Hoe groot is jouw kans op een kunstgebit? Onderzoek NMT

Hoe groot is jouw kans op een kunstgebit? Onderzoek NMT Soms is een kunstgebit een regelrechte uitkomst. Toch vermijden we een kunstgebit natuurlijk liever. Cijfers van de Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde (NMT) betekenen goed nieuws. Misschien is het kunstgebit zelfs aan het uitsterven! Daarbij is een goede mondzorg natuurlijk wel een belangrijke factor. Daarom niet alleen hier antwoord op de vraag hoe groot jouw kans op een kunstgebit eigenlijk is, maar ook factoren die de kans op een kunstgebit terugdringen Hoe blij die mensen in kleefpasta-reclames voor kunstgebitten er ook uit zien, en al is het soms een uitkomst, het blijft voor velen van ons toch iets dat we liever vermijden als het kan: het kunstgebit! Gelukkig is er goed nieuws. Uit onderzoek blijkt dat steeds meer Nederlanders oud kunnen worden met behoud van het eigen gebit. Volgens de Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde NMT, zit het erin dat het kunstgebit zelfs aan het uitsterven is. Dat stoelt de NMT op statistieken. In 1990 bezat een toch wel grote hoeveelheid mensen geen eigen tanden meer: dat was één op de vier mensen, ofwel 24% van de totale bevolking. Echter, in twintig jaar was dat aantal gehalveerd. In het jaar 2009 was het percentage mensen zonder eigen gebit verminderd tot ruim één op de tien mensen, ofwel 12%.

Leeftijd en kans op kunstgebit

Als je naar leeftijdsgroepen kijkt, wordt het plaatje vooral interessant vanaf de leeftijdsgroep van 45 tot 65 jaar: in die doelgroep daalde het percentage kunstgebitdragers namelijk helemáál fors: van ruim één op de drie dragers, ofwel 37%, naar ruim één op de tien kunstgebitdragers, ofwel 12%. Onder de groep 65-plussers is de daling ook opmerkelijk te noemen. Het aantal dragers van een kunstgebit haalt de halvering net niet, maar daalde toch van een meerderheid (70%) naar een minderheid: 41%.
Daarmee geven de cijfers van de Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde inderdaad een rooskleurige verwachting voor de toekomst - al moet je hierbij een kanttekening maken voor het geval de plannen van het huidige kabinet goede mondzorg (nog) duurder maken dan deze al is.

Hoe het kunstgebit tot uitsterven komt

Van onze oma's en opa's horen we de griezelverhalen nog weleens. In hun tijd was het 'goed' gebruik om al op relatief jonge leeftijd bij wijze van routinehandeling tanden en kiezen te trekken wanneer cariës ofwel tandbederf werd geconstateerd. Daarna ging de behandelde patient een paar maanden zonder tanden door het leven, totdat de kaak geslonken en genezen was. Daarna werd een kunstgebit aangemeten.. vaak voor tientallen jaren van je leven. Ook preventie door goede mondzorg kreeg lang niet zoveel aandacht als nu het geval is. Gelukkig groeide rond de jaren zestig het besef dat het echt beter kon met de gebitstoestand van Nederlanders. Er werden grote publiekscampagnes opgestart, de schooltandartsendiensten werden opgezet en er werd fluoride toegevoegd aan tandpasta’s. Er werd gewezen op de noodzaak van tandartsbezoek én het belang om zelf goed te poetsen.

Zorg voor je gebit

  • Bezoek minstens één keer per jaar de tandarts voor controle. Sommige tandartsen houden het zelfs op twee maal. Ben je vergeetachtig of druk? Veel tandartsen zijn bereid bij wijze van service een reminder te sturen.
  • Poets twee maal daags goed je tanden. Let wel: liever twee maal goed, dan vier maal met een Jantje van Leiden!
  • Beperk het aantal momenten waarop je zoete of zure dingen eet en drinkt.
  • Wees alert op bloedend tandvlees. Let ook op of de kleur van het tandvlees gezond lichtroze is, en niet vuurrood. Probleem? Op naar de tandarts! Vroegtijdige behandeling van eventuele ontstekingen kan loszittende en zelfs uitvallende tanden en kiezen voorkomen.
  • Floss, of als je dat niet prettig vindt, gebruik ragertjes of waterflossers... poetsen alleen is niet voldoende. En kom op, die paar minuutjes kunnen er echt nog wel bij! Elektrisch waterflossen bijvoorbeeld kost je slechts een minuut..

Snelle verbetering

Al snel nam de zogenaamde 'mondgezondheid' toe dankzij de broodnodige aandacht voor het gebit. Het was niet langer een automatisme om verlies van tanden en kiezen als logische bijkomstigheid van het ouder worden te zien. Iedereen werd zich ervan bewust dat veel problemen begonnen met onbewust slechte mondhygiëne, maar ook onvoldoende begeleiding door tandartsen tijdens de jonge jaren - die bepalend zijn voor latere jaren. Dankzij deze verbetering van de mondgezondheid op alle vlakken via zowel professionals als 'gebitsbezitters' zelf, nam ook het aantal Nederlanders dat op hoge leeftijd met de
eigen tanden en kiezen een appeltje eet, fors toe. Vooral onder de ouderen, die nog zo kort geleden praktisch zeker waren van een kunstgebit.

NMT: wie, wat en hoe

De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) is de beroepsvereniging van tandartsen en tandarts-specialisten in Nederland. De missie van de NMT is het bevorderen van de mondgezondheid van alle inwoners van Nederland en van de voorwaarden waaronder de beroepsgroep hoogwaardige tandheelkundige zorg kan verlenen. De NMT is initiatiefnemer en eigenaar van www.allesoverhetgebit.nl. De site is mede mogelijk gemaakt door een sponsorbijdrage van Elysee Dental en Oral-B, maar heeft nadrukkelijk geen commercieel oogmerk.
© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kloofjes in de mondhoekenKloofjes in de mondhoekenKloofjes in de mondhoeken kunnen pijnlijk en ontsierend zijn. Hoe ontstaan deze kloofjes en wat kun je ertegen doen?
Overgaan van een kunstgebit naar een klikgebitEen kunstgebit verliest in de loop van de jaren zijn houvast doordat vooral de onderkaak slinkt. Een nieuw kunstgebit is…
Uw tandarts zorgt voor een mooier gebitUw tandarts zorgt voor een mooier gebitHet kan heel vervelend voor u zijn wanneer u iets aan uw gebit moet laten doen. Soms is het zelfs noodzakelijk dat alle…
Het stappenplan van een kunstgebitHet is verstandig goed na te denken en te overleggen als u mogelijk op een kunstgebit over wilt gaan. Een gebitsprothese…

Verslikking bij kinderenVerslikking bij kinderenVerslikking bij jonge kinderen en baby’s komt regelmatig voor. In de meeste gevallen gebeurd dit tijdens het eten of kom…
Sunshower Deluxe Health: infrarood en zonlicht in de doucheDe heilzame werking van water is al duizenden jaren bekend. Een stuk recenter zijn de ontwikkelingen waarbij de douche e…
Bronnen en referenties
  • Persbericht Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT)
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 02-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.