Wat het huisdier doet voor je gezondheid

Wat het huisdier doet voor je gezondheid Om de koptekst meteen iets te nuanceren, geldt niet voor ieder huisdier dat het direct van positieve invloed is of kan zijn op je gezondheid. Althans niet wat wetenschappelijk aangetoond is. Wat niet wegneemt dat het nooit verkeerd voor je gezondheid kan zijn, liefdevol met je huisdier om te gaan. Hoe dan ook, een huisdier kan je gezondheid positief beïnvloeden.

Toegevoegde waarde van een huisdier

Voor het kind én de volwassene

Het is bekend dat in een gezin waar huisdieren zijn, deze niet als eng of vies te boek staan (ingegeven door ouders). Kinderen groeien veel socialer met dieren op en zijn vrijer in de omgang met dieren. Wel is het zo dat het samen moet gaat met een goede hygiëne, maar dat is – als het goed is – sowieso een onderdeel van de opvoeding van je kind(eren).
Bij de kat en hond is inmiddels proefondervindelijk vastgesteld dat het op verschillende vlakken goed is voor de gezondheid van de volwassen mens als ook het kind. Sommige aspecten zijn gelijk voor de kat en hond en andere zijn heel specifiek.
Enkele van de aspecten welke aangetoond voordeel opleveren voor de gezondheid:

De kat

  • Met een kat op schoot die je kunt aaien en de ademhaling kunt voelen, kan het de bloeddruk van de mens doen helpen verlagen.
  • Met een slapende/rustende kat in de buurt (in het zicht) wordt je zelf rustig;
  • Een kat op schoot of in de buurt kan eventueel verdriet gevoelsmatig verzachten;
  • Tegen een kat kan je praten, je kunt je verhaal kwijt (zie je nogal eens bij kinderen, het wordt dan een soort maatje);
  • Tijdens de verzorging van je kat, voelt het dier zich – als je het goed doet – gewenst en is het een ‘vriend’. Zeker bij kinderen die niet eenvoudig contact maken, kan het van toegevoegde waarde zijn.

De hond

  • Met een hond ga je lopen en dat is goed voor de dagelijkse lichamelijke beweging. Wat ook goed is bij (ernstig) overgewicht of tegen hoge bloeddruk als gevolg van overgewicht;
  • Tegen een hond kan je praten, je kunt je verhaal kwijt (zie je nogal eens bij kinderen, het wordt dan een soort maatje);
  • Een wandeling met de hond geeft ruimte over zaken na te denken (wat kan bijdrage aan een te nemen beslissing of je hersenen te ordenen);
  • Door te wandelen met je hond raak je gemakkelijker in gesprek met mensen uit de omgeving. Sociale contacten zijn aangetoond goed voor de mens;
  • Tijdens de verzorging van je hond, voelt het dier zich – als je het goed doet – gewenst en is het een ‘vriend’. Zeker bij kinderen die niet eenvoudig contact maken, kan het van toegevoegde waarde zijn.

Bron: Eigen hond - AnnastaalBron: Eigen hond - Annastaal

Waarom geen huisdier?

Als je weet wat de toegevoegde waarde van een huisdier en dan specifiek een hond of kat voor jou/je gezin kan zijn, waarom zou je dan geen huisdier nemen? Misschien vanuit een allergie die een van de huisgenoten heeft. Het is, ook zonder een huisdier, goed om te kijken waar de oorzaak van de allergie ligt en dit proberen op te lossen. Helaas voorziet de reguliere geneeskunst hier meestal niet in de beste oplossingen. Het alternatieve circuit kan hierbij helpen.

Verder kan angst een rol spelen en dan is het goed te weten waar de angst vandaan komt. Ooit een slechte ervaring met een dier gehad of van huis uit meegekregen (aangepraat)? Maar is dat maatgevend voor de toekomst? Niet leuk voor het gezin, maar ook niet prettig voor de persoon in kwestie.

Er zijn ook mensen die een huisdier vies vinden. Tja, dat kan. Bedenk wel wat het “vieze” dan is. Een huisdier moet je namelijk ook opvoeden en een goed opgevoed huisdier doet niet de dingen die je als eigenaar niet wil dat hij of zij doet (denk aan: op bed springen, schooien bij het eten, de tong overal langs laten gaan, haren achterlaten op kleding, kussens etc.). Dit kost wel wat investering, maar gegeven de toegevoegde waarde voor de mens, kan je je afvragen in hoeverre je er geen tijd in zou willen steken.

Soms kan het echt niet …

Redenen genoeg waarom je geen huisdier kunt/wilt nemen en hoewel er voor de meeste bezwaren wel oplossingen zijn, kan er altijd een echt onoverkomelijke reden zijn om toch geen huisdier te nemen. Of in ieder geval niet het dier wat vrij rondloopt in huis. Soms is dan een huisdier in een kooi of bak nog een oplossing.

Tot slot

Waar je ook voor kiest, de toegevoegde waarde van een huisdier voor de volwassen man of vrouw of het kind, is inmiddels wel aangetoond en gaat verder dan wat de dierenliefhebber graag horen wil. Als de wetenschap heeft aangetoond kan ook de scepticus er niet meer om heen. Maar geniet er vooral ook van!
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Puppy chippen verplicht vanaf 2012Puppy chippen verplicht vanaf 2012Vanaf 2012 is het verplicht om alle puppy’s te chippen. Mensen die een puppy kopen, moeten er dan alert op zijn of een p…
Een kitten opvoedenEen kitten opvoedenAls je een kitten hebt gekocht, dan zal je deze ook moeten opvoeren. Het is nodig om je nieuwe huisdier bekend te laten…
Een huisdier voor iedereenEen huisdier voor iedereenNederlandse gezinnen hebben vaak een huisdier, het hoort er bij. Wie neemt het initiatief, wat is het effect en waarom n…
Huisdierenbijsluiter. Wat is dat?Huisdierenbijsluiter. Wat is dat?Lees eerst de huisdierenbijsluiter voordat je een huisdier koopt. Ieder jaar opnieuw stromen dierenasielen vol en niet z…
Bijna-doodervaring veroorzaakt door serotoninepiekBijna-doodervaring veroorzaakt door serotoninepiekLeven en dood zijn twee aan elkaar verwante aspecten van het bestaan. Uiteraard weet niemand wat wat er werkelijk met de…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Eigen hond - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 11-05-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.