Rechtopstaand kun je het beste de ontlasting ophouden
Door te staan kan men veel beter de ontlasting onder controle houden. Er zit namelijk een zekere spier om de endeldarm heen, welke bij het staan de darm dichtknijpt. Het is naast de anusring als het ware een tweede rem op de keutel als het reeds in deze darm is aanbeland. Waarom kan men bij het rechtop staan beter de ontlasting ophouden en hoe werkt de variaties spier hieraan mee?
Ontlasting ophouden
Poepen versus ophouden
Poep kan in verschillende variaties voorkomen van waterige diarree tot zeer harde keutels. Het zorgt ervoor dat de druk in de endeldarm toeneemt, waardoor de neiging om te poepen groeit. Op een gegeven moment zal men de druk niet meer kunnen weerstaan en moet men naar het toilet. Indien men staat, dan kan men de ontlasting langer ophouden ten opzichte van een zittende of hurkende houding. Waarom kan men in de rechtopstaande houding het beter ophouden?
Lus om de endeldarm
Van het linker schaambeen loopt een spier om de endeldarm heen en zit vervolgens aan het rechter schaambeen vast. Oftewel het is als het ware een lus om de endeldarm heen. De spier geheten puborectalis heeft tot doel om aan te spannen zodra men staat en te ontspannen als men hurkt. Het zorgt ervoor dat bij het staan de lus en de endeldarm wordt aangetrokken. Het aangetrokken deel wordt in dat geval samengedrukt, waardoor de doorgang kleiner wordt of compleet wordt dichtgeknepen. Het verhindert dat ontlasting een doorgang heeft naar het uiteinde van de endeldarm.
Samengeknepen billen
Staat men, dan zijn de spieren gespannen. Het houdt in dat de onderrugspieren, bilspieren en beenspieren gespannen staan. Het zorgt er eveneens voor dat de billen enigszins worden samengeknepen, waardoor ook de anus minder snel opengaat. De spieren vormen daarmee een natuurlijke barrière tegen het verlies van ontlasting en het beschermt tegen ongelukjes. Neemt de druk in de endeldarm toe, dan kan men de billen ook als het ware samenknijpen om ongewenst verlies te vermijden. Rechtop kan men dit samenknijpen het beste doen en lang volhouden.
Minste druk op de anusring
Staat men dan wordt de lus om de endeldarm aangespannen, waardoor minder tot geen ontlasting wordt doorgelaten. Het zorgt voor een tijdelijke blokkade in de darm, zodat de druk op het rectum en de anusring minimaal is. Staat men continu rechtop dan zal de neiging om te poepen minder zijn. Uiteraard is het van belang dat het niet om waterige diarree gaat, omdat deze substantie veel gemakkelijker doorgang kan vinden. Daarom kan men bij
buikgriep het praktisch niet ophouden, ook al staat men. Heeft men normale poep dan zal men het staand veel langer kunnen ophouden.
Ook rechtop fietsen
In ons land waait het veel en dat houdt in dat we vaak liggend op de fiets ons door weer en wind verplaatsen. Op de fiets liggen, is vergelijkbaar met op het toilet hurken. Deze stand zorgt ervoor dat de puborectalis spier compleet ontspannen is, waardoor eventuele ontlasting eerder wordt doorgelaten. Heeft men bijvoorbeeld diarree en is er geen toilet in de buurt, dan is het dus van belang om rechtop te fietsen. De endeldarm wordt dan nog enigszins dichtgeknepen, zodat men het kan volhouden. Indien dit niet lukt is het beter om te gaan lopen, omdat dan de endeldarm dan zo goed als mogelijk wordt dichtgeknepen.
Gehurkt poepen
Het tegenovergestelde van voorgaande is uiteraard ook van toepassing. Om tijdens de ontlasting geheel leeg te poepen of om zo weinig als mogelijk te persen, is gehurkt zitten het beste.
Gehurkt poepen zorgt ervoor dat de lus om de endeldarm geheel ontspannen is, zodat de keutel niet wordt tegengewerkt. Ontspant men dan eveneens de anusring, dan zal de bolus als het ware vanzelf naar buiten komen. Voor mensen met ontlastingsproblemen of obstipatie is gehurkt poepen de beste methode om gemakkelijker te poepen.
Lees verder