Bijna dood ervaring

Bijna dood ervaring Bijna dood ervaring: afkorting BED. Verhalen, de hel, Jezus, moslim, boek. Een bijna dood ervaring wordt omschreven als een tunnelervaring, waarbij de persoon een ongewone ervaring krijgt uit het lichaam te treden en in een donkere tunnel weg te zakken. Hoe ontstaat deze ervaring en wat doet het met je leven?

Wat is een bijna dood ervaring?

Een bijna dood ervaring wordt ook wel afgekort als BED. Het is een ongewone ervaring die optreedt bij mensen die doodgaan of bijna doodgaan. Mensen die erg ziek zijn of een groot ongeval hebben gehad, en de verwachting hebben te zullen gaan sterven, kunnen ook een bijna dood ervaring krijgen. Ongeveer 10 tot 40% van alle mensen die de dood in de ogen kijken, hebben een bijna dood ervaring meegemaakt.

Er wordt nogal wat gespeculeerd over het bestaan van een bijna dood ervaring. Sommigen schrijven het toe aan medicijnen die aan een patiënt met een bijna dood ervaring zijn toegediend. Anderen weer aan de hersenen die bij pijn een prettige ervaring teweeg brengen. Toch zijn er verhalen bekend die deze dingen teniet doen: blinden mensen met een bijna dood ervaring wisten later precies te vertellen hoe de operatiekamer eruit zag of welke kleding de artsen of omstanders droegen. Toch komt een bijna dood ervaring bijna niet voor bij mensen die een tijdelijke hartstilstand hebben, en wel bij mensen die denken dood te gaan terwijl dit niet zo is.

De bijna dood ervaring

Deze ervaring komt alleen voor bij mensen die de dood in de ogen kijken. Het gaat hier dus niet om een normale droom of een hallucinatie. Als eerste zakt de persoon in een zwart gat. Er is een vreemd geluid hoorbaar, zoemend of met een nagalm. De persoon met de bijna dood ervaring kan hierna uit het eigen lichaam treden en zichzelf zien liggen. Hij kan doktoren horen of zien, die hem dood verklaren. Dit heet een buiten het lichaam ervaring. De persoon velt zich niet angstig of boos, maar berustend, liefdevol en met vrede.

Daarna volgt er een reis door een tunnel, aan het einde van deze tunnel is er een fel licht te zien. Vaak worden overleden bekenden waargenomen, zoals een familielid, een vriend, kennis of iemand anders die eerder overleden is. De overleden mensen die gezien worden, zijn vaak veel knapper dan op het aardse bestaan. Communiceren met deze mensen gebeurt veelal zonder woorden. De persoon wordt duidelijk gemaakt om terug te gaan naar aarde. Hierna komen ze bij. Hoewel bijna dood ervaringen sterk kunnen verschillen, zijn meerdere van deze elementen wel terug te vinden in één ervaring.

Naar de hel

Soms heeft een persoon tijdens een bijna dood ervaring het gevoel om door wezens meegesleurd te worden, de hel in. Omdat deze bijna dood ervaringen gepaard gaan met angst of woede, wordt er vaak niet gepraat over deze ervaringen. Men schaamt zich ervoor of wil er niet meer over nadenken. Ook worden deze ervaringen soms als nare droom beschouwt. Bij een bijna dood ervaringen in de hel kan men zich in een donkere omgeving bevinden. Het is mogelijk dat de persoon kwade stemmen om zich heen hoort. Er kan een vreselijke geur hangen. Vaak is de persoon erg bang. Na een bijna dood ervaring in de hel zijn veel mensen bang om te zullen sterven.

Jezus of God ontmoeten/ Moslim

Bij een bijna dood ervaring kan het voorkomen dat de persoon in een groot wit licht stapt en hier een stem hoort, die van Jezus of God afkomstig is. Er wordt de persoon gevraagd of hij of zij terug wil naar aarde. Ook kan er gevraagd worden wat de persoon geleerd heeft of krijgt hij/zij te horen dat het leven op aarde in een ander licht gezien moet worden. Soms wordt een persoon tijdens een ervaring in de hel door God of Jezus uit de hel gehaald.

Een bijna dood ervaring is niet geloofsgebonden. ook moslims of andere geloofsovertuigingen spreken soms over een bijna dood ervaring. Hierbij kan er sprake zijn van het zien van een wit licht en het zien van een religieuze beroemdheid. Ook kan er sprake zijn van een hel-ervaring. Sommige geloofsovertuigingen verbieden echter om hierover te praten, of het wordt gezien als een taboe.

Leven na een bijna dood ervaring

Een bijna dood ervaring levert veel mensen een andere kijk op het leven op. In de meeste gevallen worden mensen geloviger en gaan veel meer de waarde van het leven inzien. Mensen die voorheen snel boos werden of anderen afsnauwden, zullen na een bijna dood ervaring vredelievender zijn en meer begrip tonen. Mensen die een bijna dood ervaring in de hel hadden, zullen vaak leven in angst. Slapen met het licht uit wordt moeilijk en men voelt angst om dood te gaan en weer met de hel in aanraking te komen.

Vaak voelt men de eerste tijd nog een verlangen terug naar de tunnel en het licht, en de bekende overleden mensen. Toch zorgt een bijna dood ervaring na een zelfmoordpoging voor een verminderde kans op een tweede zelfmoordpoging.

Lees verder

© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Christendom en islam: wat is het belangrijkste verschil?Christendom en islam: wat is het belangrijkste verschil?Moslims en christenen. Beide geloven in een grote almachtige God. Beide hebben een heilig boek dat het geopenbaarde woor…
Het christendom, een wereldgodsdienstHet christendom, een wereldgodsdienstHet christendom is de grootste godsdienst van Nederland. Maar wat geloven christenen eigenlijk en wat zijn hun leefregel…
De bijna dood ervaringDe bijna dood ervaringFascinerend: 1 op de 3 mensen welke zich op het randje van het leven en de dood bevonden hebben spreken over een Bijna D…

Medische terminologie - VoorvoegselsMedische terminologie - VoorvoegselsIn de medische wereld wordt veelal gebruik gemaakt van medische termen. Vooral door fysiotherapeuten, artsen, podotherap…
Boorwater kopen, maken, ogen, babyBoorwater kopen, maken, ogen, babyBoorwater: gebruik bij ontstoken ogen, baby, dieren, hond of vogel. Boorwater is een licht ontsmettingsmiddel en wordt v…
Bronnen en referenties
  • Susan Blackmore: Dying to Live: science and the near-death experience
  • Het kleine bijna-bij-de-dood boekje: Jim vander Heijden
  • Bijna Dood Ervaringen en wereldreligies: Bob Coppes
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 28-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.