Bijna-doodervaring (BDE): Uitleg, wetenschap en ervaringen

Bijna-doodervaring (BDE): Uitleg, wetenschap en ervaringen Een bijna-doodervaring is een ingrijpende gebeurtenis in iemands leven. Persoonlijkheid en levenswijze veranderen vaak bij mensen die een BDE hebben beleefd. Bijna-doodervaring wordt door sommige personen, die dit hebben meegemaakt, zelfs beschreven als een buitenaardse beleving. Wat is een bijna-doodervaring? Wat is er in de wetenschap onderzocht over de bijna-doodervaring? Wat zijn de ervaringen en gedragsveranderingen van mensen die dit hebben meegemaakt? En wat voor impact heeft de bijna-doodervaring op iemands leven en zijn omgeving?

Uitleg

BDE betekent bijna-doodervaring. Het gaat om een levensbedreigende situatie waarin een persoon zich bevind en een veranderende bewustzijn staat heeft. Een bijna-doodervaring wordt vaak gemeld na een hartstilstand, reanimatie of ernstig ongeval. Typerend voor een BDE is, dat degene zijn bewustzijn verliest, er een soort van uittreding van zijn lichaam plaatsvind. De persoon in kwestie denkt dat zijn uittreding de realiteit is. Het gaat om vlakbij het punt te zijn waarbij je kan dood gaan.

Cardioloog P. van Lommel, BDE-onderzoeker heeft de bijna-doodervaring als volgt gedefinieerd:

“Een bijna-doodervaring is een geestelijke ervaring die kan optreden tijdens een periode van klinische dood, maar ook tijdens een stervensproces of soms zonder duidelijke aanleiding. De bijna-doodervaring is een universele ervaring die over de hele wereld en door alle tijden heen wordt vermeld, die onafhankelijk is van leeftijd, intellect of godsdienst.”

De term bijna-doodervaring is bedacht door de Amerikaanse arts Raymond Moody in het jaar 1975. Patiënten in een staat van klinische dood zijn door hem in leven gehouden door middel van reanimatie. Eenmaal gered van een aankomende dood vertelden deze patiënten bijzondere verhalen over wat ze hadden gevoeld en meegemaakt tijdens de reanimatie. Hierop heeft hij de term bijna-doodervaring bedacht.

Wetenschap

De hersenactiviteit van mensen komt sterk overeen met die van ratten. Er zijn bij ratten proeven uitgevoerd waarbij de ratten een hartstilstand krijgen. Bij de ratten zijn 30 seconden van extreme hersenactiviteit waar te nemen na een hartstilstand en er zijn hersengolven zichtbaar die een staat van bewustzijn weergeven. Dit is vreemd omdat er geen bloed meer naar de hersenen stroomt na de hartstilstand. De hersenactiviteit is zelfs groter als die van levende ratten. Het is zeker opmerkelijk te noemen dat er geruime tijd na de klinische dood zoveel hersenactiviteit bij ratten is.

Ongeveer 20% van de mensen die een hartstilstand overleven hebben een bijna-doodervaring gehad. Bij een hartstilstand gaat de hersenactiviteit nog even door, dat blijkt uit bijvoorbeeld registratie van Elektro-encefalografie(EEG). Elektro-encefalografie is een manier om hersenactiviteit waar te nemen via de hoofdhuid. De bijna-doodervaring wordt dan ook door veel wetenschappers toegeschreven aan hersenactiviteit die nog plaatsvind. Symptomen van een BDE als uit het lichaam treden, het grote witte licht en flitsen uit het verleden die voorbij komen zijn volgens neuroloog Kevin Nelson te wijden aan het brein die zijn oriëntatie kwijt is.

Ervaringen van mensen

Mensen met een bijna-doodervaring hebben soms verschillende dingen meegemaakt tijdens de BDE. Voor veel mensen is dit een totaal pijnloze ervaring geweest. Wat bijzonder is aan de verhalen van mensen met een bijna-doodervaring is dat ze vaak exact een omschrijving kunnen geven van de omgeving terwijl ze lichamelijk dood zijn. Dit blijkt uit de verhalen die mensen hebben als ze na enige tijd weer bij bewust zijn.

