Verslikking bij kinderen

Verslikking bij kinderen Verslikking bij jonge kinderen en baby’s komt regelmatig voor. In de meeste gevallen gebeurd dit tijdens het eten of komt het doordat kinderen en baby’s voorwerpen zoals speelgoed, knikkers of muntje in hun mond stoppen. In dit artikel kunt u lezen wat u moet doen wanneer u baby of kind zich verslikt. Wanneer het kind zich verslikt wordt de luchtweg van het kind gedeeltelijk of geheel geblokkeerd. Bij gedeeltelijke blokkering zal het kind gaan hoesten en paniekerig zijn. Wanneer de luchtweg volledig geblokkeerd is kan het kind niet meer praten, ademen, hoesten en uiteindelijk zal het ook niet meer reageren.

Beoordeling van het slachtoffer

Wanneer u het vermoeden heeft dat het kind zich verslikt heeft is het belangrijk dat u omstanders vraagt of ze gezien hebben dat het kind aan het eten was of misschien een voorwerp in de mond gestopt heeft. Daarnaast is het belangrijk om de ernst van de situatie in te schatten. Wanneer het kind zich verslikt heeft zal het naar de keel grijpen maar daarnaast moet u ook op andere signalen letten zoals hoesten, de ademhaling en of het kind nog in staat is om te praten. Op deze manier kan de ernst van de situatie ingeschat worden.

Wat te doen bij verslikking.

Baby’s

  • De baby moet in de buikligging op uw onderarm liggen. Het is hierbij erg belangrijk dat het hoofd lager ligt dan de borstkas.
  • Leg uw onderarm op het bovenbeen van de baby en voorkom dat de keel dichtgedrukt wordt.
  • Wanneer u de baby in deze houding heeft moet u voorzichtig een aantal slagen tussen de schouderbladen geven. Doe dit met de hiel van uw hand en niet meer dan vijf keer achter elkaar.

Wanneer het na vijf slagen nog niet gelukt is om de verslikking te verhelpen kunt u het volgende doen:
  • Leg uw vrije hand op de rug van de baby waardoor de baby tussen de twee onderarmen geklemd wordt.
  • Draai de baby en houdt het daarbij in de rugligging. Ook nu is het belangrijk dat het hoofd lager dan de borstkas gehouden wordt.
  • Geef nu voorzichtig en rustig vijf stoten op de borst.
  • Wanneer het nog niet gelukt is om de verslikking te verhelpen moet u de vijf slagen op de rug en de vijf slagen op de borst herhalen.

Kinderen ouder dan 1 jaar

  • Wanneer het kind moet hoesten is het goed om het kind aan te moedigen om te hoesten. Door het hoesten kan het zijn dat de verslikking verholpen wordt. Als dit het geval is hoeft u verder niets te doen.

Wanneer het hoesten niet geholpen heeft kun u het volgende doen:
  • Laat het kind rechtop staan of rechtop op een stoel zitten.
  • Geef vervolgens vijf slagen op de rug tussen de schouderbladen.
  • Ga achter het kind zitten en leg u armen om de romp van het kind, vlak onder de oksels.
  • Plaats vervolgens een vuist tegen de buik van het kind, iets boven de navel.
  • Grijp met de andere hand de vuist en druk snel achter elkaar in de buik. Dit mag u maximaal 5 keer herhalen.
  • Herhaal vervolgens al deze stappen tot de verslikking verholpen is of tot het kind niet meer reageert.

Wanneer u de verslikking niet weg krijgt of wanneer het kind niet meer aanspreekbaar is moet u altijd zo snel mogelijk het alarmnummer bellen. Let op, laat het kind nooit alleen, ook niet tijdens het bellen!
© 2011 - 2024 Kinie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EHBO bij verslikkingIndien er sprake is van een ernstige verslikking, dient er eerste hulp verleend te worden. Een ernstige verslikking is h…
Verslikken in eigen speeksel: Oorzaken van verslikkingVerslikken in eigen speeksel: Oorzaken van verslikkingIedereen heeft zich wel eens verslikt in het eigen speeksel. In de meeste gevallen resulteert dit in een rood gezicht en…
Verslikken in speeksel, voeding of drankVerslikken in speeksel, voeding of drankVerslikken overkomt iedereen wel eens, van baby tot volwassene. Ouderen hebben er vaker mee te maken, omdat bij hun de s…
Braken bij vergiftiging: wanneer wel en wanneer juist niet?Braken bij vergiftiging: wanneer wel en wanneer juist niet?Hoewel je mogelijk gevaarlijke producten goed op probeert te bergen, lukt het kinderen in sommige gevallen toch om een m…

Boorwater kopen, maken, ogen, babyBoorwater kopen, maken, ogen, babyBoorwater: gebruik bij ontstoken ogen, baby, dieren, hond of vogel. Boorwater is een licht ontsmettingsmiddel en wordt v…
Hoe groot is jouw kans op een kunstgebit? Onderzoek NMTHoe groot is jouw kans op een kunstgebit? Onderzoek NMTSoms is een kunstgebit een regelrechte uitkomst. Toch vermijden we een kunstgebit natuurlijk liever. Cijfers van de Nede…
Bronnen en referenties
  • BHV boek.
Kinie (31 artikelen)
Gepubliceerd: 02-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.