Boorwater kopen, maken, ogen, baby

Boorwater kopen, maken, ogen, baby Boorwater: gebruik bij ontstoken ogen, baby, dieren, hond of vogel. Boorwater is een licht ontsmettingsmiddel en wordt vooral toegepast bij oppervlakkige wonden en als oogbad. Bij baby's wordt het nogal eens gebruikt wanneer de traanklieren ontstoken of verstopt raken.

Wat is boorwater?

Boorwater is een oplossing van 3% boorzuur in water. Boorzuur is een verbinding die bestaat uit boor, waterstof en zuurstof. Boor is een scheikundig element. Het wordt in gebonden vorm in mineralen gevonden. Ook in vulkanisch bronwater wordt boor gevonden. De meeste boor bevindt zich in Turkije.

Het mag naar aanleiding van bovenstaand verhaal duidelijk zijn dat boorwater niet zelf te maken is. Boorzuur was voorheen te koop maar is door zijn hoge giftigheid van de markt gehaald. Boorwater kan gekocht worden bij de apotheek, drogist en via online winkels. Een fles boorwater van 100 ml kost gemiddeld 2 euro. Let erop dat boorwater niet onbeperkt houdbaar is. Boorwater dat langer dan een jaar heeft gestaan, kan beter weg gedaan worden. Na een jaar is de werking van boorwater sterk achteruit gegaan.

Gebruik van boorwater

Boorwater is een licht ontsmettingsmiddel. Het wordt vooral voor de huid en aan de ogen gebruikt. Het kan toegepast worden op mensen en op dieren. Het kan gebruikt worden om oppervlakkige wonden te ontsmetten en te verzorgen. Boorwater is ook geschikt als verbandwater. Bij ontstoken ogen wordt ook vaak boorwater gebruikt, of om ogen mee uit te spoelen.

Baby's met ontstoken oogjes

Bij jonge baby's os de afweer nog niet voldoende. Daarom hebben ze vaak last van een ontstoken oogje. Maar ook kan een traanklier verstopt raken. Een ontstoken oogje of een verstopte traanklier geeft slijm af dat wit, geel of groen van kleur kan zijn. Vaak droogt het in als grote korsten, waardoor de oogleden aan elkaar blijven plakken. Dagelijkse reiniging van de oogjes voorkomt het aan elkaar plakken van de oogleden. Het schoonmaken dient te gebeuren met een vloeistof die steriel is. Hiervoor kan boorwater worden gebruikt. Boorwater kan zonder problemen met het oog in contact komen.

Dep een steriel gaasje in boorwater en wrijf het oog schoon. Doe dit van buiten naar binnen toe. Wrijf dus altijd richting de binnenste ooghoek, oftewel van het oor naar de neus. Een tot tweemaal per dag is voldoende. Gebruik niet te vaak of teveel boorwater, omdat dit kan uitkristalliseren. Wanneer het oogje blijft etteren, is het raadzaam om naar een huisarts te gaan. Deze zal vaak een zalf met een antibiotica voorschrijven.

Boorwater bij dieren

Bij dieren wordt boorwater vooral bij ontstoken ogen gebruikt. Dep een steriel gaasje in boorwater en wrijf hiermee het oog schoon. Let op: sommige zoogdieren zoals de hond, konijnen en de kat, zijn in het bezit van een derde knipvlies. Ook vogels en reptielen hebben een derde knipvlies. Dit is een derde ooglid dat aan de binnenkant van het oog zit. Dit knipvlies beschermt het oog tegen vuil van buitenaf. De mens is gewend om vuil in het oog van buiten naar binnen toe te vegen. Bij de hond echter zou het vuil dan onder het knipvlies terecht komen, waardoor het oog meer gaat ontsteken. Wrijf daarom het oog schoon, te beginnen aan de binnenkant en richting de buitenkant te wrijven.

Het is ook mogelijk om bij dieren een oogbad toe te passen. Breng het hoofd van het dier omhoog of opzij, zodat het oog horizontaal komt te liggen. (oftewel: recht naar boven kijkt). Boorwater dat in een spuitflesje of druppelaar zit verdiend de voorkeur. Druppel wat boorwater in het oog en laat dit even wegspoelen. De meeste dieren zullen bij de eerste druppel direct het derde knipvlies tevoorschijn laten komen. Wacht totdat het knipvlies weer verdwijnt en drup[el op datzelfde moment voor de tweede keer.

Boorzuur is giftig

Hoewel boorzuur in een kleine concentratie (3%) voorkomt in boorwater, is boorzuur als pure stof giftig. Boorzuur veroorzaakt onder andere onvruchtbaarheid. In producten mag er daarom maximaal 5% boorzuur worden gebruikt. De grootste hoeveelheid, het maximum van 5%, is terug te vinden in talkpoeder, dat bij baby's wordt gebruikt. In mondverzorgingsproducten mag maximaal 0.1% boorzuur zitten. Dit lijkt weinig, maar via de mondslijmvliezen worden bestanddelen sneller in het lichaam opgenomen dan via de huid. Boorwater mag nooit meer dan 3% boorzuur bevatten.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijke massageolie, eigengemaakte handcreme, oogbadNatuurlijke massageolie, eigengemaakte handcreme, oogbadMassageolie, badolie, een oogbad voor vermoeide of zere ogen en handcreme. het is allemaal zelf te maken met natuurlijke…
Ontstoken ogen bij een paardAls de herfst weer aanbreekt en het weer slaat weer om naar veel wind en een lage temperatuur kan het zijn dat uw paard…
Ontstoken oogjes bij baby's: wat doe je eraan?Ontstoken oogjes bij baby's: wat doe je eraan?Een baby kan vaak last hebben van vuile oogjes. De oogjes zijn dan tranend en vaak komt er een beetje vuil of geel slijm…
Hond en KinderenHond en KinderenHond en kind is leuk, maar uit de praktijk blijkt, ze opvoeden valt niet altijd mee. Vanuit ons hart, liefde en passie v…

Bijna dood ervaringBijna dood ervaringBijna dood ervaring: afkorting BED. Verhalen, de hel, Jezus, moslim, boek. Een bijna dood ervaring wordt omschreven als…
Verslikking bij kinderenVerslikking bij kinderenVerslikking bij jonge kinderen en baby’s komt regelmatig voor. In de meeste gevallen gebeurd dit tijdens het eten of kom…
Bronnen en referenties
  • http://www.drogisterij.net/huishoudelijk-schoonmaak-Chempropack-boorwater/P/4005575
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 02-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.