De invloed van zwangerschap op huid, haar en nagels
Tijdens de zwangerschap veranderen door hormonale veranderingen de huid, nagels en haren. Zo is het krijgen van een dikkere en glanzende haarbos een groot voordeel. De huid wordt soepeler en ziet er stralender uit. Helaas zijn er ook nadelen, zoals meer pigmentatie in de huid, waardoor er vlekken kunnen ontstaan. De huid van de buik rekt soms behoorlijk op, waardoor er striemen kunnen ontstaan. Hoe veranderen de huid, haar en nagels tijdens de zwangerschap?
Hormonale veranderingen
De hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen veranderingen veroorzaken aan de huid, haren en nagels. De meeste daarvan zijn gunstig, maar er zijn ook nadelen. Door het zwangerschapshormoon, komt er meer pigment in de huid. Dit uit zich in allerlei pigmentverkleuringen zoals sproeten, moedervlekken, zwangerschapsmasker en bruine vlekken. De meeste huidveranderingen zullen na de zwangerschap vanzelf weer verdwijnen.
Invloed op de huid
Sommige veranderingen aan de huid worden veroorzaakt doordat er meer bloed naar de huid stroomt. Dit kan de reden zijn dat veel vrouwen stralen en dat hun huid veel gezonder aanvoelt. Veel vrouwen hebben minder last van pukkeltjes en puistjes, omdat de hormonale veranderingen de talgproductie kunnen remmen. Zo kunnen huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis de zwangerschap minder erg worden, maar ook juist verergeren.
Sommige vrouwen krijgen last van rode handpalmen en webachtige bloedvaatjes. Vooral bij vrouwen met bruin haar kan de pigmentatie in de huid toenemen door de zwangerschap. Delen van de huid die al donker zijn, zoals de tepels, tepelhoven, schaamdelen en de middenlijn van de buikwand kunnen nog donkerder worden.
Zwangerschapsmasker
Ongeveer 70% van de zwangere vrouwen krijgt last van een zwangerschapsmasker (chloasma). Dit een vlindervormige bruine verkleuring over het centrale gedeelde van het gezicht zoals voorhoofd, neus en wangen. Deze veranderingen worden veroorzaakt door de toename van het oestrogeengehalte (hormoon) in het bloed. Dit gaat meestal vanzelf over na de bevalling, maar bij sommige vrouwen zijn de veranderingen permanent. Zoals geldt voor alle pigmentvlekken, moet je oppassen in de zon. De zon kan ervoor zorgen dat je vlekkerig bruin wordt.
Sproeten en moedervlekken
Sproeten en moedervlekken komen tijdens zwagerschap veel voor. Meestal gaat het om ongevaarlijke pigmentvlekken op de huid. Moedervlekken kunnen variëren in omvang en kleur. Ze kunnen ook groter worden of in aantal toenemen. Een moedervlek moet altijd in de gaten worden gehouden. Er moet altijd rekening worden gehouden dat er misschien een vorm van huidkanker kan ontstaan.
Wat is een moedervlek?
Moedervlekken zijn ophopingen van pigmentcellen in de huid. Sommigen zijn al vanaf de geboorte aanwezig en anderen zijn later ontstaan. De meeste moedervlekken ontstaan tussen de geboorte en 20-jarige leeftijd. Ze blijven zich ontwikkelen tot iemand ongeveer 40 jaar is. Het is belangrijk om moedervlekken te controleren op kwaadaardige veranderingen, zoals veranderingen in de grens of kleur en asymmetrisch vormen. Mensen met meer dan 50 moedervlekken en mensen bij wie kwaadaardige huidtumoren in de familie voorkomen, moeten zich regelmatig laten controleren door een arts.
Striemen (striae)
Striemen, ook wel striae genoemd, zijn onderhuidse scheuringen van de huid. De huid van de buik wordt in een relatief korte tijd enorm opgerekt. De scheuren kenmerken zich door roodpaarse strepen op de huid. Na de zwangerschap vervagen ze geleidelijk tot het uiteindelijk witte littekens zijn. Deze striemen blijven altijd aanwezig.
Er zijn geen middeltjes aanwezig waarvan is bewezen dat ze striae kunnen voorkomen. Sommige vrouwen beweren dat bepaalde middeltjes helpen, maar het kan ook zijn dat ze gewoon geluk hebben. Het krijgen van striae ligt waarschijnlijk meer aan erfelijke factoren dan aan de huidverzorging.
Jeuk
Er zijn veel zwangere vrouwen die last hebben van vreselijke jeuk, vooral op de buik. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het oprekken van de huid. Hoewel jeuk erg vervelend kan zijn, is het meestal onschuldig en gaat het over na de bevalling. Warmte verergert de jeuk, probeer dit dan ook zoveel mogelijk te vermijden. Gebruik ongeparfumeerde ph-neutrale zeep en houd de huid soepel met een vochtinbrengende crème.
Verandering van haar
Veel vrouwen merken dat hun haar voller wordt tijdens de zwangerschap. Dat komt doordat oestrogeen een groter van deel de haren in de actieve groeifase houdt, waardoor er minder haar uitvalt. De talgproductie neemt toe. Daardoor kan haar dat voor de zwangerschap droog was, ineens gaan glanzen. Maar vet haar kan ineens heel sluik worden. Na de zwangerschap zal het haar weer worden zoals het voorheen was.
Nagels
Je nagels groeien gemiddeld vier centimeter per jaar. Door stress, een slechte bloedsomloop in de vingertoppen of door vastzittende nagelriemen kunnen de nagels langzamer groeien. In de zomer, maar ook tijdens zwangerschap groeien nagels sneller. Ze kunnen iets omhoog komen van het nagelbed en ook wat brozer worden. Het kan helpen om de nagelriemen te masseren met olie.
Lees verder