Bloedgroep O-negatief: O-negatief helpt iedereen

Bloedgroep O-negatief: O-negatief helpt iedereen Bloedbanken zijn altijd op zoek naar mensen met bloedgroep O-negatief. Dit is omdat O-negatief iedereen kan helpen. Dus ook mensen met alle andere bloedgroep typen zijnde A, B, AB en O. Toch heeft maar een heel klein deel van Nederland de bloedgroep O-negatief. Wie bloedgroep O-negatief heeft, wordt wel vaak gevraagd bloed te geven.
Bron: Sabinurce, PixabayBron: Sabinurce, Pixabay

Bloedgroep O-negatief

Hoewel bloedbanken blij zijn met elke halve liter bloed die ze krijgen, zijn ze vooral erg blij met het bloed van bloedgroep O-negatief. Dit komt omdat dit de enige bloedgroep is die bij spoedoperaties of rampen met veel slachtoffers aan iedere patiënt kan worden gegeven. Dus ongeacht welke bloedgroep de persoon in kwestie heeft. Bij rampen en andere zaken is er vaak geen tijd om te bepalen welke bloedgroep iemand heeft. De bloedgroep O-negatief kan veilig aan iedereen worden gegeven zonder dat dit gezondheidsproblemen oplevert. Normaal gesproken worden namelijk antistoffen aangemaakt als iemand een bloedgroep krijgt toegediend die niet zijn of haar eigen bloedgroep is. Bij de bloedgroep O-negatief is dat niet het geval. Patiënten maken geen antistoffen aan tegen O-negatief bloed, met andere woorden het bloed klontert niet als ze dat bloed krijgen.

Hoeveel mensen hebben er O-negatief in Nederland?

De bloedgroep die iedereen toegediend kan krijgen is schaars. In het buitenland, maar ook in Nederland. Maar 7 procent van de hele bevolking heeft deze bloedgroep. Bloedbanken zijn naarstig op zoek naar deze mensen, omdat zij levens kunnen redden. Bloedbank Sanquin heeft overigens best veel bloeddonoren in haar bestand die deze specifieke bloedgroep hebben. Door acties zijn er ongeveer 40.000 donoren bij deze bloedbank ingeschreven met O-negatief. Mensen met deze bloedgroep moeten overigens wel vaker doneren dan mensen met een andere bloedgroep. Dit om er voor te zorgen dat bij rampen en ongelukken voldoende bloed voorhanden is om iedereen te helpen.

Familieleden hebben vaak dezelfde bloedgroep

Wervingsbeleid van bloedbanken is erop gericht om bestaande donoren met O-negatief te benaderen om hen te vragen of hun familieleden ook bloed willen geven. Familieleden hebben namelijk vaak dezelfde bloedgroep en dus is de kans groter dat er in de familie mensen zitten die ook O-negatief hebben.

Welke bloedgroepen zijn er?

Er zijn vier bloedgroepen. Dit zijn:
  1. A
  2. B
  3. AB
  4. O

Wie kan aan wie bloed geven?

Er zijn maar een aantal combinaties mogelijk bij het geven van bloed. Dit zijn:
  • Mensen met bloedgroep AB kunnen bloed geven aan mensen met bloedgroep AB. Zelf kunnen zij bloed ontvangen van mensen met de bloedgroep A, B, AB en O
  • Mensen met bloedgroep A kunnen bloed geven aan mensen met de bloedgroep A en AB. Mensen die bloedgroep A hebben kunnen bloed ontvangen van mensen met de bloedgroepen A en O.
  • Mensen met bloedgroep B kunnen bloed geven aan mensen met bloedgroep B en AB. Zelf kunnen mensen met bloedgroep B bloed ontvangen van mensen met de bloedgroep B en O.
  • Mensen met bloedgroep O kunnen bloed geven aan mensen met de bloedgroep A, B, AB en O. Zelf kunnen mensen met bloedgroep O alleen maar bloed ontvangen van mensen met bloedgroep O.
© 2012 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat wordt de bloedgroep van mijn aanstaande kind?Wat wordt de bloedgroep van mijn aanstaande kind?Is men zwanger, dan is de bloedbaan van het kind van de vrouw middels de moederkoek gescheiden. Het houdt in dat moeder…
Bloedonderzoek bij zwangerschap: bloedgroep/-antistoffenBloedonderzoek bij zwangerschap: bloedgroep/-antistoffenAls je zwanger bent wordt je bloed in de derde maand onderzocht op een aantal bloedgroepen. Dit wordt gedaan uit voorzor…
Het bloedgroepdieetHet bloedgroepdieet is een dieet dat soms sterk in twijfel wordt getrokken maar toch interessant om eens te bekijken.
Bloed en BloedgroepenBloed en BloedgroepenHet menselijk bloed is in 4 groepen ingedeeld: A, B, AB, en O. Elke letter refereert aan een antigen, of proteïne, aan h…

