Gezondheidsplein, online medische informatiebron

Gezondheidsplein, online medische informatiebron Gezondheidsplein.nl is een populaire medische online informatiebron in Nederland. En bedoeld is dan uiteraard het landelijke zorgportal met die naam. De benaming gezondheidsplein is immers ook erg in trek bij tal van lokale huisartsenpraktijken en therapeuten. De site van gezondheidsplein.nl blinkt uit door een begrijpelijke presentatie van gezondheidsthema's in de meest ruime betekenis van het woord. Gezondheidsplein.nl maakt deel uit van de Solvo-groep, een combinatie van een drietal websites met online gezondheidsinformatie. Eind 2019 nam drogisterijketen Etos het Solvo-concern over, maar de expertise van de oorspronkelijke oprichters van Solvo, blijft voor de groep behouden.

Gezondheidsplein.nl: objectief en betrouwbaar

Gezondheidsplein.nl is als website ontstaan in 1998 en was een initiatief van de firma Medical Media B.V. Tal van betrouwbare en objectieve instellingen verlenen periodiek hun medewerking aan de totstandkoming van de site zoals Nederlandse ziekenhuizen, patiëntenverenigingen en een keur van bij BIG-geregistreerde artsen en materiedeskundigen.

Het objectieve karakter werd mede gewaarborgd door het uitgangspunt dat adverteerders en sponsoren alleen op de site welkom waren voorzover zij daarmee een positieve bijdrage leverden aan de kwaliteit van de geboden informatie. Overigens is gezondheidsplein.nl geen door de overheid gefinancierde website. Het betreft een puur particulier initiatief.

Gezondheidsplein.nl: focus op gezondheidsinformatie in ruime zin

Gezondheidsplein.nl moet worden beschouwd als een website die gezondheidsinformatie benadert vanuit een zeer brede invalshoek. In vakjargon wordt zo'n benadering aangeduid met de term portal. Zo´n portal focust zich niet uitsluitend op één specifiek gezondheidsthema of ziekte maar belicht onze gezondheid in de meest ruime zin van het woord, van hartkloppingen tot gezond eten.

Uiteraard bestaan er tal van andere websites en portals met relevante informatie over gezondheidsthema's die echter weinig bekendheid genieten bij het grote publiek, simpelweg omdat ze door de consument niet gevonden worden. Zulke sites worden vaak opgezet door enthousiastelingen en zijn in de regel bestemd voor een beperkte kring van geïnteresseerden.

Medische informatie op een begrijpelijke manier presenteren

Gezondheidsplein.nl heeft vanaf het begin de intentie gehad om deze verbrokkelde en vaak moeilijk toegankelijke medische informatie te bundelen voor een breder publiek en op een begrijpelijke manier te presenteren. Waar dat meerwaarde heeft, wordt de informatie aangevuld met heldere video’s en patiëntverhalen.

Symptomenchecker

Met de symptomenchecker kan je binnen enkele minuten de ziektegegevens vinden die bij jouw klachten passen. Op die manier kan de symptomenchecker je helpen om je gezondheidsklachten beter te beoordelen. Het bereidt je eventueel gericht voor op een consult bij de dokter.

Ga bij twijfel naar de dokter!

De database van de symptomenchecker is ontwikkeld in samenwerking met artsen en registreert honderden symptomen en aandoeningen. De diagnostische suggesties van de symptomenchecker kunnen echter niet in de plaats komen van professioneel advies of behandeling door een arts. Ze mogen ook niet worden gebruikt om zelf medische behandelingen uit te voeren.

Handige zoekfunctie

Naast een 'Medisch Handboek' en de 'Symptomenchecker' biedt de site van gezondheidsplein.nl ook een handige zoekfunctie. Die biedt de bezoeker niet alleen een mogelijkheid om te zoeken op aandoening of klacht, maar ook op behandeling of therapie.

Hoe populair is gezondheidsplein.nl bij het grote publiek?

De website van Gezondheidsplein kende in juni 2020 een Google Pagerank van 5. De pagerank is een indicatie hoe een bepaalde website door de zoekmachines van Google worden gewaardeerd, aan te duiden in een schaal van 0 tot 10. Een pagerank van 1 wil bijvoorbeeld zeggen dat de betrokken site nog maar weinig bezoekers trekt (wat overigens niets wil zeggen over de kwaliteit van de site). Het platform van gezondheidsplein.nl kan zich met succes meten met zorgportal kiesbeter.nl dat het RIVM zelf ontwikkelde met andere organisaties in de zorg. Daarin zijn niet alleen aanbieders (ziekenhuizen en verzekeraars) maar ook zorgvragers (patiënten en consumenten) verenigd. De site van KiesBeter werd op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het leven geroepen.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
nieuws uitgelichtBetrouwbare medische informatie op internet vindenObjectieve en betrouwbare gezondheidsinformatie vinden online, is geen sinecure. Google heeft een toepassing gelanceerd…
Betrouwbare medische informatie op internetBetrouwbare medische informatie op internetHet internet heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een onuitputtelijke bron voor geïnteresseerde patiënten en burge…
Perniones: Symptomen en behandelingPerniones: Symptomen en behandelingJeuk, pijn, zwellingen en roodheid; winterhanden of –tenen in de volksmond. Ongeveer tien procent van de Nederlanders he…
Bijverdienste, Thuiswerk, Werk: Schrijven over Werk of HobbyBijverdienste, Thuiswerk, Werk: Schrijven over Werk of HobbyDeel je kennis met de wereld door het schrijven van artikelen over je werk, hobby of interesses en verdien een leuk extr…

Ons oog een complex orgaan: hoe werkt het?Ons oog een complex orgaan: hoe werkt het?Ons oog is ongetwijfeld een erg belangrijk orgaan. Dankzij onze ogen kunnen we immers alles om ons heen waarnemen. Onze…
Honden die kanker opsporenUit onderzoek in Japan blijkt dat honden in staat zijn om sporen van kanker op te ontdekken in urine, feces, stukjes wee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stux, Pixabay
  • https://www.rivm.nl/publicaties/gebruik-en-waardering-kiesbeternl-2010
  • https://checkpagerank.net/
Reactie

M. V. Heuven, 24-04-2013
M.v.Heuven
wat betekent teveel eiwit in de urine en wat is er tegen te doen? Reactie infoteur, 24-04-2013
Http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/52385-eiwit-in-urine-proteinurie.html

Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 14-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.