Ionthophorese behandeling bij hyperhidrosis

Ionthophorese is de naam van de behandeling die ingezet kan worden bij mensen die lijden aan hyperhidrosis (overmatige transpiratie). In deze behandeling wordt gebruik gemaakt van stroomstrootjes, die door een gesloten kring door het lichaam gaan om de zweetklieren te prikkelen en geen overmatige transpiratie meer af te scheiden. Een effectieve methode als de behandeling voortgezet wordt.

Ionthoforese

De behandeling iontoforese kan ingezet worden bij mensen waarbij de diagnose hyperhidrosis is gesteld. Tijdens de behandeling zal de patiënt afhankelijk van het betreffende lichaamsdeel waar de overmatige transpiratie plaatsvindt een geschikte hoeveelheid stroom toegedient krijgen, waarbij het betreffende lichaamsdeel centraal staat. Deze stroom zal gedurende 15 minuten lang door middel van een gesloten stroomkring door deze lichaamsdelen geleid worden.

De gesloten stroomkring zal tot stand worden gebracht met behulp van twee bakjes die gevuld zijn met water of door middel van sponzen die elektroden bevatten die de elektrische stroom geleiden. Hier worden de lichaamsdelen in geplaatst of in het geval van de oksels, worden de kussentjes onder de oksels geplaatst. Het is niet duidelijk wat de precieze werking is van deze stroomkring, men kan dus ook niet duidelijk zeggen hoe het komt dat door middel van deze methode de zweetproductie in de betreffende gebieden van het lichaam af zal nemen. Het kan zijn dat de elektriciteit een tijdelijke verstopping van de eccriene klieren veroorzaakt, waardoor er geen zweet meer tevoorschijn zal komen. Een andere verklaring kan zijn dat de electriciteit schade aanbrengt aan de betreffende klier, die daardoor een verminderde werking zal krijgen.

Het effect van deze behandeling is dat er in de betreffende lichaamsdelen die behandeld worden een verminderde zweetproductie waar te nemen is. De behandeling is vrij intensief die in een kliniek / ziekenhuis plaats zal vinden, maar later ook met behulp van de benodigde apparatuur in de thuissituatie voortgezet kan worden.

Doordat de iontoforese toegepast wordt door middel van stroom zal deze licht gevoeld worden, maar geen pijn veroorzaken bij de patiënt. Wel is het mogelijk dat de patiënt pijn voelt op het moment dat er zich een wond bevindt of een hoge gevoeligheid is op de plek waar de behandeling toegepast wordt.

Duur van de behandeling

In de beginfase zal de behandeling ongeveer 3 maal per week uitgevoerd worden. Vervolgens zal er geadviseerd worden om de behandeling 1 á 2 keer uit te blijven voeren om het bereikte resultaat in stand te kunnen houden. Want op het moment dat de behandeling permanent gestaakt zal worden, zullen de klachten ook weer terugkomen. Voor een goede behandeling van de overmatige transpiratie is het dus van belang om de behandeling permanent voort te zetten.

Voor wie is deze behandeling niet geschikt?

Omdat er bij iontoforese gebruik wordt gemaakt van stroom is deze behandeling niet geschikt voor iedereen die lijdt aan hyperhidrosis. Onder andere bij mensen die ongevoelig zijn voor stroom zal deze behandeling geen effect hebben. Tevens mag deze behandeling niet ondergaan worden door mensen die bekend zijn met onder andere hartritme stoornissen of metalen voorwerpen hebben in de gebieden waar de stroomkring langs zal komen. Indien met twijfelt of iontoforese toegepast mag worden, neem dan altijd allereerst contact op met uw arts. Tevens is deze behandeling niet geschikt voor kinderen die jongeren zijn dan vijf jaar.
© 2010 - 2022 Redflower, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hyperhidrosis (overmatig transpireren)Hyperhidrosis, ofwel overmatige transpiratie. Transpiratie is een normale reactie van het lichaam en is nodig om af te k…
Hyperhidrosis (overmatig zweten/transpireren)Hyperhidrosis is een andere naam voor overmatig zweten. Ongeveer 1% van de bevolking heeft hyperhidrosis. Hyperhidrosis…
Overdreven transpiratie - gelokaliseerde hyperhidrosisTranspiratie wordt gestimuleerd door warmte. Het lichaam reguleert zo de lichaamstemperatuur. Maar in bepaalde gevallen…
Injecties met Botuline Toxine bij hyperhidrosisInjecties met Botuline Toxine ofwel botox. Botox is een steeds vaker gebruikt middel bij de behandeling van bepaalde aan…

Verkoudheid: keelpijn, verstopte neus, snotteren & hoestenVerkoudheid: keelpijn, verstopte neus, snotteren & hoestenDe herfst komt er weer aan en veel mensen krijgen dan te maken met een verkoudheid. Iemand die verkouden is heeft het va…
Bronnen en referenties
  • Krieg, T. Bickers, D. Miyachi, Y. (2009). Therapy of skin disease. Springer. www.viecuri.nl www.huidarts.com
Redflower (13 artikelen)
Gepubliceerd: 25-08-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.