Wat moet ik doen nadat ik verbrand ben?

Wat moet ik doen nadat ik verbrand ben? Een verbrande huid kan pijn en jeuk veroorzaken. Je kunt hier dagenlang last van hebben. Dit kan jouw nachtrust hevig verstoren. Soms kan het zelfs huidkanker veroorzaken. Er zijn verschillende factoren die de kans op huidkanker kunnen vergroten. Deze ziekte is te herkennen aan een aantal specifieke kenmerken. Wat zijn de kenmerken van een melanoom en hoe groot is de kans op huidkanker? Hoe zorg ik voor een snelle herstel van de huid nadat het verbrand is? Welke natuurlijke producten kan ik gebruiken om de pijn te verzachten?

Wat te doen na verbranding


De symptomen

Het komt regelmatig voor dat mensen te lang onder de zon blijven liggen omdat de sterkte van de zon onderschat wordt. De symptomen van een verbranding komen meestal pas na een aantal uur tevoorschijn. Mensen met een blanke huid verbranden het snelst. Een pigment genaamd melanine - dat zij weinig beschikken - beschermt namelijk de huid. Hiernaast kunnen medicijnen een rol spelen en medebepalend zijn in hoe snel je verbrandt.

Er ontstaat een pijnlijk gevoel na een verbranding van de huid. Soms kan de huid na verloop van tijd gaan jeuken. Hiernaast heeft een verbrande huid een rode kleur. Mogelijk ontstaan er óók blaren. Het kan zijn dat je door deze symptomen niet meer op jouw buik of rug kunt liggen. Dit kan voor problemen tijdens de nachtrust zorgen. Hiernaast kan het pijnlijk zijn om in de zee te zwemmen vanwege het zoute water. Het zout geeft namelijk een prikkelend gevoel op de beschadigde huid. Omdat het water dat uit de waterleidingen komt niet zout is, heb je tijdens het douchen minder last van een prikkelende pijn. De huid begint te vervellen wanneer jouw huid begint te herstellen. Soms kan het voorkomen dat de huid blijvend beschadigd is.

Risico op huidkanker

Vanwege een te hoge dosis UV-straling kan er huidkanker ontstaan. Dit kan door de zon of vanwege het gebruik van een zonnebank ontstaan. Er is een verhoogde kans op het krijgen van huidkanker wanneer de huid beschadigd is. De hoeveelheid bescherming die men van nature heeft tegen huidkanker is afhankelijk van het huidtype en het gebruik van zonnecrème. De ziekte wordt jaarlijks bij ongeveer drieduizend mensen in Nederland geconstateerd. Wanneer men tijdens de kinderjaren verbrand is, bestaat er een verhoogde kans op huidkanker.

Bron: Petr Kratochvil, PublicDomainPicturesBron: Petr Kratochvil, PublicDomainPictures

Tips voor een spoedig herstel van de huid

Wanneer de huid rood is duurt het meestal zo'n drie dagen voordat de huid volledig hersteld is. Een lauwe douche kan soms bevorderlijk zijn voor het herstel. Een douche die te heet is heeft echter negatieve gevolgen voor het verloop van de genezing. Hiernaast is het belangrijk dat jouw huid zo min mogelijk in contact komt met de zon. Dit is mogelijk door beschermende kleding te dragen. Het gebruik van zeep heeft een negatieve invloed op de huid. Het kan namelijk de huid uitdrogen en hierdoor het herstel vertragen. Met behulp van natuurlijke producten is het herstel van de huid te bevorderen. Deze producten zorgen in het algemeen voor een verzachting van huidirritatie en voor een verkoeling van de huid.

Koud water en ijsklontjes

Het gebruik van koud water en/of ijsklontjes op de aangetaste huid, is een eenvoudige manier om de symptomen te bestrijden. Je kunt dit in combinatie met vetvrije melk toepassen. Dep hierbij voorzichtig de verbrande delen van jouw lichaam met deze samenstelling. Deze verkoeling zorgt er namelijk voor dat de ontstekingsreactie vermindert.

