Gezondheid: Tintelende handen en voeten

Gezondheid: Tintelende handen en voeten Veel mensen hebben met enige regelmaat last van tintelende handen en voeten. We benoemen het ook wel zo alsof dat lichaamsdeel “slaapt” en door een beweging “aan het wakker worden is”. De voeten “slapen” nog net iets vaker dan de handen, maar een vreemd gevoel is het wel. De controle is weg en je kunt even geen “gebruik” maken van dat lichaamsdeel. Hoewel het vaak onschuldig is, is er soms een oorzaak waar nadrukkelijker naar gezocht moet worden. Maar ja, wanneer weet je nu of het heel onschuldig is of dat je er mee aan de slag moet?

Wat is het?

Eigenlijk heeft iedereen het wel eens dat de hand of voet “slaapt” en als dit lichaamsdeel dan “wakker wordt” geeft dat een gevoel alsof er naaldjes in dat lichaamsdeel worden gestoken en andere mensen ervaren het als een plots warmer wordend lichaamdeel. Je kunt, zoals gezegd, even geen gebruik maken van dat lichaamsdeel, want de tinteling brengt een irritante gevoelloosheid met zich mee. Bij de een is die tinteling binnen enkele seconden wel en bij de ander duurt het net even iets langer.

Wat is de oorzaak?

Er zijn uiteenlopende oorzaken te benoemen.
 • In de meeste gevallen krijg je slapende handen of voeten als je je hand of voet even helemaal niet gebruikt hebt.
 • Soms is het juist de de overbelasting van een hand of voet die een rol speelt bij tinteling.
 • Verder kan het bekneld zitten van een zenuw een belangrijke rol spelen. Normaal gesproken is daar wel een aanleiding voor te vinden. Denk bij de handen bijvoorbeeld aan het veelvuldig gebruik van de computermuis (het komt is dit soort gevallen bijna altijd voor in verband met veelvuldig uitvoeren van identieke handelingen).
 • Bekend is ook het carpaal tunnelsyndroom wat tinteling tot gevolg heeft. Het carpaal tunnelsyndroom ontstaat doordat een zenuw (de middelste armzenuw) ter plaatse van de pols bekneld raakt. Hier hebben vrouwen meer last van dan mannen en men denkt dat het hormoon gerelateerd is.
 • Verder kan een trauma aan dat lichaamsdeel ook tot tinteling leiden.
 • Artrose is ook een aandoening die tinteling tot gevolg kan hebben.
 • In de koude maanden zien we bij sommige mensen ook nog wel eens tinteling ontstaan en dat kan te maken hebben met een vaataandoening (syndroom van Renaud, meestal betreffende de vingers en soms ook de tenen).
 • Diabetes is een ziekte die ook tinteling kan laten ontstaan.
 • Minder bekend is dat alcoholisme ook tinteling tot gevolg kan hebben.
 • Bij met name vegetariërs kan een tekort aan B12 ook leiden tot tinteling. Een B12 kan overigens ook bij niet vegetariërs ontstaan.
 • Tinteling specifiek in de voeten kan overigens ook te maken hebben met een hernia.
 • Tenslotte kunnen doorgezakte voeten ook tot tinteling in de voorvoet leiden.

Wat kan je er aan doen?

Meestal is het niet ernstig en als je de hand of voet even goed schud komt alles weer op gang en ben je er snel vanaf. Echter, als je er veelvuldig last van hebt dan kan het zinvol zijn contact op te nemen met je huisarts, want dan kan het een symptoom van iets anders zijn. Het is in dat geval zinvol bij te houden hoe vaak, met name ook wanneer je er last van hebt en of het specifieke plaatsen zijn. Wat ook nog wel eens wil helpen bij de huisarts aan tafel, is dat je je gemoedstoestand op het moment dat je last van de tinteling had, erbij aangeeft. Veruit de meeste zaken zijn op te lossen met behulp van de huisarts of een specialist.

Een alternatief?

Als je je bij tintelingen liever of ook verdiept in het alternatieve circuit, kan je bijvoorbeeld ook bij de voetreflextherapeut terecht. Sluit de reguliere geneeskunde overigens bij voorkeur niet uit, maar laat het desgewenst samen gaan.

Tot slot

In de meeste gevallen speelt de even niet gebruikte hand of voet een rol als je last van tinteling hebt. In dat geval is het zo weer voorbij, maar kan met enige regelmaat plaatsvinden. Toch is het zo dat als je twijfel hebt of je bent er gewoon niet zo gerust op, het zinvol is om het te bespreken met je huisarts. Bijvoorbeeld bij een beknelde zenuw kan het – als je er langer mee rond blijft lopen – tot schade leiden die niet meer te herstellen is.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wakker worden met slapende handenWakker worden met slapende handenLijkt het alsof je handen ’s nachts slapen en maak je je zorgen dat er iets mis is? In de meeste gevallen komt dit gewoo…
Tintelende voeten en handen: oorzaken van tintelingenTintelende voeten en handen: oorzaken van tintelingenHeel veel mensen hebben bij tijd en wijle last van tintelende handen en/of tintelende voeten. Deze tintelende sensatie i…
Tintelende voeten: oorzaken, symptomen en behandelingTintelende voeten: oorzaken, symptomen en behandelingTintelende voeten is de sensatie van speldenprikjes of tintelingen. Deze stoornis in de gevoelssensatie staat ook wel be…
Tintelende of pijnlijke vingersLast van tintelende of pijnlijke vingers? Lijkt het alsof uw hand slaapt en heeft u vooral ´s nachts last van vervelende…

Aambeien en pijn bij de ontlastingAambeien en pijn bij de ontlastingAambeien zijn klachten die veel voorkomen. Ze veroorzaken pijn en hinder bij de ontlasting. Een klacht waarmee je missch…
Hartklepafwijkingen: oorzaken, symptomen, behandelingHartklepafwijkingen: oorzaken, symptomen, behandelingEen hart kan alleen doeltreffend bloed pompen als de hartkleppen en de hartspier gezond zijn. De linkerkant van het hart…
Bronnen en referenties
 • H. Vernman - fysiotherapeut
 • A. cornelisse - Niiraja.nl
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.