Wat wordt de bloedgroep van mijn aanstaande kind?

Wat wordt de bloedgroep van mijn aanstaande kind? Is men zwanger, dan is de bloedbaan van het kind van de vrouw middels de moederkoek gescheiden. Het houdt in dat moeder en baby een andere bloedgroep kunnen hebben. De bloedgroep van het kind wordt daarbij bepaald door de bloedgroep van beide ouders. Welke bloedgroep kan een kind krijgen op basis van verschillende bloedgroepen, wat voor invloed heeft de resusfactor en hoe vaak komen de verschillende bloedgroepen voor?

Bloedgroep kind


Overerfbaarheid bloedgroep kind

Via het genetisch materiaal van beide ouders wordt de bloedgroep van het kind bepaald of samengesteld. Van iedere gen krijgt het kind één van de moeder en één van de vader. Dit geldt eveneens voor het gen, waarmee de bloedgroep wordt vastgesteld. Het kan daarbij gaan om bloedgroep A, B, AB of O. Aanvullend is de resusfactor eveneens van belang, mocht men een tweede kind willen krijgen. Welke bloedgroep krijgt het kind via overerving van de ouders en welke combinatie van bloedgroepen leidt tot een specifieke bloedgroep?

Functie van bloed

Bloed vervoert alle noodzakelijke stoffen, zodat ons lichaam kan groeien en sterk is. Het bloed is opgebouwd uit bloedplasma (als vervoerder) met daarin voornamelijk drie belangrijke bloedcellen. Rode bloedcellen gevuld met hemoglobine kunnen met zuurstof en kooldioxide een koppeling aangaan, zodat alle lichaamsprocessen van voldoende zuurstofrijk bloed worden voorzien. Witte bloedlichaampjes (weerstand) bevatten instructies om specifieke antistoffen aan te maken, indien lichaamsvreemde stoffen, bacteriën of virussen zijn aangetroffen. Aanvullend gaat het om bloedplaatjes, welke bij wondjes het bloed laten stollen.

Resusfactor

Een specifiek eiwit dat aan bloed gekoppeld kan zijn, betreft de resusfactor. Het is een antigen-D dat ook bij de resusaap voorkomt. Van alle mensen heeft 85,25% dit in het bloed en dat houdt ook in dat 14,75% deze factor niet heeft. In principe geeft het geen complicaties, behoudens als men zwanger is. Het kan voorkomen dat de moeder resusnegatief terwijl het kind resuspositief is. Die omstandigheid geeft nog geen problemen, omdat het kind en de moeder door de moederkoek worden gescheiden. Tijdens de bevalling kan de moeder in contact komen met het bloed van het kind. In dat geval zal de moeder antistof-D aanmaken en die stof wordt niet door de moederkoek tegengehouden. Oftewel bij een tweede zwangerschap krijgt de vrucht antistof-D in de bloedstroom terwijl het resuspositief is. De weerstand tast dan de groei en ontwikkeling van het kind ernstig aan. Is de moeder resusnegatief, dan moet altijd de bloedgroep met resusfactor van het eerste kind worden gecontroleerd. Mocht dit afwijkend zijn, dan is het krijgen van een tweede kind wegens vele complicaties af te raden.

Welke bloedgroep?

Het kind krijgt van zowel de vader als de moeder genetisch materiaal, waarmee de bloedgroep tot op zekere hoogte vastligt. Zeker als beide ouders bloedgroep O hebben, dan zal het kind ook bloedgroep O krijgen. Betreft het echter een combinatie van verschillende bloedgroepen, dan kan het resultaat ook afwijkend zijn. Daarbij geldt dat bloedgroep A, B dominant zijn en O is recessief. Oftewel bloedgroep O zal relatief vaker voorkomen. Hierbij geldt dat bloedgroep A anti-B en bloedgroep B anti-A bevat. Bloedgroep AB heeft antigeen A en B, terwijl bloedgroep O anti-A en anti-B bevat. De aangegeven bloedgroepen kan het kind krijgen, gebaseerd op de bloedgroep van beide ouders.

VaderMoederKindVaderMoederKind
AAA of OBABA, B of AB
ABA, B, AB of OOOO
AABA, B of ABOAA of O
ABABA, B of ABOBB of O
BBB of OOABA of B

Mate voorkomen bloedgroepen

Omdat er vier bloedgroepen zijn welke allemaal resuspositief of –negatief kunnen zijn, bestaan er dus feitelijk acht bloedgroepen. Van alle bloedgroepen komt O+ het meest voor en zijn B- en AB- relatief zeldzaam. Het volgende onderscheid komt in België, Nederland en respectievelijk wereldwijd voor.

