Wespensteek: code rood voor mensen met een allergie

Wespensteek: code rood voor mensen met een allergie Wespen en bijen kunnen niet alleen de barbecue of het tuinfeest vergallen. Voor mensen met een allergie voor insectengif, kunnen de stekende beestjes zelfs levensbedreigend zijn.

Allergie voor insectengif

Als ze in grote aantallen onderweg zijn, breekt op veel plaatsen wespenpaniek uit. Bij sommige mensen terecht, want 3 tot 4 procent van de Nederlanders moet na een wespensteek rekenen met kwade gevolgen: ze lijden aan een allergie voor insectengif. In onschuldige gevallen is er alleen sprake van een lokale zwelling en irritatie. Soms echter raken door de immuunrespons allerlei eigen regelmechanismen van het lichaam volledig van slag: de adem stokt en het hart weigert dienst. Een fatale afloop is echter eerder uitzondering. Nederland telt elk jaar zo’n tiental sterfgevallen.

Verhoogd risico voor astmapatiënten

Bijen- en wespensteken kunnen vaak allergische reacties veroorzaken. De meer “ingetogen” hommels zijn minder gevaarlijk. Zoals met de meeste allergieën, bestaat er geen manier om vooraf uit te vinden wie het meeste risico loopt. Zelfs mensen die last hebben van huidallergieën worden niet vaker getroffen dan gezonde mensen. Maar we weten wel dat astmapatiënten gevoeliger voor reacties zijn dan niet- astmapatiënten.

Een wesp laat zich niet snel verjagen

Het is een bekend tafereel op menig tuinfeest: "Weg van die taart!” en een afwerende hand treft de wesp frontaal. Als ze op de grond stuitert, laat haar pantser meestal een krakend geluid horen. Maar doorgaans is het insect slechts een fractie van een seconde uit het veld geslagen en krabbelt ze snel weer overeind. In plaats van brommend de aftocht te blazen, gaat ze meestal tot de aanval over. Uiteindelijk helpt voor de aanwezigen alleen nog maar één remedie: van tafel opspringen en hard wegrennen.

Wat bevordert een insectenallergie?

Tot dusver kon er slechts één duidelijke factor worden aangetoond die het ontstaan van een insectenallergie bevordert: bijzonder risico lopen vooral de mensen die veel in de buitenlucht verblijven en daardoor sneller worden gestoken: sporters, tuiniers of imkers bijvoorbeeld. Een aanwijzing voor overgevoeligheid is een plaatselijke roodheid van de huid met een diameter van ongeveer tien centimeter, die tenminste één dag aanhoudt. Gevaarlijke situaties kunnen natuurlijk ook voorkomen bij mensen die niet allergisch zijn. Als bijvoorbeeld een wesp of bij in de nek steekt, leidt dat vaak tot zwellingen die tot ademnood kunnen leiden.

EHBO-set voor noodgevallen

Iedereen die lijdt aan een allergie voor insectengif moet altijd een EHBO-setje voor noodgevallen bij zich dragen omdat de allergische reactie bij de helft van de getroffenen al binnen vijf minuten optreedt en bij veertig procent van de overigen binnen een half uur. Er blijft dan vaak te weinig tijd over om een arts op te zoeken. Zo’n noodsetje voor mensen met een allergie, bevat een aantal hoog werkbare stoffen:
  • de antihistaminica en glucocorticoïden in vloeibare vorm moeten direct na een wespensteek worden ingenomen zonder eerst allergische reacties af te wachten;
  • Adrenalinesprays of –injecties moeten pas bij ernstige klachten worden ingezet: bij ademnood, heesheid en of shocksymptomen.

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk hopen mensen met een allergie nooit een beroep te hoeven doen op de noodset. Voorkomen is uiteraard beter dan genezen als het gaat om insectengif. Maar panische reacties bij het opduiken van wespen of bijen, doen meer kwaad dan goed. Wild met de handen om je heen slaan, maakt de zoemende beestjes juist nog wilder. Het eerste gebod is daarom: blijf kalm! Wie verder nog een aantal vuistregels in acht neemt, kan zelfs met een allergische aanleg de zomermaanden in alle rust genieten.

Lees verder

© 2014 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Allergie insectenstekenAllergie insectenstekenEen insectensteek kan giftig of niet giftig zijn, en op basis hiervan kan men dan ook de reacties op verschillende insec…
Plotseling onwel na een wespensteekIedereen wordt wel eens gestoken door een wesp. Bij de meeste mensen geeft het alleen een lokale reactie zoals zwelling,…
Allergisch voor bijen- of wespensteekAllergisch voor bijen- of wespensteekGestoken worden door een wesp of bij kan erg vervelend zijn, maar meestal is de steek niet gevaarlijk. Sommige mensen zi…
Het werkingsmechanisme van allergie en astmaHet werkingsmechanisme van allergie en astmaNaar schatting heeft ruim een half miljoen Nederlanders astma. Astma is een allergische reactie van de luchtwegen. Hiero…

Jeugdreuma: gewrichtsaandoeningen bij kinderenJeugdreuma: gewrichtsaandoeningen bij kinderenJeugdreuma is een verzamelnaam voor ontstekingen aan gewrichten bij kinderen. Er zijn drie vormen van jeugdreuma die een…
Lupus vulgaris, huidtuberculoseLupus vulgaris, huidtuberculoseLupus vulgaris, ook wel huidtuberculose of tbc genoemd. Er bestaan twee versies van: secundaire en primaire huidtubercul…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 22-05-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.