Hoe werkt ons hart?

Hoe werkt ons hart? Jaarlijks worden veel mensen getroffen door een hartkwaal. De klachten en verschijnselen hebben grote invloed op het leven van de patiënten en hun omgeving. Na een bezoek aan de cardioloog blijven toch veel mensen zitten met vragen over de werking van het hart.

Hoe ziet het hart er uit?

Het hart is een zeer krachtige spier in het lichaam. Het bestaat uit twee boezems (een soort voorportalen) en twee hartkamers. Boezems en kamers zijn van elkaar gescheiden door een stevige plaat van bindweefsel. Het bloed dat naar de boezems wordt toegevoerd, is afkomstig van aders of slagaders.

De hartspier is niet te vergelijken met andere spieren in het menselijk lichaam omdat het een holle spier is. Eigenlijk bestaat het hart uit een heel netwerk van spiercellen die door samentrekking de holte kleiner maken en door ontspanning de holte vergroten, een proces dat zich doorlopend afspeelt in 2 boezems en 2 kamers.

Hoe werkt het hart?

Tijdens de bloedcirculatie wordt het bloed door het hele lichaam gepompt:
  • door samen te trekken (te contraheren) stuwt de hartspier het bloed weg in de slagaders;
  • de linkerkamer pompt daarbij zuurstofrijk bloed het lichaam in, bedoeld voor de organen;
  • via de aders komt zuurstofarm bloed van de organen weer terug in de rechterboezem. Deze fase wordt ook wel de vulfase genoemd;
  • zodra de boezem is volgelopen, trekt zich deze samen (de contractie);
  • doordat de hartkleppen tijdens het samentrekken zijn geopend, kan het bloed in de rechter hartkamer worden geperst;
  • is de kamer gevuld, dan sluiten zich de hartkleppen weer, zodat geen bloed kan terugvloeien;
  • vanuit de rechterkamer wordt het bloed naar de longen gepompt, waar het zich opnieuw van zuurstof voorziet;
  • het zuurstofrijke bloed keert weer terug naar het hart via de linkerboezem, vervolgens naar de linkerkamer, en dan begint het hele proces weer opnieuw.

Door de voortdurende samentrekking en ontspanning wordt de bloedcirculatie in stand gehouden en wordt het bloed naar boven, respectievelijk naar beneden gepompt.

Waardoor klopt het hart: de prikkel

Het hart klopt onwillekeurig, dat betekent dat het (in de regel) niet kan worden beïnvloed door onze wil. Dat het hart klopt, wordt niet beïnvloed door zenuwvezels, maar door speciale hartspiercellen, zogenaamde “knopen”. We onderscheiden sinusknoop en AV-knoop.

De sinusknoop, die zich aan de bovenkant van het hart in de rechterboezem bevindt, is verantwoordelijk voor de elektrische prikkels van de boezems. Deze elektrische prikkels zetten het hart er dus toe aan om samen te trekken. Bij inspanning voert de sinusknoop het aantal prikkels per minuut op, zodat het hart sneller gaat kloppen en het bloed extra zuurstof naar spieren en organen brengt.

Bij inspanningen zoals joggen, of als het adrenalinegehalte door stress of opwinding stijgt, heeft het lichaam meer zuurstof nodig om goed te kunnen functioneren. Hartslag en ademhaling passen zich dan automatisch aan.

Waarom is een goede bloedsomloop zo belangrijk?

Ons bloed heeft eigenlijk een tweeledige functie:
  • het zorgt voor het transport van de stoffen die de organen in ons lichaam nodig hebben;
  • het voert de afvalstoffen die we weer kwijt moeten af via de lever en de nieren.

In de longen neemt het bloed zuurstof op en geeft het koolzuur af. Die zuurstof is van cruciaal belang voor de goede werking van onze organen en spieren. Zonder zuurstof kan een mens niet leven.

Meer weten over de functie en werking van het hart?

Wilt u meer weten over zaken als het hart en hartkwalen dan is de website van Gezondheidsplein.nl een absolute aanrader. Deze site heeft zich in de afgelopen jaren bewezen als een vindplek van begrijpelijke en betrouwbare medische informatie in de meest ruime zin.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het menselijk hart: functie, werking en ontwikkelingHet menselijk hart: functie, werking en ontwikkelingHet menselijk hart heeft een zeer belangrijke functie in het lichaam. Het is een grote spier die continu bloed naar alle…
De ingenieuze werking van het hartDe ingenieuze werking van het hartHet hart bestaat uit twee holle spieren, gescheiden door een bindweefselring die zich tussen de boezems (atria) en de ka…
Hoe werkt het hart en hoe is het opgebouwd?Hoe werkt het hart en hoe is het opgebouwd?Het hart is een heel erg belangrijk orgaan dat wij hebben. Wij moeten daarom heel erg zuinig zijn met ons hart, want wij…
De motor van ons lichaam, het hartDe motor van ons lichaam, het hartZonder ons hart zijn wij niet in staat te leven. Daarom wordt het hart ook wel de motor van ons lichaam genoemd. Het har…

Netelroos behandelenNetelroos behandelenNetelroos is een soort van allergische reactie van het lichaam waarbij rode vlekjes kunnen verschijnen op het lichaam di…
Wijnvlekken in het gezichtBaby's kunnen geboren worden met een zogenaamde wijnvlek, in medische termen naevus flammeus genoemd. Dit is een verkleu…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Reacties

A. Corré, 13-03-2015
Wat is een sporthart? Reactie infoteur, 14-03-2015
Het hart is een spier die door (duur)sporten groter en sterker kan worden. Regelmatig en intensief sporten, leidt tot een verdikking van de hartspier en dus tot een toename van het volume. Een ongetraind hart weegt ongeveer 300 gram, een door intensieve aërobe training vergroot hart
kan, zonder bloedinhoud, wel tot 500 gram wegen.

Simons Victoire, 21-03-2013
Kan het kwaad dat mijn hart 90 per minuut gaat? Ben een beetje bang. Reactie infoteur, 21-03-2013
Beste Victoire,

In rust klopt het hart tussen de 60 en 100 slagen per minuut.

Bron: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/22436-hartkloppingen-wat-kan-je-er-tegen-doen.html

Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 18-06-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.