LandO+A+ B+AB+O-A-B-AB-
België38%34%8,5%4,1%7%6%1,5%0,8%
Nederland39,5%35%6,7%2,5%7,5%7%1,3%0,5%
Wereldwijd36,44%28,27%20,59%5,06%4,33%3,52%1,39%0,45%

Wat als de bloedgroep niet overeenkomt?

Het kan voorkomen dat de bloedgroep van het kind niet overeenkomt met de bloedgroep-combinatie van beide ouders. Het houdt in dat geval altijd in, dat de vader een derde persoon en niet de huidige partner is. Oftewel het gaat dan om een kind uit een vorige relatie, danwel de vrouw is vreemdgegaan. Indien beide partners bloedgroep O hebben, dan moet het kind ook bloedgroep O krijgen. Is dat niet het geval dan is het een helder teken, dat de man niet de vader kan zijn. Denk ook aan de combinatie B en O, waarbij het kind bloedgroep A heeft. Om dan helderheid te verkrijgen, is het van belang om een verwantschapsonderzoek uit te laten voeren. Daarmee kan worden aangetoond wie de echte vader is.

Lees verder

© 2015 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Resusfactor: geelzucht baby, miskraam of doodgeboren kindResusfactor: geelzucht baby, miskraam of doodgeboren kindReeds vanaf de bevruchting van een eicel ligt vast wat voor bloedgroep het kind krijgt. Het kan gaan om bloedgroep A, B,…
Bloedgroep O-negatief: O-negatief helpt iedereenBloedgroep O-negatief: O-negatief helpt iedereenBloedbanken zijn altijd op zoek naar mensen met bloedgroep O-negatief. Dit is omdat O-negatief iedereen kan helpen. Dus…
Bloedonderzoek bij zwangerschap: bloedgroep/-antistoffenBloedonderzoek bij zwangerschap: bloedgroep/-antistoffenAls je zwanger bent wordt je bloed in de derde maand onderzocht op een aantal bloedgroepen. Dit wordt gedaan uit voorzor…
Bloedgroep dieetBloedgroep dieetHet bloedgroep dieet is een dieet dat gebaseerd is op welke type bloedgroep je hebt, het is een eenvoudig principe. Eet…

Hoofdpijn en zwanger: mogelijke oorzaken en wat te doen?Hoofdpijn en zwanger: mogelijke oorzaken en wat te doen?Het is niet ongebruikelijk om spanningshoofdpijn te krijgen als je zwanger bent, vooral in het eerste trimester. Spannin…
Hoogzwanger op vakantieHoogzwanger op vakantieVeel zwangere stellen gaan op de zogeheten babymoon. Samen op vakantie voordat de baby er is. Er zijn daar echter ook ri…
Bronnen en referenties
  • Onderstaande bronnen zijn geraadpleegd op 26 augustus 2015:
  • http://erfelijkheid.nl/content/bloedgroepen
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bloedgroep#AB0-_en_Rh-verdeling_per_land
  • http://www.sanquin.nl/bloed-geven/over-bloed/waaruit-bestaat-mijn-bloed/
Reacties

Maaike Vandevoorde, 03-12-2019
Als de mama en papa alle 2 bloedgroep O hebben kan het kind dan B hebben? Normaal toch niet? Reactie infoteur, 04-12-2019
Indien beide ouders bloedgroep O hebben dan gaat het om een bloedgroep dat geen OA of OB heeft. Het gaat dus om 2 keer een zuivere OO bloedgroep. Oftewel het zal tot een bloedgroep OO leiden, omdat een O van de moeder en O van de vader wederom OO geeft.

Marionne, 02-08-2019
Vader en broertje A +
Moeder en zusje AB +
Ik AB --
Kan dit, dat ik de enigste ben met AB MIN? Reactie infoteur, 05-08-2019
Indien de vader A+/- = A+ en de moeder AB+/- is dan kan het bij de overdracht van beide - delen een negatieve bloedgroep geven.

Anoniem, 16-07-2019
Hi

Als de vader A positief is en de moeder O positief. Kan het kind dan O negatief zijn? Reactie infoteur, 18-07-2019
Dit is mogelijk mits de vader A(+-) en de moeder O(+-) is. Het kind heeft dan negatief van beide ouders meegekregen.

