijna-doodervaring


Wat is serotonine?

Dit is een neurotransmitter, welke de stemming in het lichaam voor een groot deel beïnvloedt. Opgewektheid, rusteloosheid, emoties, zelfverzekerdheid, angstig, hongerig, lust in sex enzovoorts worden door serotonine bepaald. Het niveau van de aanwezige stof kan behoorlijk variëren door de mate van stress dat we ervaren. Daarnaast geldt des te positiever men in het leven staat des te hoger de niveaus zullen zijn en dat kan een positieve spiraal zijn. Wat voor invloed heeft dit op het dagelijkse leven en wat gebeurt er als men in een potentieel dodelijke situatie terechtkomt?

Invloed op het dagelijkse leven

Hoe stevig jij in je schoenen staat hangt af van de aanwezigheid van deze stof. Een hoger niveau betekent meer zekerheid, omdat je eigen tevredenheid goed is. Door structurele werkdruk, stress en angsten kan het niveau aanzienlijk dalen, waardoor men geen tot beperkte tevredenheid heeft. De stof wordt namelijk compleet verbruikt door adrenaline om angsten te onderkennen. Dat betekent mindere tevredenheid, waardoor het lichaam gespannen raakt. Daarmee kan de persoon in een negatieve spiraal terechtkomen met bijvoorbeeld een depressie of burn-out tot gevolg.

Zwaar ongeval en voor overlijden

Het kan iedereen zomaar overkomen. Een zwaar ongeval kan ervoor zorgen dat het lichaam dermate wordt beschadigd dat er een directe levensbedreigende situatie ontstaat. In dat geval maakt het lichaam per direct een hoeveelheid serotonine aan, waardoor de invloed van pijn direct wordt verminderd (ook invloed van endorfine). Daarnaast zorgt serotonine ervoor dat de stemming direct wordt aangepast naar een tevreden gevoel. Het betekent dat pijn op de achtergrond verdwijnt of dat het niet meer wordt opgemerkt. Ook bij diegene die op het punt staan om te overlijden (zonder zwaar letsel) worden verhoogde waarden van de stof in het lichaam aangetroffen.

Verschil tussen wel of niet overlijden

Komt het lichaam in een dermate slechte, benarde of beschadigde situatie dan wordt de stof aangemaakt. Het is een automatische reactie op een potentieel dodelijke situatie. Personen die een ernstig ongeval hebben gehad en op het randje van leven en dood balanceren zullen een verhoogde dosis krijgen. Het heeft tot doel om pijn te ontlasten en om mogelijk de stap naar het overlijden te vergemakkelijken. Zijn hulpdiensten snel ter plaatse dan kan mogelijk de patiënt nog worden gered, echter bij te laat ingrijpen komt men te overlijden. De stof zorgt er dan voor dat het dragelijk voor de persoon is.

Het feitelijke heengaan kan prettig verlopen

Uit onderzoek is gebleken dat het serotonineniveau stijgt tot op driemaal normale niveaus, zodra het lichaam in een kritische situatie terechtkomt. Het werkt alsof je een stoot morfine krijgt, waardoor je je ondanks de situatie prettig gaat voelen. Het is een mate van bescherming van het lichaam tegen pijnlijke en angstige omstandigheden. De overgang naar overlijden wordt gemakkelijk gemaakt, doordat het lichaam zelf een tevredenheidsstimulans krijgt. Op die manier kan het heengaan prettig middels de serotoninepiek verlopen.

Weer wakker worden

Bij tijdig medisch ingrijpen hoeft het niet zo te zijn dat men komt te overlijden. Men komt weer uit de tunnel en kan weer bij bewustzijn komen. De invloed van serotonine zal blijven na-ijlen, waardoor het lichaam een prettig gevoel blijft houden. Daarbij is het afhankelijk van de mate van schade aan het lichaam lees stress, fracties, inwendige bloedingen, etc hoe snel men weer kan ontwaken. Komt men uit de gevarenzone echter is er veel stress in het lichaam dan zal het serotonineniveau weer snel dalen omdat stress veel van de stof verbruikt. Ook angsten kunnen negatief werken. Het is bij veel schade aan het lichaam gewoontegoed om de patiënt langer uit te laten rusten/ herstellen. Dit wordt gedaan door een kunstmatige slaap aan te laten houden, waardoor angsten uit blijven. Het serotonineniveau kan dan relatief langdurig een positief effect hebben. Het heeft dan dus een gunstig bedwelmend effect, zodat het lichaam kan herstellen.

Tunneldroom bij bijna-doodervaring

Voordat we komen te overlijden neemt het stofniveau in het lichaam aanzienlijk toe, waardoor onmiddellijke tevredenheid in werking treedt. Het heeft een bedwelmend effect, waarbij het lichaam tussen een staat van bewustzijn en verlies van bewustzijn verkeert. De wereld vervaagt dus om je heen, waarbij mensen schimmen worden en men het tijdsbesef verliest. De geest keert zich dus meer in zichzelf vergelijkbaar met slaap of een dromende toestand. Tevredenheid kan beelden of herinneringen geven, waarbij geliefden de revue passeren. Het idee kan daarbij ontstaan dat reeds overledenen of gemisten aan de andere kant van de tunnel staan.

Wel of geen hemel

Wat er na het overlijden wel of niet met de geest gebeurt is voor niemand helder. Velen denken dat er een hemel na de dood bestaat, waar je met reeds overledenen in een tevreden omgeving wordt ontvangen en anderen denken dat het aardse bestaan het eindstation is. Serotonine vormt in beide gevallen de methode om op een vredige manier heen te gaan, indien het lichaam dermate ernstig is aangetast. Overlijden kan dus middels deze stof op een rustgevende manier plaatsvinden, waarbij men wel of niet in de volgende fase van het bestaan overgaat.

Let wel voorgaande is gebaseerd op een studie met ratten, echter niet bij mensen. Het betreffen aannemelijke veronderstellingen aangezien ook onze tevredenheid wordt bevorderd middels serotonine-aanmaak. Het onderstreept zeker de mogelijkheid van een piek indien het lichaam in kritische toestand verkeert.
© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijna-doodervaring (BDE): Uitleg, wetenschap en ervaringenBijna-doodervaring (BDE): Uitleg, wetenschap en ervaringenEen bijna-doodervaring is een ingrijpende gebeurtenis in iemands leven. Persoonlijkheid en levenswijze veranderen vaak b…
Bijna-doodervaring: positief of negatief?Bijna-doodervaring: positief of negatief?Een bijna-doodervaring, ook wel BDE genoemd, is een heel bijzondere ervaring die kan optreden als je op het randje van d…
Een bijna-doodervaringEen bijna-doodervaringHet is door de ervaringsdeskundige vaak moeilijk te omschrijven. Je bent in een veranderde staat van bewustzijn tijdens…
De bijna dood ervaringDe bijna dood ervaringFascinerend: 1 op de 3 mensen welke zich op het randje van het leven en de dood bevonden hebben spreken over een Bijna D…

Wat het huisdier doet voor je gezondheidWat het huisdier doet voor je gezondheidOm de koptekst meteen iets te nuanceren, geldt niet voor ieder huisdier dat het direct van positieve invloed is of kan z…
Overgangsklachten verminderen met natuurlijke middelenOvergangsklachten verminderen met natuurlijke middelenDoor veranderingen in de hormoonhuishouding krijgen veel vrouwen last van lichamelijke en geestelijke klachten tijdens d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304394011005234
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Serotonine
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.