Behandelingen tegen zweethanden of zweetoksels

Behandelingen tegen zweethanden of zweetoksels Altijd enorme zweethanden of zweetoksels. De aandoening wordt ook wel hyperhidrosis genoemd en betekent overmatig transpireren. Voor mensen die er aan lijden is het een kwelling. Maar het kan worden opgelost. Met een operatie. Ook botox kan helpen, maar dat is een tijdelijke oplossing voor overmatig zweten. Maar wat gebeurt er bij een operatie om overmatig zweten van handen of oksels op te lossen en wat zijn andere mogelijkheden om de aandoening te verhelpen?

Zweethanden of zweetoksels


Hyperhidrosis of overmatig zweten: altijd bang dat iemand je ziet zweten

Hyperhidosis betekent dat iemand overmatig zweet. Niet een beetje meer dan iemand anders, maar echt heel erg en vooral heel erg zichtbaar. Voor veel mensen die er aan lijden is dat een enorme beperking. Ze durven geen handen te schudden, hebben altijd het gevoel dat ze overal zweetvlekken hebben. Hun sociale leven heeft er dus behoorlijk onder te lijden. Vaak bedenken ze er allerlei oplossingen voor zoals de handen heel lang onder de koude kraan houden en altijd handdoeken bij de hand hebben om dat zweet maar af te vegen. Of ze hebben altijd stapels zakdoeken bij de hand waar ze hun handen aan af vegen of ze dragen kleding die de transpiratievlekken verhullen. Hyperhidosis komt het meeste voor aan handen en of oksels en soms is dat in combinatie met de voeten. Ook zijn er mensen die heel veel zweten op hun hoofd en soms over hun hele lichaam.

Ongeveer 3 procent van de Nederlanders lijdt aan overmatig zweten

Ongeveer 3 procent lijdt naar verwachting aan overmatig zweten. Het kan echter ook veel meer zijn, want blijkbaar schamen heel veel mensen zich er voor en gaan ze er niet mee naar de dokter. En dat is heel jammer, want er is zeker iets aan te doen.

Oorzaak van overmatig zweten

De oorzaak van het overmatige zweten is nooit achterhaald. Doktoren denken dat het wel eens kan komen door een toegenomen stimulatie van de zweetklieren door de sympathische zenuw.

Behandeling tegen zweethanden en zweetoksels

Hoewel dus niet helemaal duidelijk is hoe het komt dat iemand overmatig zweet, zijn er wel al oplossingen voor. Dit zijn
  • Topische agentia,
  • Medicijnen,
  • Iontoforese,
  • Spuiten met botulinum toxine (botox),
  • Een operatie.

Topische agentia

Topische agentia zijn vooral aluminiumchloride zeep en deodorant. Deze middelen zijn echter kortdurend en ook de uitwerking is wisselend. Bovendien krijgen veel mensen er huidirritatie van.

Medicijnen

Er zijn medicijnen tegen overmatig zweten als oxybutynine. Die kunnen echter de nodige bijwerkingen geven als wazigheid, slaperigheid, een hoge lichaamstemperatuur, lage bloeddruk een snelle hartslag en hartkloppingen. In de VS is het middel daarom verboden voor enorme zweethanden en of oksels.

Iontoforese

Bij iontoforese wordt de huid die behandeld moet worden in water komt te liggen, en in dit water wordt zwakke stroom opgewekt. Het kan alleen maar bij zweethanden. De behandeling is erg intensief en duurt ongeveer een half uur en moet 3 tot 5 keer per week worden herhaald. Ook helpt het niet bij iedereen.

Botox tegen overmatig zweten

Botoxinjecties worden in de zweetklieren gespoten. Botox legt klieren lam waardoor ze niet meer werken. Het effect van botox is echter tijdelijk. Na 3 tot 6 maanden zijn weer nieuwe injecties nodig. Per keer kost het ongeveer 400 euro om zo´n injectie te krijgen. Het helpt goed, maar er zijn wel 25 tot 40 prikjes in de oksel nodig. Voor handen kan het ook maar dan is het zo pijnlijk dat mensen er vaak voor onder narcose moeten. Ook kan er in de handen spierzwakte optreden. Botox is namelijk ook werkzaam op de spieren. Er wordt ook wel gezegd dat botox op den duur niet meer zou werken.

