De winterkou in ... voor mens en hond

De winterkou in ... voor mens en hond De ernstig koude winters, waarbij de koudeperiode beduidend langer is dan enkele dagen, kennen we haast niet meer. We zijn dan ook vaak in rep en roer als we wat koude dagen hebben. Midden in de winter, tijdens een relatief zachte winter, wordt het plots koud en lijkt het erop dat het langere tijd koud is. En nu

Goede voorbereiding

Het is een open deur dat een goede voorbereiding bij alles het beste is, maar dat geldt ook voor een tripje in de (bittere) kou. Spreekt voor zich dat je je iets anders voor moet bereiden als je op de fiets onderweg gaat dan met de auto. Maar een basis is ook in de auto nodig.

In de auto

Typisch toch dat veel autobezitters denken dat het voor hen niet opgaat, immers met de verwarming in de auto is het goed toeven ook al vriest het stevig. Maar als je met panne komt te staan of de file is door het barre weer enorm lang, dan kan je auto plots niet meer dat verwarmende dekentje zijn.

Denk ook in de auto aan een aantal zaken:
  • zorg voor winterbanden (maar die moeten er dan al wel opgezet zijn)
  • leg een deken en een goede winterjas achter in de auto
  • zorg voor een aansteker of lucifers + waxinelichtjes
  • neem voor de inwendige mens wat water en wat te eten mee. Dat kan al een gezonde reep, verpakte ontbijtkoek etc.
  • vergeet vooral ook je mobiel niet (er vanuit gaande dat je er een hebt)

Maar voordat je de auto in stapt moet je wellicht de ramen krabben, zorg voor wanten. Wanten zijn beter dan handschoenen, omdat in wanten de vingers elkaar verwarmen. Werk niet met hete keteltjes, maar pas het ouderwetse krabben toe. Behalve dat het beter voor je auto is, wordt je er zelf ook warm van.
Als je gaat rijden moet je voldoende zicht hebben en pas dan moet de aanjager aan om de auto binnen, via de ruiten, warm te krijgen.

Vooraf is het goed je auto te (laten) controleren voor wat betreft de kwaliteit van de accu, maar mocht je dit vergeten zijn rij dan even langs de garage. Het kan je een hoop gedoe schelen.

Lopen, fietsen

Als je lopend of fietsend op weg gaat, is je kleding nog belangrijker. Verschillende lagen isoleren, dus je kunt je het beste in verschillende lagen kleden. Laat de onderste laag goed aansluiten (niet knellen), maar voorkom dat de kou via bijvoorbeeld de mouwen je lichaam laat afkoelen. Zorg ook dat de broek, de legging of de kous om de benen goed verwarmd te houden. Draag je modieuze laarzen, zorg dan dat je weet of ze warm genoeg zijn of dat je een extra sokje moet dragen. Koude voeten doet de kou optrekken en het wordt dan moeilijk jezelf nog warm te krijgen en te houden.

Via je hoofd koel je het snelste af, dus een muts of pet is goed om jezelf warm te houden en vergeet je oren niet. Onbedekte oren laten je snel het koude gevoel krijgen. En ook voor de loper of fietser geldt, trek wanten aan en geen handschoenen. Wanten die bij de polsen goed aansluiten of zelfs iets doorlopen je mouw in. Stretch of dicht te gespen (of met klittenband) polsstukken sluiten altijd het beste af.

Bewegen op de fiets is niet zo moeilijk, je valt anders immers om. Maar bedenk dat als je gaat lopen je ook goed in beweging moet blijven. Een stevige pas is behalve goed voor je lichaam in zijn algemeenheid, ook goed om jezelf warm te houden.

De hond in de sneeuw

Ga je nog met de viervoeter op stap, let dan op enkele zaken. De meeste honden vinden sneeuw leuk en een normale vacht werkt prima om de hond buiten te laten vertoeven. Let wel dat de hond, om bijvoorbeeld na het spelen op adem te komen, niet even in de sneeuw gaat liggen. De hond koelt dan te snel af.
De hond die zichzelf niet zo goed warm kan houden, bijvoorbeeld oude honden of heel jonge honden, moeten met iets meer zorg naar buiten. Niet te lang naar buiten is bijvoorbeeld belangrijk en neem een dekentje mee om de hond onderweg even op te laten rusten of als de hond te nat wordt, even mee af te drogen.
Is je hond niet goed bestand tegen de sneeuw, er zijn prima dekjes/bodywarmer voor de hond te koop. Zo kan ook deze hond lekker naar buiten.

Pootjes

De honden met lang/langer haar kunnen onder de pootjes last krijgen van ijspegels. Dit kunnen klontjes worden en is erg pijnlijk voor de hond. Zorg dat de lange haartjes onderaan de pootjes weg zijn. Verder kan vaseline smeren onder de pootjes helpen.
Dek bij thuiskomst de voetzolen goed droog, dit kan eventuele wintervoetjes bij de hond voorkomen.

Tot slot

Met de juiste voorbereiding kom je een heel eind en dan is het genieten!
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een gezonde hond in de kou en op wintersportHonden kunnen enorm genieten van de sneeuw en het winterse weer, of dit nu in het thuisland is, of tijdens de winterspor…
De hond in de winterDe hond in de winterDe hond moet met zijn vacht tegen de kou kunnen, althans dat wordt nogal eens gedacht. Maar niet iedere hond kan de wint…
Honden met de hitte en kouHebben honden het warm en/of koud? Hoe kunt u merken dat het te erg word? In dit artikel leest onder andere de antwoorde…
Sneeuwplezier: hoe maak je de mooiste sneeuwpop?Sneeuwplezier: hoe maak je de mooiste sneeuwpop?Als de sneeuw weer valt hopen we met zn allen natuurlijk één ding: laat het niet dooien! Met sneeuw kun je ongelooflijk…

Huismiddeltjes tegen aambeienHuismiddeltjes tegen aambeienAambeien zijn zeer pijnlijke, gezwollen aderen in het rectum, die in ernstigere gevallen kunnen bloeden. Aambeien gaan v…
Huismiddeltjes tegen slapeloosheidHuismiddeltjes tegen slapeloosheidSlapeloosheid is een vervelende aandoening die je leven overdag flink kan verstoren. Gelukkig zijn er een aantal huismid…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 04-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.