Leuke weetjes over bloed

Leuke weetjes over bloed Jij denkt dat je alles over bloed al weet? Oké, bloed is een ongelooflijk belangrijke vloeistof. Niemand kan zonder deze vloeistof overleven. Een van de belangrijkste functies van het bloed is het transporteren van zuurstof naar verschillende delen van het lichaam. Bij afwezigheid van bloed krijgt het lichaam geen zuurstof, wat tot de dood leidt. En bloed reguleert ook de in ons lichaam gevormde warmte. Maar déze feiten over bloed ken je vast nog niet.

De kleur van bloed

Bloed dat door de aderen van ons lichaam terugstroomt naar het hart, is blauw tot paars van kleur omdat het zuurstofarm is. Maar snijd je je in een vinger dan vloeit er toch rood bloed. Contact met zuurstof kleurt het namelijk meteen weer rood. Hemoglobine is verantwoordelijk voor de rode kleur van bloed.

Kleurloos bij insecten

Er zit geen rood bloedpigment in het bloed van de meeste insecten. Strikt genomen hebben ze niet eens bloed en ook geen bloedbaan. Hun zuurstoftoevoer werkt heel anders. Maar als het bloed van insecten kleurloos is, waarom zie je dan een rode vlek op de muur als je met succes op een mug hebt gejaagd? Wel, dat komt eigenlijk van een mens of dier die eerder door de mug was gestoken.

Menstruatiebloed

In Europa verkeerde men lang in de overtuiging dat menstruatiebloed diende om het vrouwelijk lichaam te reinigen. Het zou dus bol staan van giftige stoffen en vrouwelijke afvalproducten. Er werd van menstruatiebloed onder meer verteld:
  • dat het verantwoordelijk was voor allerlei enge plagen;
  • rottingen veroorzaakte;
  • sauzen liet bederven;
  • en pekelvlees voor menselijke consumptie ongeschikt maakte.

Hoe vaak klopt een hart op een mensenleven

Tijdens een gemiddeld mensenleven pompt het hart ongeveer 210 miljoen liter bloed door de vaten van ons lichaam. Het bloed van het menselijk lichaam circuleert binnen één uur ongeveer 60 keer door al onze aderen. En in één jaar klopt ons hart ongeveer 35 miljoen keer.

Het bekendste werk van de Britse kunstenaar Marc Quinn is een sculptuur met de titel "Self". Het toont een replica van zijn hoofd uit vijf liter bevroren bloed dat Quinn beetje bij beetje bij zichzelf had laten afnemen. Die hoeveelheid komt min of meer overeen met de hoeveelheid die in het lichaam van een gemiddeld persoon circuleert.

Kunstbloed en theaterbloed

De firma Kryolan in Berlijn is 's werelds grootste fabrikant van kunst- en theaterbloed. Het bedrijf heeft naast bloed ook uitwerpselen, braaksel en pus in de aanbieding. Men produceert er sinds 1945 en Hollywood is de grootste afnemer.

Muggen zijn dol op bloed

In Canada stonden wetenschappers met blote armen, blote benen en ontbloot bovenlijf in een zwerm van net ontsnapte muggen. Ze telden per persoon ongeveer 9.000 dorstige en stekende insecten op die blote lichaamsdelen. En dat speelde zich af binnen één enkele minuut. Hadden onze gulzige vriendjes in hetzelfde tempo hun gang mogen gaan, dan zou de bloedbaan van zo'n proefpersoon in iets minder dan 2,5 uur (!) volkomen leeggezogen zijn.

Hoe groot zijn rode bloedcellen

Een rode bloedcel heeft een gemiddelde doorsnede van slechts 0,0075 mm. Desondanks kan het in de extreem fijne haarvaatjes te eng voor de cellen worden. In dat geval reduceren de bloedcellen hun omvang en glippen ze, de een na de ander, tóch door de die minuscule haarvaatjes.

Zegt de bloedgroep iets over iemands persoonlijkheid?

In Japan was het ooit de trend op feestjes om bij het daten of in de winkel de vraag te stellen: "Tot welke groep behoor je?" Ze bedoelen dan de bloedgroep. Want veel Japanners zijn ervan overtuigd: uit iemands bloedgroep kunnen allerlei intieme details over diens persoonlijkheid worden afgeleid. Eén ding is zeker: wie te weinig ijzer in het bloed heeft, is minder aantrekkelijk ;).

Lees verder

© 2010 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloedgroep O-negatief: O-negatief helpt iedereenBloedgroep O-negatief: O-negatief helpt iedereenBloedbanken zijn altijd op zoek naar mensen met bloedgroep O-negatief. Dit is omdat O-negatief iedereen kan helpen. Dus…
Bloed en BloedgroepenBloed en BloedgroepenHet menselijk bloed is in 4 groepen ingedeeld: A, B, AB, en O. Elke letter refereert aan een antigen, of proteïne, aan h…
Welke bloedgroep komt het meest of het minst voor?Welke bloedgroep komt het meest of het minst voor?Bloed vormt de levensader van ons lichaam en ons bestaan. Het vervoert belangrijke stoffen zoals mineralen, energie met…
Bloed de rode vloeistofBloed is een rode vloeistof die via het hart door het lichaam wordt gepompt. Één dertiende van het lichaamsgewicht besta…

Het spiraaltje: koperspiraaltje en hormoonspiraaltjeHet spiraaltje: koperspiraaltje en hormoonspiraaltjeHet spiraaltje is een anticonceptiemiddel dat door een arts in de baarmoeder geplaatst wordt. Het spiraaltje bestaat in…
EllaOne, de nieuwe morning after pilEllaOne, de nieuwe morning after pilEllaOne is een nieuwe morning after pil (ook wel noodanticonceptie genoemd) die binnen vijf dagen na een onbeschermde vr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 28-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.