Een operatie om verlost te zijn van overmatig zweten

Een permanente oplossing voor overmatig zweten is echter tegenwoordig vooral een operatie. Dit kan op drie manieren. Dit zijn:
  • Huid en onderliggende zweetklieren worden weggesneden. Dit kan alleen bij oksels die overmatig zweten. Wel ontstaan er littekens en is niet gegarandeerd dat het overmatige zweten verdwijnt.
  • Het wegschrapen van de onderhuids gelegen zweetklieren door een kleine snede in de oksel. Ook dit kan alleen bij overmatig zweten in de oksels. Bovendien ontstaan er littekens en is ook hier de kans op succes niet te voorspellen.
  • Endoscopische thoracale sympathicotomie, voorheen ook wel de endoscopische thoracale sympathectomie of ETS genoemd. Deze methode is vooral voor handen en oksels erg succesvol. Voor enorme zweethanden helpt het in bijna alle gevallen, bij oksels in meer dan 90 procent van de gevallen. Bij endoscopische thorocale sympathicotomie wordt via een kijkoperatie in de borst een zenuw doorgesneden. De resultaat is vaak direct merkbaar. Soms krijgen mensen nog wel compensatiezweet op bijvoorbeeld rug of buik.

Al jong zweethanden

De overmatige zweethanden en oksels kunnen al op jonge leeftijd ontstaan. Zo kunnen kinderen vanaf 10 jaar aan de aandoening lijden. Dat is erg naar voor ze, want die kinderen liggen er vaak uit omdat ze anders zijn. Ook is het soms gevaarlijk bij bijvoorbeeld gymmen omdat ze met hun gladde natte handen ongelukken kunnen krijgen.

Veel zweten door stress

Ook bij volwassenen is het erg naar en veroorzaakt de aandoening vaak stress. Op werk en in sociale contacten kan het echt een hele remmende factor zijn. Overigens kan stress het zweten juist weer verergeren.

Speciale kliniek voor mensen die heel veel zweten

Er is een speciale kliniek voor mensen met hyperhidrosis die onder andere de operatie uit kan voeren.
© 2015 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zweet, overmatig zweten en zweethandenIedereen doet het: zweten. Zweten is een nuttige functie van het lichaam. Soms treden er echter problemen rondom zweten…
Overmatig zweten (hyperhidrosis): oorzaken en remediesOvermatig zweten (hyperhidrosis): oorzaken en remediesZweten, ook wel transpireren genoemd is onder andere nodig om ons lichaam op temperatuur te houden. We zweten via twee s…
Zweethanden en zweetvoeten behandelenZweethanden en zweetvoeten behandelenZweten is de natuurlijke manier waarop ons lichaam ons lichaamstemperatuur gaat regelen. Voor de meeste is de enige keer…
Wat te doen tegen zweethanden? Tips bij klamme handenWat te doen tegen zweethanden? Tips bij klamme handenHeb jij ook vaak last van die vervelende zweethanden? Dan weet je dat zweethanden vooral in sociale situaties erg irrita…

Bewusteloos raken, symptomen en behandelingBewusteloos raken, symptomen en behandelingBewusteloos raken is niet hetzelfde als een coma of flauwvallen. Deze drie begrippen worden nogal eens met elkaar verwar…
Allergisch voor schaal- en schelpdierenAllergisch voor schaal- en schelpdierenVoedselallergieën zijn het gevolg van een fout in het afweersysteem van het lichaam dat bepaalde voedingsmiddelen ten on…
Bronnen en referenties
  • Friesch Dagblad Op overmatig zweten heerst een groot taboe 29 december 2014
  • Kliniek voor mensen met hyperhidrosis
Reactie

Renate, 21-06-2017
Hoi nu wil ik graag weten waar de kliniek zit die de operaties voor handen doet, en hoe duur het ongeveer is.
Groetjes Reactie infoteur, 07-08-2017
Als je naar deze website gaat kun je alle informatie vinden over de kliniek die behandelingen geeft aan mensen die altijd zweethanden hebben of te wel hyperhidrosis: http://www.hyperhidrosis-kliniek.nl

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 24-08-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.