Hyperhidrosis (overmatig transpireren)

Hyperhidrosis, ofwel overmatige transpiratie. Transpiratie is een normale reactie van het lichaam en is nodig om af te koelen, maar neemt deze transpiratie buitenproportionele vormen aan dan kan er gesproken worden over hyperhidrosis. Hyperhidrosis is een aandoening die niet heel veel voorkomt, maar voor de patiënten een erg vervelend onderdeel van hun leven is waar ze zich vaak ongemakkelijk bij kunnen voelen.

Hoe ontstaat het?

Wanneer de eccriene klier (zweetklier) overactief is, zal dit een overmatige transpiratie van het lichaam tot gevolg hebben. Deze zweetklieren bevinden zich over het gehele lichaam en kunnen dan ook overal transpiratie veroorzaken. Maar deze overmatige transpiratie zal voornamelijk voorkomen in de handpalmen, op de voetzolen en in de oksels. Wanneer men lijdt aan hyperhidrosis kan men nauwelijks iets tegen de overmatige transpiratie doen. Wel zijn er een aantal factoren die deze (overmatige) transpiratie kunnen versterken, zoals:
  • lichaamsbeweging
  • warmte / kou
  • warme dranken, roken en pittig / gekruid voedsel
  • sterke emoties, zoals stress en angst

Over het ontstaan van hyperhidrosis bij bepaalde personen is niet bekend waar dit vandaan komt. Wel is bekend dat bij ongeveer 1/3 of de helft van de mensen met hyperhidrosis een familielid is met dezelfde klachten.

De diagnose

Hyperhidrosis, het primaire type, kan gediagnosticeerd worden op het moment dat het overmatig zweten gedurende 6 maanden aanhoudt. Dit in combinatie met minimaal 2 van 6 onderstaande verschijnselen, die duidelijk naar voren moeten komen:
  1. extreem en relatief symmetrisch zweten in de oksels, handpalmen, voetzolen of in het gezicht.
  2. hinder ondervinden in dagelijkse bezigheden.
  3. het regelmatig, met een minimale frequentie van 1 keer per week voorkomt.
  4. de persoon in kwestie jonger dan 25 jaar oud is.
  5. een positieve familie geschiedenis heeft.
  6. het zweten tijdens de slaap niet doorzet.

Enkele "makkelijke" methoden om te weten te komen of iemand hyperhidrosis heeft zijn onder andere:
Het extreem transpireren in de oksels is makkelijk te herkennen aan de zweetplekken die het maakt in gedragen shirts en dergelijke. Zweetplekken die tussen de 10 en 20 centimeter groot zijn duiden in de meeste gevallen op hyperhidrosis.
In de handpalmen is hyperhidrosis te herkennen aan natte handen, waar de zweetdruppels van afkomen.

Tevens is het alvorens het stellen van deze diagnose wenselijk om uitsluitsel te kunnen geven over enkele factoren die ook een eventuele oorzaak voor het overmatig transpireren kunnen zijn, zoals:
  • HIV
  • diabetes
  • drugsgebruik
  • alcoholisme
Maar indien er uit het verhaal van de patiënt nog aandachtspunten naar voren komen die verder onderzoek vragen, dan zal dit uitgevoerd worden om andere factoren dan de hyperhidrosis in eerste instantie uit te kunnen sluiten.

De gevolgen

Hyperhidrosis veroorzaakt voornamelijk psychologische en psychosociale problemen (de zichtbaarheid van het zweten kan schaamte e.d. oproepen). Daarnaast kan het overmatig zweten ook leiden tot een pijnlijke of geïrriteerde huid, de natte huid is ook nog eens gevoeliger voor bacteriële en schimmelinfecties.

Maatregelen tegen overmatige transpiratie

Wanneer men lijdt aan hyperhidrosis kan men zelf enkele maatregelen nemen, die een bijdrage kunnen leveren aan de vermindering van de zichtbaarheid en hoeveelheid van het transpireren. Enkele tips zijn:
  • Draag "koele" kleding.
  • Hou uw werkomgeving koel en goed gelucht.
  • Vermijd voedsel en dranken die transpiratie veroorzaken. (Dit zal voor iedereen anders zijn en kan iedereen dus het beste voor zichzelf vaststellen).
  • Stress, emoties en angst zijn problemen voor iedereen, maar vooral mensen met hyperhidrosis hebben hier veel problemen mee met betrekking tot de transpiratie. Het is daarom van belang om tijd voor uzelf te nemen, waarin u kunt ontspannen. Tevens kan het prettig zijn om de hyperhidrosis bespreekbaar te maken anderen.

Daarnaast kan er gekozen worden voor een behandeling van de hyperhidrosis, waar onder andere ionthophorese met hidrex-therapie of injecties met Botuline Toxine (Botox) een voorbeeld van zijn.
© 2010 - 2025 Redflower, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Injecties met Botuline Toxine bij hyperhidrosisInjecties met Botuline Toxine ofwel botox. Botox is een steeds vaker gebruikt middel bij de behandeling van bepaalde aan…
Overdreven transpiratie - gelokaliseerde hyperhidrosisTranspiratie wordt gestimuleerd door warmte. Het lichaam reguleert zo de lichaamstemperatuur. Maar in bepaalde gevallen…
Botox in oksels tegen zwetenVeel mensen hebben last van overmatig zwetende oksels. Er zijn verschillende manieren om dit tegen te gaan, maar het ins…
Giftige stof: Botuline toxine (botox)Giftige stof: Botuline toxine (botox)Veruit het giftigste gif dat men kent is botuline. Er schijnen mensen aan hun eind gekomen te zijn nadat ze hun vinger h…

België en Nederland koplopers borstkankerBelgië en Nederland koplopers borstkankerBorstkanker. Deze diagnose valt voor de vele slachtoffers als een donderslag bij heldere hemel. Inge, 32 is één van hen.…
Problemen bij heup- en knieprothesenProblemen bij heup- en knieprothesenEen kunstheup of knieprothese is niet altijd zonder problemen: soms schiet de prothese los of raakt die beschadigd. Dan…
Bronnen en referenties
  • Kreyden, O., Böni, R., Burg. G. (2002). Hyperhidrosis and botulinum toxin in dermatology. Karger Publishers. Krieg, T., D. Bickers, Y. Miyachi. (2009). Therapy of skin disease. Springer. www.viecuri.nl
Redflower (13 artikelen)
Gepubliceerd: 24-08-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.