Injecties met Botuline Toxine bij hyperhidrosis

Injecties met Botuline Toxine ofwel botox. Botox is een steeds vaker gebruikt middel bij de behandeling van bepaalde aandoeningen. Zo ook bij de behandeling van hyperhidrosis (overmatig transpireren), wat bij ongeveer 3% van de bevolking voorkomt. Met betrekking tot hyperhidrosis wordt het zelfs als de beste behandeling aangemerkt wordt doordat het de makkelijkste en beste behandeling is waarbij tevens zeer goede effecten kunnen worden bereikt door middel van injecties in de huid.

Injecties met Botuline Toxine (Botox)

Bij de behandeling van hyperhidrosis is botox een zeer geschikt en effectief middel. Botox hecht zich na een injectie namelijk specifiek tussen de zenuwuiteinden en de zweetklieren in de huid. Aan het begin van de behandeling zal allereerst bepaald worden waar de belangrijkste gebieden zitten die zorgen voor de overmatige transpiratie. Dit wordt gedaan door middel van de jodium - zetmeel - test: de patiënt gaat liggen met de handen achter zijn hoofd zodat de oksel goed zichtbaar is. Op het moment dat de oksel droog is zal er een hoeveelheid jodium aangebracht worden, wanneer dit opgedroogd is zal er een zetmeelhoudend poeder op de oksel aangebracht worden. Daarna wordt er gewacht totdat de oksel weer nat wordt en zullen de plekken waar het zweet verschijnt een blauw-zwarte kleur krijgen. Het gebied dat hier dan zichtbaar wordt zal centraal staan tijdens de behandeling met de botox.

Nadat de botox op de betreffende plekken ingebracht is zal het enkele uren duren voordat er een zogenaamde blokkade optreedt die de afgifte van neurotransmitters naar het gebied waar de transpiratie plaatsvindt tegenhoudt. Deze neurotransmitters zorgen voor de communicatie van signalen naar de betreffende spier. Maar op het moment dat deze communicatie geblokkeerd wordt zal er een verlamming of verslapping van de betreffende spier ontstaan, die zijn functie dan niet meer uit kan voeren. Het hierdoor ontstane effect is vanaf een aantal dagen na de behandeling tot een variatie van 4 - 13 maanden daarna merkbaar, na ongeveer vijf weken is het maximale resultaat van de behandeling merkbaar. De werking van de ingebrachte botox is beperkt omdat de functie van de betreffende zenuw zichzelf na een aantal maanden weer zal herstellen. Er groeien immers weer nieuwe vertakkingen uit naar de (behandelde) spier, die ten gevolge hiervan na verloop van tijd weer normaal zal gaan functioneren. Hoe meer botox er tijdens de behandeling toegediend zal worden, hoe sterker het effect zal zijn en des te slapper de spier uiteindelijk zal worden. Voor succesvolle resultaten op de langere termijn zal de behandeling door middel van de botox injecties meerdere malen herhaald moeten worden.

De botox die zich tijdens en na de behandeling niet aan de zenuw hecht zal binnen 24 uur afgebroken worden en uit het lichaam verdwijnen. Dit zal geen nadelige gevolgen voor de gezondheid van het lichaam hebben.

Na de behandeling door middel van deze injecties zullen er geen aanvullende maatregelen nodig zijn om het gewenste resultaat te bereiken. Tevens zal de patiënt geen beperkingen hebben (pijn uitgesloten).

De behandeling van hyperhidrosis door middel van het toebrengen van botox wordt aangemerkt als de makkelijkste en beste behandeling tegen overmatige transpiratie. Tevens kunnen er door middel van deze injecties in de huid zeer goede effecten tot stand worden gebracht. Nadeel is wel dat de behandeling door de injecties erg pijnlijk kan zijn en een aantal keren herhaald dienen te worden om het gewenste resultaat te kunnen bereiken.

Duur van de behandeling

De behandeling van het inspuiten van de Botuline Toxine zal 30 minuten duren. De mate van herhaling van deze behandeling is van persoon tot persoon verschillend en zal individueel vastgesteld moeten worden. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de bereikte resultaten met een eerdere behandeling.

Voor wie is de behandeling niet geschikt?

Botuline Toxine mag niet gebruikt worden als u bepaalde aandoeningen heeft of er omstandigheden zijn waaronder u extra voorzichtig moet zijn. Enkele hiervan kunnen zijn:
  • als u denkt allergisch te zijn voor Botuline Toxine, of één van de producten in de bereiding
  • als u zwanger bent, overweegt om zwanger te worden of indien u borstvoeding geeft
  • als u lijdt aan spierproblemen
  • als u geneesmiddelen gebruikt die de werking van Botuline Toxine versterken of die een spierontspannende werking hebben
  • als u een aandoening heeft of geneesmiddelen gebruikt die de bloedstolling beïnvloeden
  • als u in het verleden al problemen heeft gehad met Botuline Toxine
  • als u recent een tetanusinjectie heeft gehad
  • als u aan uw oksels geopereerd bent
© 2010 - 2024 Redflower, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Giftige stof: Botuline toxine (botox)Giftige stof: Botuline toxine (botox)Veruit het giftigste gif dat men kent is botuline. Er schijnen mensen aan hun eind gekomen te zijn nadat ze hun vinger h…
Botox, het wondermiddelBotox, het wondermiddelIedereen kent botulisme, een ziekte die zich installeert bij een voedselvergiftiging en tot de dood kan leiden door verl…
Hyperhidrosis (overmatig transpireren)Hyperhidrosis, ofwel overmatige transpiratie. Transpiratie is een normale reactie van het lichaam en is nodig om af te k…

Verkoudheid: keelpijn, verstopte neus, snotteren & hoestenVerkoudheid: keelpijn, verstopte neus, snotteren & hoestenDe herfst komt er weer aan en veel mensen krijgen dan te maken met een verkoudheid. Iemand die verkouden is heeft het va…
Ionthophorese behandeling bij hyperhidrosisIonthophorese is de naam van de behandeling die ingezet kan worden bij mensen die lijden aan hyperhidrosis (overmatige t…
Bronnen en referenties
  • Krieg, T. Bickers, D. Miyachi, Y. (2009). Therapy of skin disease. Springer. www.neurologie-denhaag.nl/botox.htm http://www.mcgooi.nl/specialisten/wetenschappelijkepublicaties/De%20behandeling%20van%20primaire%20%20bilaterale%20axillaire%20hyperhidrosis%20met%20Botuline%20toxine%20A.pdf
Redflower (13 artikelen)
Gepubliceerd: 25-08-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.