Overmatig zweten, transpireren, hyperhidrosis… wat te doen?Zweten is normaal en zorgt ervoor dat je niet oververhit raakt. Wanneer iemand overmatig zweet kan dit een belemmering z…
De nieuwste hoofdkussens: eco, ergonomisch of boekweitDe nieuwste hoofdkussens: eco, ergonomisch of boekweitEen nieuw hoofdkussen? Ooit was het simpel. Je koos voor synthetisch, of voor dons en veertjes. En dan was je klaar. Ann…
Bronnen en referenties
  • Sanquin
  • BioDesk
  • Afbeelding bron 1: Sabinurce, Pixabay
Reacties

Berkhout, 08-05-2019
Even een vraag
Mijn man heeft o neg. Maar heeft vorig jaar kanker gehad en chemo. Kankergezwel is ook in lymphe systeem gegaan en dit is gaan lekken in het bloed. Vandaar de chemo. Mag hij nog wel donor zijn of bloedtransfusie geven?hij is nu enkele maanden stabiel. Reactie infoteur, 27-01-2020
Als iemand kanker heeft gehad, mag hij of zij geen bloed meer geven. Ook niet als het nu verder goed gaat.

Ingrid, 19-02-2017
Ik had een bloedgroep analyse in 1977 en eentje in 1996 en op beide kaartjes stond ( zoals de heer die ook 40 jaar geleden zulke kaart had) dat ik 0 rh negatief was, met nota : als gever positief, maar moest negatief krijgen.
Mijn eigen kaartje was vorig jaar zoek, ik liet nieuwe analyse doen en wat stond op kaartje? nu ben ik plots 0 rh positief, en niets meer over die vroeger belangrijke nota van 'enkel negatief krijgen'…
Hoe kan dit nu? Men kan toch niet plots van negatieve rhesusfactor naar een positieve gaan? Reactie infoteur, 24-02-2017
Heel vreemd. Ik zou dat eens vragen bij het centrum waar je bloed geeft.

Anoniem, 01-05-2016
Ik heb normaal gezien 0-Negatief.
1) Is het aangewezen om bloed te doneren?
2) Is het een moeilijke procedure zeg maar om bloed te geven (Langdrading/pijnlijk/…)?
3) Wat bedoel je met gezond?
Ik heb overgewicht en leef in 'slechte' omstandigheden. (Iedereen rookt in huis letterlijk, ik rook niet maar moet wel ademen en leven in andermans rook van sigaretten. Dus ben een zware passieve roker. Reactie infoteur, 14-06-2016
Ik snap niet zo goed wat u bedoelt met aangewezen om bloed te doneren. Als u donor wordt, wordt u regelmatig opgeroepen om bloed te gaan geven. De procedure is niet langdradig. Er wordt gewoon een naald in je aderen aangebracht en tot het moment dat het zakje bloed is gevuld moet u blijven liggen. Voelt het niet goed dan kunt u dat aangeven. Voelt u dat u gaat flauwvallen, dan ook aangeven. Of iemand gezond genoeg is wordt altijd onderzocht. Het bloed wordt onderzocht op onder andere bloedarmoede en ook op HIV. Iemand die onlangs in een buitenlands ziekenhuis heeft gelegen of behandeld moet dat ook aangeven. Vaak mag dan ook geen bloed worden gegeven.

M. van der Velden, 08-02-2016
Geachte M,
Ik heb bloedgroep O Rh. factor D.neg. Als gever positief en als ontvanger negatief.
Mijn kaart die ik ruim 40 jaar geleden heb gekregen via het ziekenhuis moet ik altijd bij mij dragen. Deze is nu aan vervanging toe, waar moet ik dan zijn en is het gevaarlijk als ik deze niet meer bij me heb (bijna onleesbaar)?
Heb gebeld naar C.I. voor bloedonderzoek maar nummer bestaat niet meer (020-153666)
Hoop dat u mij kunt helpen.
Vriendelijke groet.
M van der Velden. Reactie infoteur, 20-07-2016
Ik neem aan dat ze je een kaart bij Sanquin kunnen geven. Als je daar tenminste bloed geeft. En anders gewoon in het ziekenhuis vragen.

