De bijna dood ervaring

De bijna dood ervaring Fascinerend: 1 op de 3 mensen welke zich op het randje van het leven en de dood bevonden hebben spreken over een Bijna Dood Ervaring. Dit verschijnsel kan zich in diverse vormen en verschijningen voordoen. Sceptici stellen dat dit een gevolg is van zuurstoftekort in de hersenen, of een andere medische verklaring. Anderen geloven sterk in het bestaan van een bijna dood ervaring en vaak daarmee samenhangend, een leven na de dood.

Wat is een Bijna Dood Ervaring?

Omdat een bijna dood ervaring een voornamelijk persoonlijke en subjectieve aangelegenheid is, is het lastig een universele definitie voor dit fenomeen te creëren. De meeste onderzoekers houden als richtlijn aan dat een bijna dood ervaring een bewuste waarneming van een naderend einde van het leven. Beschrijvingen die hier soms bij gebruikt zijn, zijn onder meer:
 • De ervaring van een persoon tijdens een levensgevaarlijke situatie, ongeacht de oorzaak
 • Een consistente en buitenzinnige blauwdruk dat zich voordoet wanneer de dood nabij is
 • Een verhoogde staat van bewustzijn welke veroorzaakt wordt door ernstig trauma of een andere levensbedreigende conditie, waarin een serie van helder beschreven karakteristieken aanwezig zijn
 • Een ervaring waarin men zich mentaal buiten het fysieke lichaam bevindt

Veel medici staan sceptisch tegenover het bestaan van een bijna dood ervaring, omdat er geen hard bewijs voor is.

Moody

Moody is de auteur van het boek Life after Life. Hij beschrijft hoe een persoon met een bijna dood ervaring negen stadia doorloopt.
 1. Gevoelens van overleden zijn
 2. Een ervaring van vrede en tevredenheid
 3. Buitenlichamelijke ervaring
 4. Tunnelervaring
 5. Het zien van personen van licht
 6. Ontmoeting met een God
 7. Een terugkijk op het leven
 8. Naar de hemel gaan
 9. Weerzin naar het leven

Ring

Ring herzag de stadia van Moody in 1977 en kwam tot in totaal vijf stadia in de bijna dood ervaring:
 1. Gevoel van vrede en tevredenheid
 2. Scheiding van het lichaam
 3. De donkere tunnel binnentreden
 4. Een waanzinnig mooi gouden vreedzaam licht zien
 5. Het binnentreden van dit waanzinnig mooi gouden vreedzaam licht

Karakteristieken van de Bijna Dood Ervaring

Volgens Moody en Ring hoef je niet alle stadia te doorlopen bij een bijna dood ervaring. De meeste mensen schijnen tijdens een bijna dood ervaring niet verder dan het stadium van het zien van licht te komen.

Buitenlichamelijke ervaring

Mensen die uit het lichaam getreden zijn ervaren dit heel divers. Sommige mensen zien zichzelf op de operatietafel liggen en horen dat de arts hen doodverklaard. Anderen voelen compleet geen pijn meer en krijgen een tevreden gloed over zich heen. Velen hebben het gevoel geen contact te kunnen maken met de levende wereld, althans niet op een manier die begrijpelijk is voor de levenden.

De tunnel ervaring

De tunnelervaring wordt vaak beschreven als een gevoel dat men snel en meestal met de voeten eerst in een donkere, dimensieloze tunnel wordt geduwd, een helder licht naderend. Hoewel sommigen de tunnel ervaring beschrijven als een trap die zij naar boven moeten beklimmen, is het uitzicht op een helder licht universeel.

Het licht

Sommige mensen hebben het stadium van het bereiken van het licht bereikt. Zij spreken over een weerzien met overleden geliefden. Deze mensen stralen en hebben een soort "jas" van licht om zich heen. Men voelt vrede, warmte en gevoelens van onvoorwaardelijke liefde. In deze fase krijgt men vaak ook een terugblik op het eigen leven. Sommige mensen ontmoeten in dit stadium engelen of een God.

Geen terugkeer mogelijk

Op een gegeven moment belandt men op een punt wat als men dat punt overschrijdt, men niet meer terug naar het leven kan. Dit gaat vaak gepaard met innerlijke conflicten en weerzin tegen de terugkeer naar het leven. Soms wordt men door een God toegesproken dat het leven nog niet klaar is en men terug moet.

Gevolgen van een Bijna Dood Ervaring

Wanneer men eenmaal een bijna dood ervaring gehad heeft kijkt men hier vrijwel altijd op terug met warme gevoelens. De bijna dood ervaring heeft het leven van de persoon voorgoed veranderd, in positieve zin. Veel mensen gaan na een dergelijke ervaring werken in een scene waar men meer spiritueel contact heeft met mensen, zoals het verzorgen van oudere mensen.
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijna dood ervaringBijna dood ervaringBijna dood ervaring: afkorting BED. Verhalen, de hel, Jezus, moslim, boek. Een bijna dood ervaring wordt omschreven als…
Buiten het lichaam ervaringBuiten het lichaam ervaringBuiten het lichaam ervaring: BLE, bijna dood ervaring, uittreden van het lichaam. Een buiten het lichaam ervaring kan op…
Bijna-doodervaring: positief of negatief?Bijna-doodervaring: positief of negatief?Een bijna-doodervaring, ook wel BDE genoemd, is een heel bijzondere ervaring die kan optreden als je op het randje van d…
Doodgaan, de spirituele ervaringDoodgaan, de spirituele ervaringDoodgaan heeft voor iedereen een andere betekenis. Voor sommigen een angstaanjagende gedachte, voor anderen een opluchti…

Aura readings en aura healingAura readings en aura healingVia populaire televisieprogramma's komen we steeds vaker in aanraking met de paranormale wereld. Paranormaal genezen wor…
Koningskaars voor de keelKoningskaars voor de keelDe Verbascumsoorten vallen vooral op door hun grote grijze wollige rosetten. Deze slijmstofplanten worden niet veel meer…
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 11-11-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.