De nieuwste hoofdkussens: eco, ergonomisch of boekweit
Een nieuw hoofdkussen? Ooit was het simpel. Je koos voor synthetisch, of voor dons en veertjes. En dan was je klaar. Anno nu is dat anders. We hebben kussens met compartimenten, zogenaamde ergonomische kussens die een beetje aan stopverf doen denken, en zelfs eco-kussens. Die laatste bevatten ofwel bijzondere kruiden, of ze zijn gemaakt van natuur- en dus mensvriendelijke bestanddelen. Hoe kies je een kussen uit al die weelde? Lees verder.
Als het om een hoofdkussen gaat, is het getal vijf opeens heel belangrijk. Ten eerste weegt een gemiddeld hoofd vijf kilo, wat betekent dat een hoofdkussen een 'gewichtige' taak heeft. Ten tweede adviseert de slaapspecialist om een kussen na maximaal vijf jaar te vervangen. Sowieso mag het hoofdkussen de deur uit wanneer de vulling erg geslonken is, je geen steun voelt onder je hoofd, of het kussen smoezelig en vies is geworden terwijl er geen wasbeurt tegen helpt. Maar ook moet je eens denken over de vraag 'nieuw kussen of niet' wanneer je opeens wakker wordt met een stijve nek of hoofdpijn.
Het eco-kussen
Ecologie is een modewoord. Dat betekent dat kussens ook steeds meer ecologisch verantwoorde trekjes krijgen. Dat is natuur-, dier- en mensvriendelijker. Ecologisch is wel een kreet die te pas en te onpas verschijnt. Let dus wel even op of de claim wordt waargemaakt. Ecologische kussens moeten milieu- en diervriendelijk zijn geproduceerd én ecologische ingredienten bevatten. Een van de nieuwere vondsten is een vulling van biologische wol: zo maakt Yumeko een kussen gevuld met biologische wolbolletjes. Dat maakt het kussen steviger dan een donskussen, en bovendien blijft de vulling beter op dezelfde plek. Yumeko weet ook te melden dat je kussen minder warm wordt, omdat je er minder in wegzakt. De schapen waar de wol van is gewonnen, hebben een diervriendelijk leven. Let wel: terwijl je veel synthetische kussens wel in de machine kunt wassen, kun je wollen kussens soms helemaal niet, en soms alleen in een speciale hoes in de machine wassen.
Tip: zelf je kussen (na)vullen
Te hoog, te laag... wat moet je toch als je hét hoofdkussen maar niet vindt? Simpel. Kijken of er een rits of knopenopening aan de zijkant zit! In zo'n geval kun je namelijk simpelweg zelf wat vulling eruit halen, of toevoegen. Daarmee kun je je hoofdkussen aan je eigen wensen aanpassen. In beddenspeciaalzaken maar ook in die goede oude Hema kun je navulzakjes kopen met vulling. Let wel even op dat het de juiste vulling is, want je kunt natuurlijk niet zomaar ergens mee bijvullen...
Boekweit in je kussen
Er zitten steeds vaker zaadjes in kussens. Dat is nieuw, maar toch gebaseerd op eeuwenoude natuurgeneeskunde. Bijvoorbeeld boekweit of millet. Dat ligt veel lekkerder dan je denkt. Boekweit past zich aan bij het hoofd, en dat brengt comfort. Boekweit wordt vanouds in Azie gebruikt om kussens te vullen. Ook omdat boekweit helpt de temperatuur te reguleren, en vocht absorbeert. Want ja, zelfs je hoofd geeft ongemerkt vocht af tijdens de slaap! Aan een kussen gevuld met millet worden zelfs gezondheidsbevorderende eigenschappen toegekend... lekker slapen en gezond weer op, nog gemakkelijker binnen bereik? Dat kost trouwens even wat meer dan boekweit, maar dan heb je ook iets. Natuurliefhebbers kunnen ook op jacht naar het kussen gevuld met het nachtrust bevorderende kruid hop, en het rustgevende lavendel. Waar? Bij de (online) natuurspeciaalzaak.
Tip: doe de hoofdkussen-test
Natuurlijk kun je je nieuwe hoofdkussen vinden bij de koopjeshoek van warenhuis of zelfs supermarkt, waar allerlei kussens regelmatig in de aanbieding zijn. Maar dan weet je nooit wat je krijgt, al kan er best leuke kwaliteit tussen zitten. Groot nadeel is altijd wel, dat je niet kunt testen. Bij de betere beddenspeciaalzaak kun je je hoofdkussen uitproberen. En dat geeft natuurlijk wel wat extra zekerheid.
Ergonomische kussens
Het ziet er wat ongewoon uit. Want hoort een kussen niet zacht te zijn en mee te geven? Toch zijn zogenaamde ergonomische kussens zoals van Royal Health Foam aan een opmars in populariteit bezig. Zo'n kussen is van traagschuim, en is in compartimenten voorgevormd voor een optimale ondersteuning. Je hebt een deel voor het hoofd, een uitsparing en dan een nekrol. Zo krijgen je nekwervels de beste ondersteuning, en kan je spierstelsel zich optimaal ontspannen. Een goed ergonomisch kussen wordt ook aangeraden bij whiplash: de doorbloeding van hoofd en nek wordt niet gehinderd. Extra luxe bij de nieuwste modellen van Royal Health Foam: rustgevende kamille en edelweiss in het kussen!
Speciale kussens
Naast hoofdkussens, zijn er de speciale kussens voor totaal lichaamscomfort. Mensen met spataderen kunnen een al dan niet speciaal kussen(tje) onder het voeteneinde van het matras leggen. Fysiotherapeuten raden mensen die zwanger zijn of RSI-klachten hebben weleens een speciaal kussen aan dat je als een rol tegen je aan kunt leggen in bed, of om je heen kunt vouwen om beter op de bank te zitten. Het lijkt op een rolkussen, maar het is gerust een meter of langer! Daarnaast bestaan er nog anti-decubitus-kussens, die doorliggen helpen voorkomen bij mensen die bijvoorbeeld langdurig bedlegerig zijn.