Voorbeelden van ervaringen

 • Het gevoel van het uittreden van het lichaam
 • Het zien van een fel wit licht in een soort tunnel
 • Het doorheen gaan van een donkere tunnel
 • Ontmoetingen met overleden personen (bijvoorbeeld familie of vrienden)
 • Het terugkeren in je lichaam
 • Het zien van het hiernamaals
 • Jezelf zien liggen

Gevolgen en gedragsveranderingen

Een bijna-doodervaring kan levensbepalende gevolgen hebben voor degene die dit heeft ondergaan en zijn omgeving. Het kan tot gevolg hebben dat degene die een bijna-doodervaring heeft ondergaan vrienden, levenspartner of familie kwijtraakt. Zijn omgeving kan moeilijk omgaan met de persoon na de BDE. Dit komt mede omdat veel mensen niet op de hoogte zijn wat voor impact een BDE voor iemand kan hebben op zijn emoties. De persoon is simpelweg gezegd niet meer hetzelfde als voor de BDE.

Voorbeelden van mogelijke gedragsveranderingen na een BDE

 • De persoon heeft een hoge emotionele gevoelswaarde gekregen. Hij trekt heel veel dingen persoonlijk aan zoals ziekte, ellende in de wereld en ruzie met geliefden of vrienden.
 • De ambitie van een BDE'er is zeer laag. Geld en status is een stuk minder belangrijk geworden.
 • Ze hebben sterk intuïtieve vaardigheden gekregen. Ze denken dingen in de toekomst te kunnen waarnemen en mensen goed te kunnen doorgronden.
 • Grote wereld problemen willen oplossen.
 • Tijd en agenda is onbelangrijk geworden.
 • Men denkt helende gaven te hebben.
 • Een sterk gelovig karakter.
© 2015 - 2020 Infoplus, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Bijna-doodervaring: positief of negatief?Bijna-doodervaring: positief of negatief?Een bijna-doodervaring, ook wel BDE genoemd, is een heel bijzondere ervaring die kan optreden als je op het randje van d…
Een bijna-doodervaringEen bijna-doodervaringHet is door de ervaringsdeskundige vaak moeilijk te omschrijven. Je bent in een veranderde staat van bewustzijn tijdens…
Bijna-doodervaringen wetenschappelijk verklaardBijna-doodervaringen kwamen in de belangstelling in het midden van de jaren zeventig van vorige eeuw door Raymond Moody…
Bijna-doodervaringen, een groot mysterieBijna-doodervaringen, een groot mysterieBijna-doodervaringen worden vaak beschreven als een plots onverklaarbaar gevoel van rust en sereniteit. De persoon in kw…

24-uurs urinecollectie24-uurs urinecollectieEen 24-uurs urinecollectie is een snel, eenvoudig en niet-invasief diagnostisch onderzoek dat een arts gebruikt om meer…
Wat zijn de risico’s van een asbestbrand?Wat zijn de risico’s van een asbestbrand?Berichten over branden waarbij asbest vrijkomt verschijnen regelmatig in het landelijke nieuws. Vrijwel altijd wordt bij…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • http://www.bijnadoodervaring.nl/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bijna-doodervaring
 • http://www.tangram-counseling.nl/bde/gevolgen_van_een_bde.html
 • http://www.welingelichtekringen.nl/wetenschap/211305/toch-wetenschappelijke-verklaring-voor-bijna-doodervaring.html
 • Ervaring

