Aromatherapie: wat is het?

Aromatherapie: wat is het? Aromatherapie is al eeuwenoud en behoort tot de zogenaamde alternatieve geneeswijze. Geneeskunst die niet binnen het reguliere circuit hoort en gebaseerd is op behandeling met geuren. Zoals bij zoveel therapieën binnen het alternatieve circuit, ligt ook deze met enige regelmaat op ramkoers met sceptici. Een kwestie van uitproberen… of niet.

Wat is het?

Aromatherapie is een holistische (lichaam en geest worden meegenomen) therapie waarbij men gebruik maakt van etherische oliën. Dit omdat lichaam en geest één zijn en daarnaast zijn er nogal wat klachten die zich lichamelijk uiten, maar hun basis vinden in de psyche. Etherische oliën hebben een sterk effect op de psyche en daarnaast zijn er ook etherische oliën die direct effect hebben op het lichaam (bijvoorbeeld het vrijmaken van de luchtwegen).

Etherische olie

Etherische oliën, of misschien nog wel bekender als essentiële oliën, zijn extracten van de plant of boom (we noemen het ook wel levensbloed van de plant/boom). Deze oliën worden gewonnen voor ondermeer therapeutische sessies. Omdat er zoveel tijd en materiaal nodig is om een flesje te vullen, praten we hier altijd over relatief dure producten. Natuurlijk zijn er ook versneden, aangelengde of volledig chemische varianten en worden met name als “lekker luchtje” gebruikt. Sommige hebben echter een sterk chemische lucht en gaan voorbij aan de essentie van de geur en wat de geur voor de mens kan doen.

De echte etherische olie wordt veelal gewonnen door stoomdestillatie. Stoom wordt op deze wijze als het ware door plant (delen van de plant) geleid. De olie vervliegt tezamen met de stoom en als deze is afgekoeld en weer water geworden is, kan de inmiddels vloeibare olie onttrokken worden. Een andere manier is persen, maar kan alleen als de olie via de schil kan worden onttrokken. De citrusvrucht is hier een goed voorbeeld van.

Toepassing tijdens therapie

Massage

Massage wordt door steeds meer mensen gezien als een soort onderhoud voor het lichaam en past bij een gezonde leefstijl. Massage zorgt voor een zeer diepe ontspanning van het lichaam, bovendien leer je je lichaam pas goed kennen bij massage. Het staat los van de massage die we inroepen als er iets aan de hand is, massage is namelijk altijd goed voor lichaam en geest.

Tijdens een massage komen de geuren die toegepast worden door de therapeut zowel via de neus als via de huid het lichaam binnen en vinden een weg naar de bloedbaan. Verschillende geuren hebben uiteraard verschillende uitwerking en het is dus altijd maatwerk, welke geur je toe gaat passen. Daarbij komt ook nog dat als je een geur aangenaam vindt, je dieper en rustiger gaat ademhalen. Dit is goed voor het lichaam (ondermeer je bloeddruk). Verder zijn er geuren die kalmeren of stimuleren en je algehele gevoel kan veranderen, niet zelden gaan mensen die prettige geuren ruiken zich ook prettiger voelen.

Verdampen/vernevelen

Veel mensen verdampen de etherische olie, maar lang niet altijd wordt er over nagedacht om het in de juiste verhouding te doen, zodat de olie ook daadwerkelijk goed verwarmd wordt door kaars/waxinelicht (wat er onder brand). Overigens is verwarming een manier die relatief snel de geur doen verspreiden. Bij behandelingen – veelal in het alternatieve circuit - worden deze oliën toegepast om de cliënt rustig en ontspannen te laten zijn en zo de behandeling nog meer tot zijn recht te laten komen. Dit kan variëren van een reguliere massage tot voertreflexzonemassage, regressietherapie, hot stone massage of een reikisessie. Feitelijk pas je een vorm van aromatherapie toe tijdens een andere sessie en gaat prima samen.

Een andere manier van verdampen is de aromaverstuiver. Er zijn speciale apparaten op de markt die water mengen met de etherische olie (door de ultrasonische trillingen) en zo als verneveling in de lucht gebracht worden.

Tenslotte zijn er ook nog de stenen waar enkele druppels op gedaan kunnen worden. Het betreft stenen van een nogal poreus materiaal. Omdat de geur niet verwarmd wordt, is het een veel trager proces maar wel veilig (geen vuur of water wat op kan raken) en kan ’s nachts of op een kinderkamer zonder risico’s toegepast worden.

Tot slot

Aromatherapie op wat voor manier dan ook toegepast kan een bijdrage leveren aan het herstel. Het is allemaal niet wetenschappelijk vastgesteld en als je dat als een must ervaart is het alternatieve circuit not done, maar wil nog niet zeggen dat het niet werkt. Genoeg huis-tuin-keukenmiddeltjes uit grootmoeders tijd zijn ook niet wetenschappelijk aangetoond, maar de ervaring leert ons dat ze wel werken. Zo ook met aromatherapie.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is aromatherapie?Wat is aromatherapie?Aromatherapie is het gebruiken van geuren van vluchtige oliën, ten behoeve van geestelijk emotioneel welbehagen.Een geur…
Aromatherapie bij slaapproblemenAromatherapie bij slaapproblemenVeel mensen hebben last van slaapproblemen: onrustig slapen, nachtmerries, niet in slaap kunnen vallen et cetera. Een op…
Aromatherapie bij misselijkheid en brakenAromatherapie bij misselijkheid en brakenMisselijkheid en braken zijn erg vervelende kwaaltjes, waar vaak geen direct voor de hand liggende behandeling voor is.…

De kracht van het magnetiserenMagnetiseren is iets wat al eeuwenlang gebruikt wordt. Misschien heb je er al weleens over gehoord, maar wat houdt het p…
Kamillosan, de heilzame werking van kamillebloemextractKamillosan, de heilzame werking van kamillebloemextractVan oudsher is bekend, dat kamille een zeer gunstige werking heeft op lichaamskwalen. Het bevat namelijk meerdere heilza…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.