Wat te doen bij chronische hoofdpijn

Wat te doen bij chronische hoofdpijn Iedereen heeft wel eens hoofdpijn, een paracetamol is dan snel gepakt, maar het wordt vervelend wanneer hoofdpijn chronisch wordt of wanneer de hoofdpijn steeds vaker terugkomt. Wat kan je doen om hoofdpijn te voorkomen of te verminderen? Welk gedrag moet je aanpakken en welke therapieën kan je proberen? Chronische hoofdpijn is spanningshoofdpijn en wordt veroorzaakt door spierspanningen in de hals, nek en schouders. Spanningshoofdpijn is tweezijdig en wordt meestal erger gedurende de dag. Wanneer je last hebt van spanningshoofdpijn kan je gewoon functioneren, zij het op een lager niveau. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor de spierspanningen, maar een verkeerde houding en stress zijn de hoofdoorzaken.

Let op je houding

Hoofdpijn beginnende in de nek wordt vaak veroorzaakt door het overstrekken van de spieren in de nek. Mensen zitten tegenwoordig veel en soms zijn we geneigd naar voren te gaan leunen. Wanneer we deze ingezakte houding aannemen, kantelen we al snel het hoofd naar achter. Gevolg hiervan is vaak hoofdpijn. Let dus op je houding en kijk niet teveel omhoog. Wanneer je veel achter een beeldscherm zit kijk dan even naar de positie van het beeldscherm. Staat het scherm niet te hoog?

Daarnaast is het verstandig om geregeld even weg te lopen van achter je beeldscherm. Door even heen en weer te lopen, een glas water te gaan halen of even naar een collega toe te lopen in plaats van te bellen, kom je even uit je zittende houding en krijgen de nekspieren de kans om iets te ontspannen.

Medicijnen

Wanneer je dagelijks hoofdpijn hebt, is het niet verstandig om iedere dag pijnstillers in te nemen. Uiteindelijk loop je zelfs de kans dat je hoofdpijn krijgt door de pijnstillers en in een vicieuze cirkel terecht komt. Kies dus liever voor alternatieven zoals uitwendige behandeling met een beetje China olie, pepermuntolie of tijgerbalsem op de slapen. Handen wassen na insmeren en zorg ervoor dat dit niet in de ogen komt. Wanneer je al last hebt van medicijnafhankelijke hoofdpijn is de enige remedie om te stoppen met medicatie. De hoofdpijn zal dan de eerste twee weken erger worden, voordat er verbetering optreedt.

Drinken

Te weinig drinken kan (chronische) hoofdpijn veroorzaken, maar ook teveel cafeïnehoudende dranken kunnen hoofdpijnen veroorzaken. Drink niet meer dan vijf cafeïnehoudende danken per dag. Cafeïne zit in cola, thee, koffie, energiedrankjes en ijsthee. Drink minimaal 1,5 liter water per dag.

Acupressuur

Druk hiervoor met je duim op de bovenkant van je andere hand. Je drukt op de spier tussen de duim en de wijsvinger, in de richting van de wijsvinger. Nog twee drukpunten bevinden zich links en rechts van het midden op het achterhoofd, net onder de schedel. Druk met beide duimen op deze punten. Knijpen in beide oorlelletjes wil ook wel eens helpen.

Oefeningen

Spanningshoofdpijn komt meestal vanuit de nek. Soms willen nek en schouder oefeningen wel eens helpen om de hoofdpijn te verminderen. Doe de oefeningen voorzichtig en forceer niets.
  • Beweeg je hoofd langzaam van voor naar achteren en weer terug.
  • Beweeg je hoofd van links naar rechts en probeer aan beide kanten met je oor je schouder aan te raken. Niet forceren.
  • Zit rechtop en trek je schouders op naar je oren bij inademing. Ontspan en laat zakken bij uitademen.
  • Zit rechtop en trek je schouders naar boven en naar voren bij inademen. Ontspan en laat weer zakken bij uitademing.

Ademhaling

Een verkeerde ademhaling kan ook een reden zijn voor hoofdpijn. Veel mensen ademen verkeerd en krijgen hierdoor te weinig zuurstof binnen. Wanneer je denkt dan een verkeerde ademhaling bij jouw de oorzaak van de hoofdpijn kan zijn, lees dan verder in het artikel: De ademhaling als medicijn.

Slaapkamer en hoofdpijn

Een slecht hoofdkussen of een bedompte slaapkamer kan ook hoofdpijn veroorzaken. Zorg dus voor een goed geventileerde slaapkamer en wanneer je hoofdkussen ouder is dan drie jaar verliest het zijn vorm en kan het kussen de veroorzaker van hoofdpijn worden.

Helpen deze tips allemaal niet, neem dan contact op met de huisarts en ga eens langs de opticien om de ogen te laten controleren.
© 2013 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spanningshoofdpijn, hoe kom je eraan?Spanningshoofdpijn, hoe kom je eraan?Sommige mensen hebben vaak last voor ondraaglijke hoofdpijnen. Vaak is het niet duidelijk waardoor de hoofdpijn ontstaat…
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…
SpanningshoofdpijnSpanningshoofdpijnIeder van u heeft wel eens last van hoofdpijn. De een al wat vaker dan de andere. Er zijn echter verschillende soorten h…
Spanningshoofdpijn: oorzaken en behandelingSpanningshoofdpijn: oorzaken en behandelingHoofdpijn kent verschillende vormen, waarvan de spanningshoofdpijn de bekendste en vaakst voorkomende is. De oorzaak is…

Tintelende voeten en handen: oorzaken van tintelingenTintelende voeten en handen: oorzaken van tintelingenHeel veel mensen hebben bij tijd en wijle last van tintelende handen en/of tintelende voeten. Deze tintelende sensatie i…
Voetbalknie: mijn knie zit op slot, wat is er aan de hand?Voetbalknie: mijn knie zit op slot, wat is er aan de hand?Door een overtreding of een onverhoopte beweging is er teveel belasting op de knie gekomen, waardoor het op slot zit. He…
Bronnen en referenties
  • http://www.supertips.nl/gezondheid/tips-voor-hoofdpijn/
  • http://www.fysiodevries.nl/thuisoefenen/nek/hoofdpijn.htm
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 03-01-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.