Ontstoken oogjes bij baby's: wat doe je eraan?

Ontstoken oogjes bij baby's: wat doe je eraan? Een baby kan vaak last hebben van vuile oogjes. De oogjes zijn dan tranend en vaak komt er een beetje vuil of geel slijm uit. Deze hardnekkige kwaal heeft te maken met verstopte traankanaaltjes. Deze buisjes in de ooghoeken voeren normaal vocht en vuil af. Bij een baby gebeurt dit soms onvoldoende met een ontstoken of vuil oogje tot gevolg.

Een vuil oogje

Sommige baby's worden met een vuil oogje geboren. Vaak zie je al snel een beetje geel slijm uit het oogje komen en traant het de hele tijd. Dit wil zeggen dat een klepje in de traankanaaltje nog niet helemaal open is. Vooral na het slapen komt het voor dat de oogjes vaak volledig dichtgeplakt zijn. Dit is zeer vervelend voor een baby en zelfs pijnlijk als de wimpertjes erin kleven. Trek dan ook zeker niet met je vingers aan harde stukjes om het oogje open te krijgen. Dit kan pijn doen en het is ook niet echt hygiënisch. Toch zijn er manieren om deze babykwaal op te lossen.

Wat kan je doen

Reinigen en masseren

Vaak gaat een traankanaaltje vanzelf open en hoef je helemaal niets te doen. Probeer het oogje te reinigen met lauw water, boorwater of fysiologisch water op een gaasje. Wrijf van de buitenste ooghoek naar de neus toe. Doe dit een aantal keer per dag zodat het oogje niet dichtkleeft. Ook is het belangrijk om het neusje een aantal keer per dag te spoelen met fysiologisch water.

Je kan ook proberen om het traankanaaltje open te masseren. Probeer de ooghoek met één vinger licht te masseren zodat het vuil afgevoerd kan worden. Er gaat ook een huismiddeltje rond dat zou helpen tegen verstopte oogjes. Een paar druppeltjes moedermelk gebruiken om het oogje te reinigen zou ook goed werken. Eventueel kan je bij de huisdokter of oogarts oogdruppeltjes of een oogzalf laten voorschrijven. Dit kan je dan op de aangegeven tijden in het oogje druppelen. Dit is wel steeds op voorschrift! Let er ook op dat deze druppeltjes maar een viertal weken goed blijven.

Doorprikken

In het slechtste geval kan het zijn dat de traankanaaltjes niet vanzelf opengaan. Dan kan je naar de oogarts gaan om eventueel de traankanaaltjes te laten doorprikken. De oogarts zal de oogjes controleren om te kijken of dit nodig is. Sommige oogartsen zullen deze eenvoudige ingreep doen vanaf 7 maand terwijl anderen liever wachten tot 1 jaar.

Als slechts één oogje ontsteekt wordt er meestal een plaatselijke verdoving gebruikt. De oogarts zal daarna een dun buisje door het oogkanaaltje steken om de klepjes open te zetten. Met een vloeistof wordt getest of dit gelukt is. Dit is niet pijnlijk maar natuurlijk niet leuk voor een kind. Het duurt wel niet lang. Bij twee oogjes kan je baby onder volledige (lichte) narcose de behandeling ondergaan. Je kindje wordt heel kort in slaap gebracht en meegenomen. Na een half uurtje is je baby terug. Van de narcose kan je baby nog een beetje slaperig zijn. Ook mag het de eerste uren niet drinken of eten en moet het nuchter zijn voor de ingreep. Dit is natuurlijk vervelend als je kindje honger heeft.

Opgelost?

In de meeste gevallen is het probleem hiermee van de baan. Uit eigen ondervinding weet ik dat het kan dat één oogje blijft ontsteken. Dan wordt aangeraden tot de leeftijd van één jaar het oogje te reinigen en oogdruppels te gebruiken. Normaal gezien is het niet nodig de ingreep te herhalen. In zeldzame gevallen zal dit wel moeten en worden er soms een soort buisjes in de kanaaltjes gestoken om ze open te houden. Maar meestal lukt het wel met bovenstaande oplossingen!
© 2010 - 2024 Slls1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boorwater kopen, maken, ogen, babyBoorwater kopen, maken, ogen, babyBoorwater: gebruik bij ontstoken ogen, baby, dieren, hond of vogel. Boorwater is een licht ontsmettingsmiddel en wordt v…
Oogontsteking bij kinderenOogontsteking komt vrij vaak voor bij kinderen. Als ouder kun je hiervan schrikken, wat moet je doen als je kind een oog…
Een ontstoken oogEen ontstoken oogEen ontstoken oog komt behoorlijk vaak voor en is erg vervelend. Het kan jeuk, pijn, nare irritatie en tranen opleveren…
Verstopte traanbuisjes bij baby's: Oorzaken en symptomenVerstopte traanbuisjes bij baby's: Oorzaken en symptomenTranen zijn afkomstig van de traanklieren, die zich boven de ogen van een persoon bevinden aan de kant die het verst is…

ADHD Checklist: Symptomen en kenmerken van hyperactiviteitADHD of hyperactiviteit bij kinderen staat behoorlijk in de belangstelling. Voor ouders is het een zegen dat er eindelij…
Slls1984 (37 artikelen)
Gepubliceerd: 02-08-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.