Paul de Bruin, 09-12-2014
Goedenavond.

Als iemand O-negatief heeft, heeft de vader of moeder dan ook deze bloedgroep?

Graag uw reactie.

Groet P. de Bruin. Reactie infoteur, 11-12-2014
Erfelijkheid bloedgroepen

Bloedgroepen zijn erfelijk en worden dus doorgegeven van de ouders op kinderen (tijdens de zwangerschap). Beide ouders geven A, B of 0 door. Sommige groepen zijn dominant ten opzichte van andere groepen. Bloedgroep 0 is ondergeschikt aan A en B. Erf je dus van je moeder een A en van je vader een 0, dan heb je kopie A en 0, maar bloedgroep A. Als je bloedgroep A hebt, kan die dus zijn samengesteld uit een A en een A, maar ook uit een A en een 0. Als je bloedgroep B hebt, kan die dus zijn samengesteld uit een B en een B, maar ook uit een B en een 0. Ouders geven maar een van hun twee kopieën door aan het kind.

Als beide ouders bloedgroep A hebben, dan hebben zowel de vader als moeder A+A of A+0 (A is dominant). Als beide ouders de A doorgeven heeft het kind A+A=A. Als 1 ouder de A doorgeeft en de andere een 0, dan heeft het kind A+0=A. Als beide ouders de 0 doorgeven heeft het kinder 0+0=0. Als beide ouders 0 hebben (0+0 dus), dan krijgt het kind dus zeker 0.

Hieronder een schema geredeneerd vanuit de bloedgroep van het kind.

Als een kind bloedgroep 0 heeft, dan kunnen de ouders de volgende bloedgroepen hebben:

Beide ouders hebben ook bloedgroep 0
Beide ouders hebben 00 en geven 0 door (00=0).
Ouder 1 heeft 0 en ouder 2 heeft A
Ouder 1 heeft 00 en ouder 2 heeft A0 en beide ouders geven 0 door (00=0).
Ouder 1 heeft 0 en ouder 2 heeft B
Ouder 1 heeft 00 en ouder 2 heeft B0 en beide ouders geven 0 door (00=0).
Beide ouders hebben bloedgroep A
Beide ouders hebben A0 en beide ouders geven 0 door (00=0).
Beide ouders hebben bloedgroep B
Beide ouders hebben B0 en beide ouders geven 0 door (00=0).
Ouder 1 heeft A en ouder 2 heeft B
Ouder 1 heeft A0 en ouder 2 heeft B0 en beide ouders geven 0 door (00=0).

Van der Linden, 22-09-2014
Ik heb nog een vraag, mijn dochter heeft bloedgroep O+rhesusfactor D positief, zelf heb ik O-rhesusfactor O Negatief, zou dat kunnen, daar er nogal vragen zijn over verwantschap,? Reactie infoteur, 05-10-2014
Als u vragen over verwantschap hebt kunt u denk ik beter een DNA test laten doen. Deze specifieke vraag kan ik niet voor u beantwoorden.

Alfons Sneyers, 16-09-2013
Geachte,
Ik weet nog niet zo lang dat ik bloedgroep 0+ RHesus D Positief. Ccee Kell Negatief heb, had nog nooit een bloedonderzoek laten doen. Nu is mijn vraag ik ben 64 jaar kan ik nog bloed geven, zou tet eventueel wel willen doen omdat ik las dat ik aan iedereen dat bloed kan geven. Mijn zus heeft de zelfde bloedgroep en is 59 jaar en wil ook bloed geven.
mvgr
Fons Sneyers en Leona Sneyers Reactie infoteur, 30-10-2013
Mensen mogen bloed geven als ze tussen de 18 en 65 jaar zijn. Daarna stopt het. U zou dus moeten opschieten. Klinkt wat raar, maar dat is wel de realiteit.

Emrullah, 15-04-2013
Bedankt voor het posten, nu weet ik dat veel mensen 0-negatief nodig hebben, en dat ik bloed kan doneren.
Nogmaals:
BEDANKT! Reactie infoteur, 15-04-2013
Heel goed. Want o-negatief kan iedereen helpen en het is een kleine moeite als je gezond bent.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 28-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.