Aftersun

Aftersun is een product dat je kunt gebruiken nadat je verbrand bent. Het middel zorgt voor een juiste vochtbalans in de huid om het herstel te bevorderen. Wrijf of dep het voorzichtig op de verbrande huid. Soms is het product ook in sprayvorm verkrijgbaar. Er is geen verschil in de effectiviteit of werking van de aftersunproducten. Men kan echter wel een verschil merken in de prijs en geur. Naast aftersun zijn er óók natuurlijke producten die je in kunt zetten.

Citroensap

Men kan citroensap gebruiken om de huid extra te verzorgen. Nadat je jezelf hebt ingesmeerd kan het even duren voordat het middel in de huid getrokken is. De volgende dag ziet je huid er hierdoor minder rood uit.

Theezakjes

Theezakjes kunnen gebruikt worden om de symptomen rondom de oogleden effectief te bestrijden. De theezakjes dien je met koud water te koelen. De stof tannine, oftewel looizuur, zorgt ervoor dat de zwellingen en pijn verminderen.

Yoghurt

Men kan gebruikmaken van yoghurt om de huid te koelen. Het voedselproduct heeft ongeveer vijftien minuten nodig om in de huid te trekken. Daarna kun je jezelf voorzichtig afspoelen met behulp van een koude douche om de yoghurt van de huid te verwijderen.

Karnemelk

Karnemelk heeft een vergelijkbare werking als yoghurt waardoor de huid afkoelt. Hiernaast wordt de huid hiermee gekalmeerd. Men kan karnemelk in combinatie gebruiken met een lauw bad.

Bron: Evanherk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Evanherk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Ernstige zonverbranding

Wanneer de klachten ernstig zijn, is het aangeraden om een bezoek te brengen aan het brandwondencentrum. Hier kunnen zij de brandwonden verzorgen. Meestal kan er pas een brandwond ontstaan wanneer je voor een lange periode onder de warme zon hebt gelegen. Bij koorts of blaren is het aangeraden om direct een huisarts te raadplegen. De blaren mogen niet opengemaakt worden omdat er hierdoor infecties kunnen ontstaan.
© 2015 - 2024 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Melanoom, een vorm van huidkankerMelanoom, een vorm van huidkankerIedereen heeft ze moedervlekken. De één wat meer dan de ander. Sommige vallen op en irriteren je, de andere heb je geen…
Help, ik ga vervellen, wat nu?Help, ik ga vervellen, wat nu?Als de huid te lang aan zonlicht wordt blootgesteld kan verbranding optreden. De snelheid waarmee de huid verbrandt is m…
Zonverbranding: Preventie en behandelingZonverbranding: Preventie en behandelingWanneer je te lang in de zon ligt, dan loop je het risico op zonverbranding. Verbranden door de zon komt tussen 11:00 uu…

Rechtopstaand kun je het beste de ontlasting ophoudenDoor te staan kan men veel beter de ontlasting onder controle houden. Er zit namelijk een zekere spier om de endeldarm h…
Extra vitamine B2 aanbevolen hoeveelheid en overdosisExtra vitamine B2 aanbevolen hoeveelheid en overdosisRiboflavine of lactoflavine maakt deel uit van een groep van minstens twaalf B-vitaminen. Niet alle vitaminen uit dit 'c…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: FAL101 At English Wikipedia, Wikimedia Commons (CC0)
 • http://www.kwf.nl/over-kwf/pages/persbericht-enjoythesunprotectyourskin.aspx
 • http://melanoom.huidkanker.nl/
 • http://www.zonnebrandcremetest.nl/aftersun
 • http://www.fashionista.nl/lifestyle-tips-voor-een-verbrande-huid/
 • http://www.huidkanker.nl/content/hoe-ontstaat-huidkanker
 • https://www.patient1.nl/encyclopedie/huidkanker-een-overzicht
 • http://www.gezondheidsnet.nl/zonnen/verbrand-door-de-zon
 • http://www.prevention.com/beauty/natural-beauty/natural-sunburn-cures
 • https://www.trendystyle.net/beauty/zon/zon_huismiddeltjes.html
 • Afbeelding bron 1: Petr Kratochvil, PublicDomainPictures
 • Afbeelding bron 2: Evanherk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tijger3 (112 artikelen)
Laatste update: 30-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.