Reageer op het artikel "Bijna-doodervaring (BDE): Uitleg, wetenschap en ervaringen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Alexander van Doormaal, 28-12-2016 10:36 #1
Als rationeel wetenschapper heb ik me nimmer verdiept in het verschijnsel BDE; ik geloofde er niet in. Enkele weken geleden echter is mijn leven dramatisch veranderd en ik wil graag dat iemand beoordeelt of ik een BDE had. Ik vecht tegen blaaskanker met een dichtgegroeide blaashals en draag een urine stoma, de suprapubische katheteter, die bij mij al 8 keer verstopt is geraakt. De laatste keer haalde de ambulance mij na al 10 uur heftig lijden, een foltering van volledige blaasafsluiting; je wordt gevierendeeld en je wilt geholpen worden of dood. De ambulance zuster gaf ietsjes morfine bij, waar dat thuis niet had geholpen en ik kan morfine goed verdragen. Ik bleef bij bewustzijn en hevig brullen als aangeschoten wild op weg naar het ziekenhuis. Ik keek naar de raampjes en apparaten in de ambulance, toen een wit licht voor mijn ogen verscheen. De ambulance zuster begon steeds indringender te vragen naar mijn naam en geboortedatum. Ik gaf keurig antwoord, maar begon te stoppen. Ik was alleen bezig met dat licht, geen tunnel, maar het werd sterker en groeide, er was beweging in die enorme ronde vlek, die in de ambulance alle contouren deed vervagen en de stem van de verpleegkundige wegdrong naar een afstand, die ik voor ca. 150 meter houden moet. De witte vlek sprak in mij en het waren niet zozeer woorden. De boodschap was deze: je hoeft nergens meer op te antwoorden en je kan hier naartoe komen. Ik voelde toen nog de bloeddruk meter en het pols voelen ver weg nog terdege en dacht meteen dat men iets aan me moet hebben gemerkt, maar wat? De witte cirkel trok harder en harder, dat was het enige nog maar. Dit wilde ik niet, omdat ik niet klaar ben met mijn leven, maar die vlek begon enorm te zuigen en ik wankelde op mijn benen, terwijl ik lag! Ik was erg alleen en gaf dus geen antwoord meer, maar verzette mij tegen die enorme zuigkracht en ik wist een ding erg goed: als ik er naartoe zou gaan, dan was ik voorgoed daar. Het licht werd sterker en ik kon de keuze niet maken of ik in die vlek zou stappen. Dit heeft niet lang geduurd. Maar ik was volledig pijnvrij. Ik werd weer helder van geest, toen de brancard uit de auto werd gereden en de liftdeuren hun bonkend geluid maakten en ik stemmen hoorde, o.m. de verpleegkundige, die vroeg waar ze mij moesten afleveren. Ik was zo helder en nog pijnarm, toen ik de hand van de verpleegkundige greep en haar zeer uitvoerig bedankte. De pijn zwol snel aan en ik hervatte mijn gebrul. Ik was er dus weer en had meteen enorme spijt dat ik die kans had laten liggen. Drie uren later kwam ik uit de OK en dacht niet aan het voorval, maar merk dat ik niet dezelfde ben als vroeger. Dat valt velen op. Zo ook mijn partner met wie 46 jaren gehuwd ben. Het kost moeite om de alledaagsheid prettig te vinden en ik overwoog alweer dat ik mijn strijd met de kanker niet langer wens. Alleen: hoe vertel je dat je medische team, dat zich voor je uitslooft? En wat doe ik er verder mee? Niets dus. Ik zwijg hierover. Maar het wroet wel in mij en ik heb kanker psychologische support aangevraagd, omdat ik over mijn euthanasie anders ben gaan denken. Iets dat ik wil bespreken en me laten bezien door de ogen van een ander. Ik herken mijzelf maar in enkele van alle genoemde en beschreven BDE ervaringen. Ik had alleen dat enorme witte licht dat zoog en geen tunnel was, geen enkele andere identiteit of kleur, muziek, overledenen, neen, uitsluitend die kans, naar ik denk, om naar de dood de overstap te zetten, simpel, kaal, maar dominant, elke dag weer. De vraag is: wat is mij overkomen? Ik hoop dat iemand zich hierin herkent en mij er iets over kan schrijven, waarvoor uiteraard hartelijke dank. Alexander

Infoteur: Infoplus
Laatste update: 19-10-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!