Overmatig zweten, transpireren, hyperhidrosis… wat te doen?

Zweten is normaal en zorgt ervoor dat je niet oververhit raakt. Wanneer iemand overmatig zweet kan dit een belemmering zijn voor de dagelijkse activiteiten. Een ernstige vorm van overmatig zweten noemt men hyperhidrosis. Overmatig zweten komt vrij veel voor, en er zijn tal van middeltjes, oplossingen en behandelingen voor, waarvan in dit artikel een overzicht staat.

Transpiratie

Iedereen zweet (ofwel transpireert) de hele dag door, gemiddeld produceer je zo’n 600 tot 900 ml zweet per etmaal. Het produceren van zweet is heel belangrijk, omdat dit de lichaamstemperatuur op peil houdt. Soms zijn er perioden waarin iemand ineens meer zweet dan normaal. Dit is een uiting van een verstoorde balans, stress kan hiervan de oorzaak zijn of een aankomend griepje. Wanneer de balans weer terug is zal het zweten verminderen. Iedereen zweet dus, vooral bij inspanning, maar sommige mensen zweten meer dan normaal is, ook als er geen sprake is van lichamelijke inspanning. Dit is voor de meeste mensen erg vervelend, met name door de natte plekken in de kleding of de geur die erbij vrijkomt zorgt dit voor belemmering van sociale activiteit. Soms is er bij overmatig zweten sprake van een bepaalde ziekte of een afwijking aan de zenuwen, maar in verreweg de meeste gevallen wordt er geen verklaring gevonden voor het vele zweten. De medische term hiervoor is hyperhidrosis. Bij sommige mensen uit het overmatig zweten zich vooral rond de oksels, soms zijn vooral de handen en voeten het probleem, andere mensen zweten over het hele lichaam veel. Hieronder vind je tips, middelen en behandelingen om het overmatig zweten te voorkomen of tegen te gaan.

Dagelijks bijhouden

Wanneer je wat meer of sneller dan gewoonlijk zweet, is het belangrijk de volgende eenvoudige maatregelen te volgen. Ze helpen misschien niet bij iedereen het erge zweten tegen te gaan, maar in ieder geval wel om het ontstaan van zweetluchtjes te voorkomen:

 • De plekken of het lichaam elke dag 1 à 2 keer wassen met water en PH-neutrale zeep
 • Goed wegspoelen van eventuele zeepresten
 • Na het wassen goed afdrogen
 • Elke dag andere kleding aan zodat er geen zweetlucht in kan gaan zitten
 • Kleding dragen van katoen en wol, liever geen synthetische stoffen en bij zweetvoeten leren schoenen
 • Elke dag andere sokken aan (bij zweetvoeten)
 • Veel op blote voeten lopen (bij zweetvoeten)
 • Drink niet te veel alcohol en/of cafeïne
 • Verbeter je conditie zodat je minder snel gaat zweten
 • Scheer je okselharen om een zweetgeur te voorkomen
 • Voorkom stress

Anti-perspirant en andere middelen

Als je veel zweet dan kan je het beste geen gewone deodorant dragen, die werkt namelijk alleen als parfum, maar is een anti-transpirant of liever nog anti-perspirant beter. Anti-transpiranten verminderen de zweetgeur door bacteriën te elimineren, terwijl anti-perspiranten echt de zweetproductie verminderen doordat ze een grote hoeveelheid aluminiumzout bevatten.

Verder zijn er nog een aantal middelen te koop bij de drogist die een krachtiger effect hebben tegen zweetproductie zoals Odorex en Syneo-5. Dit zijn krachtige anti-perspiranten waarbij de meeste mensen echt verschil merken qua zweten en geur. Deze middelen helpen jammer genoeg niet tegen de echte hyperhidrosis.

Wanneer het aanbrengen van de bovenstaande huis-tuin-en-keukenmiddeltjes het zweetprobleem niet oplost, kan je een bezoek brengen aan de huisarts of dermatoloog. Deze hebben namelijk een aantal middelen voor handen die goed kunnen helpen. Dit zijn bijvoorbeeld formaldehyde-oplossingen, chloorhexidine-oplossingen en antibiotica houdende lotions, die op de huid worden aangebracht. Het zijn eenvoudige manieren om overmatig zweten tegen te gaan, ook wanneer er sprake is van hyperhidrosis, desalniettemin zijn de resultaten per persoon wisselend.

Semipermanente en permanente oplossingen

Wanneer geen enkel van de bovenstaande middelen of behandelingen het zweetprobleem verhelpt, dan zijn er nog wat meer ingrijpendere oplossingen. Zo wordt botox gebruikt om lokale overproductie van zweet tegen te gaan. Deze therapie zorgt ervoor dat het zweten gedurende een aantal maanden compleet stopt. Daarna moet de behandeling weer herhaald worden. Deze botoxbehandeling wordt uitgevoerd in privé-klinieken en ziekenhuizen en is wel redelijk prijzig.

Een andere methode om zweetproductie te stoppen is iontoforese. Hierbij wordt een elektrische stroom door een bakje water geleid, waarin men de anden of voeten houdt en waardoor de zweetkanaaltjes voor enkele dagen worden afgesloten. Dit is dus vooral geschikt voor zweetvoeten en –handen, makkelijk zelf uit te voeren en is volgens de meeste mensen zeer effectief.

Verder zijn er nog geneesmiddelen via de huisarts verkrijgbaar die de activiteit van de zweetklieren onderdrukken. Ze komen in de vorm van tabletten, zijn zeer effectief maar brengen wel redelijk wat bijverschijnselen met zich mee.

De meest ingrijpende behandeling tegen hyperhidrosis is in de vorm van een operatie, sympathectomie. Daarbij worden de zenuwknooppunten geblokeerd (wat een effect heeft van 1 à 2 jaar) of zelfs doorgesneden, wat een blijvend effect heeft. Het resultaat is sterke afname van de zweetproductie. Wel kunnen er complicaties optreden of het zweten op andere plaatsten op het lichaam toenemen.
© 2012 - 2024 Appleann, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Behandelingen tegen zweethanden of zweetokselsBehandelingen tegen zweethanden of zweetokselsAltijd enorme zweethanden of zweetoksels. De aandoening wordt ook wel hyperhidrosis genoemd en betekent overmatig transp…
Zweet, overmatig zweten en zweethandenIedereen doet het: zweten. Zweten is een nuttige functie van het lichaam. Soms treden er echter problemen rondom zweten…
Overmatig zweten (hyperhidrosis): oorzaken en remediesOvermatig zweten (hyperhidrosis): oorzaken en remediesZweten, ook wel transpireren genoemd is onder andere nodig om ons lichaam op temperatuur te houden. We zweten via twee s…
Hyperhidrosis (overmatig transpireren)Hyperhidrosis, ofwel overmatige transpiratie. Transpiratie is een normale reactie van het lichaam en is nodig om af te k…

Lichamelijke beperkingHeel veel mensen weten nog steeds niet goed wat nu precies een lichamelijke beperking is. Er is nog steeds heel veel ond…
Bloedgroep O-negatief: O-negatief helpt iedereenBloedgroep O-negatief: O-negatief helpt iedereenBloedbanken zijn altijd op zoek naar mensen met bloedgroep O-negatief. Dit is omdat O-negatief iedereen kan helpen. Dus…
Bronnen en referenties
 • www.huisarts.info
 • www.overmatigzweten.nl
 • www.dokterdokter.nl
Appleann (93 artikelen)
Gepubliceerd: 28-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.