Buiten het lichaam ervaring

Buiten het lichaam ervaring Buiten het lichaam ervaring: BLE, bijna dood ervaring, uittreden van het lichaam. Een buiten het lichaam ervaring kan optreden in combinatie met een bijna dood ervaring, maar kan ook spontaan ontstaan of als gevolg van een ziekte of afwijking.

Wat is een buiten het lichaam ervaring?

Een buiten het lichaam ervaring is het gevoel om buiten het eigen lichaam te treden. Je kan hierbij jezelf zien zitten, staan of liggen, de omgeving vanuit een andere hoek zien of voor je eigen lichaam uit zweven. De ervaringen kunnen hierbij nogal verschillen. Een buiten het lichaam ervaring, afgekort ook wel BLE, wordt vaak samen gezien met een bijna dood ervaring (BDE), maar kan ook voorkomen bij mensen die niet ziek zijn of dood gaan.

De ervaring

Een buiten het lichaam ervaring treedt tegelijkertijd op met een bijna dood ervaring. In deze gevallen is het een element dat onderdeel is van de bijna dood ervaring. Maar een buiten het lichaam ervaring kan ook losstaand optreden. In beiden gevallen heeft de persoon het gevoel dat hij of zijn opgetild wordt uit het lichaam. E ontstaat een zweverig gevoel. De persoon ziet zichzelf lopen, staan, zitten of liggen en kan de omgeving waarin de persoon zich bevindt zien. Ook kan de persoon horen wat er in de kamer of omgeving gezegd wordt. Soms zweeft de persoon enkele meters voor het eigen lichaam uit, wanneer de persoon op dat moment in beweging was.

Volgens sommigen bestaat het lichaam uit twee lichamen: het fysieke lichaam en het dubbellichaam. Deze laatste is onzichtbaar en kan uit het fysieke lichaam treden. Het dubbellichaam is met het fysieke lichaam verbonden middels een zilveren koord. Wanneer dit koord breekt, zal het dubbele lichaam in een andere dimensie verder leven en zal het fysieke lichaam sterven.

Een buiten het lichaam ervaring kan ook optreden als gevolg van het gebruik van drugs, medicijnen of het stimuleren van de hersenen middels elektrische schokjes. tijdens een buiten het lichaam ervaring is er een duidelijk waarneembare activiteit in de hersenen te zien.

Bij wie komt een buiten het lichaam ervaring voor?

Een buiten het lichaam ervaring, BLE, komt het meeste voor bij een bijna dood ervaring. Een buiten het lichaam ervaring komt ook voor bij mensen met epilepsie of migraine. Ook na een sterk traumatische ervaring kan een buiten het lichaam ervaring optreden. Een buiten het lichaam ervaring is niet te sturen: het ontstaat spontaan of wordt opgewekt door het gebruik van bepaalde middelen. Waarschijnlijk treedt een buiten het lichaam ervaring op wanneer de hersenen moeite hebben om bepaalde zaken samen te laten werken.

Bij bepaalde psychische ziekten komen ook buiten het lichaam ervaringen voor. Bij Dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) komt een buiten het lichaam ervaring soms voor. Meestal is hier sprake van meerdere ervaringen. Bij een buiten het lichaam ervaring is vaak sprake van een kortsluiting in de hersenen die deze ervaring opwekt. Wetenschappers denken dat een buiten het lichaam ervaring optreedt wanneer een bepaalde verbinding in de hersenen wordt aangegaan. Het zou dan om een vorm van hallucineren gaan. Ook kan er sprake zijn van een afwijkende neuro-elektrische activiteit in de hersenen.

Toch komt een buiten het lichaam ervaring ook voor bij mensen die de dood niet in de ogen kijken of ziek zijn. Kinderen hebben vaker deze ervaring. Toch worden de verhalen van deze kinderen afgedaan als een verzinsel of een grote fantasie. Hierdoor worden dit soort verhalen naar de achtergrond verdreven. Sommige mensen zijn zeer gevoelig voor een buiten het lichaam ervaring. Meestal treedt deze ervaring eenmalig op, maar kan ook meerdere malen optreden, verspreid over soms meerdere jaren.

Een vreemde ervaring

Een buiten het lichaam ervaring is, vooral wanneer deze eenmalig en totaal onverwacht voorkomt, een bijzondere ervaring waar vaak aan wordt terug gedacht. Het moeilijker hieraan is dat er moeilijk over te praten valt, omdat dit weinig voorkomt en er ook weinig herkenning en erkenning voor zal zijn door anderen. In combinatie met een bijna dood ervaring wordt het buiten het lichaam treden wel als normaal beschouwt, omdat het een onderdeel hiervan is. Sommige mensen willen een buiten het lichaam ervaring nog eens meemaken, omdat het een fijn zweverig en vredelievend gevoel geeft.

Lees verder

© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De bijna dood ervaringDe bijna dood ervaringFascinerend: 1 op de 3 mensen welke zich op het randje van het leven en de dood bevonden hebben spreken over een Bijna D…
Bijna-doodervaring (BDE): Uitleg, wetenschap en ervaringenBijna-doodervaring (BDE): Uitleg, wetenschap en ervaringenEen bijna-doodervaring is een ingrijpende gebeurtenis in iemands leven. Persoonlijkheid en levenswijze veranderen vaak b…
Bijna-doodervaring: positief of negatief?Bijna-doodervaring: positief of negatief?Een bijna-doodervaring, ook wel BDE genoemd, is een heel bijzondere ervaring die kan optreden als je op het randje van d…
Een bijna-doodervaringEen bijna-doodervaringHet is door de ervaringsdeskundige vaak moeilijk te omschrijven. Je bent in een veranderde staat van bewustzijn tijdens…

Medische terminologie - VoorvoegselsMedische terminologie - VoorvoegselsIn de medische wereld wordt veelal gebruik gemaakt van medische termen. Vooral door fysiotherapeuten, artsen, podotherap…
Boorwater kopen, maken, ogen, babyBoorwater kopen, maken, ogen, babyBoorwater: gebruik bij ontstoken ogen, baby, dieren, hond of vogel. Boorwater is een licht ontsmettingsmiddel en wordt v…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 04-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.