Helena, 28-05-2019
Hoi, ik heb bloedgroep A+, de vader van mijn kinderen heeft AB+. Nu heeft mijn dochter in Spanje bloed gegeven en hoorde dat haar bloedgroep AB- is, kan dat wel? Reactie infoteur, 29-05-2019
De resusfactor bestaat uit 2 delen, waarvan 1 deel van de vader en 1 deel van de moeder komt. Dit kan +/+=+, +/-=+ of -/-=- zijn. Indien 2 van de ouders +/- hebben, is er een (geringe) kans dat het kind -/- krijgt overgedragen.

Lag, 25-03-2019
Vraag
Moeder a+ en vader o+,
Dochter heeft O-. Kan dit, en hebben de andere 3 kinderen dan ook O-? Reactie infoteur, 26-03-2019
AO tezamen met OO kan tot AO of OO leiden. Ten aanzien van de resus-factor gaat het om +/+ met +/- of +/- met +/- en dan kan het tot -/- leiden. In principe is de kans op O- relatief minder groot maar het kan voorkomen. Het is dus van belang om te weten wat de bloedgroep exact is. Slecht A+ met O+ kan O- opleveren als het om AO+/- met O/O+/- gaat. Het kan uiteraard voorkomen dat de andere kinderen ook O- hebben, alhoewel de kans relatief klein is.

Joren de Waele, 22-10-2018
Ik heb bloedgroep O+ en mijn vriendin heeft O- kunnen wij perfect kinderen krijgen zonder enige complicaties of afwijkingen?

Dank u bij voorbaat Reactie infoteur, 23-10-2018
In principe zal er bij de eerste geboorte geen probleem zijn, ook al heeft het kind bloedgroep O+. Dit wordt anders voor een tweede zwangerschap. Tijdens de eerste bevalling kan bloedcontact tusen de baby en de moeder van toepassing zijn. Indien dit het geval is, kan de vrouw anti d+ stoffen aanmaken welke schadelijk zijn voor het tweede kind. Voor een tweede zwangerschap moet u eerst een bloedonderzoek doen om deze antistof uit te sluiten.
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/138419-resusfactor-geelzucht-baby-miskraam-of-doodgeboren-kind.html

Van Camp Erik, 11-09-2018
Hallo, we hebben de bloedgroep laten bepalen van onze dochter, ze heeft O+ ccee.
De vader heeft A+ D+.
De moeder heeft O+ cc D ee.
Volgens ons kan ze enkel A positief hebben?
Grtn Reactie infoteur, 12-09-2018
Geachte,

De vader heeft A en dat kan of AA of AO zijn. Als zowel de vader als moeder het O deel doorgeven leidt het tot bloedgroep O en geen A.

Rosa, 27-08-2018
Hallo ik ben 0 positief mijn dochter is a negatief wat voor soort bloedgroep moet de vader precies hebben. Reactie infoteur, 08-09-2018
O+ betekent dat u OO als bloedgroep moet hebben. Oftewel de A komt van de vader. In dat geval kan de vader AB of AA of AO hebben, waarvan de A wordt doorgegeven. Ditzelfde geldt voor de resus-factor. Als u ++ heeft dan komt de negatief van de vader. Oftewel -- of +- waarvan het - deel wordt doorgegeven (In het geval van +- is het minder frequent dat - wordt doorgegeven). Als u +- heeft dan kan de negatief ook van uw eigen bloedgroep komen (ook minder waarschijnlijk). Oftewel de vader heeft hoogstwaarschijnlijk AB, AA of AO gecombineerd met -- of +-.

Phil, 26-07-2018
Als de vader bloedgroep B+ heeft en de moeder A+, wat kan dan de bloedgroep van het kind zijn? (deze mogelijkheid vind ik niet terug in bovenstaande tabel) Reactie infoteur, 27-07-2018
Het hangt ervan af of de vader en moeder AO of AA en BO of BB zijn en welk deel wordt doorgegeven. Dit kan:
AO met BO = AB, AO=A, BO=B of OO=O zijn
AO met BB = AB, BO=B zijn
BO met AA = AB, AO=A
Oftewel resteert: AB, A, B, O

Ten aanzien van de resus geldt hetzelfde:
+ met + is meestal + (zeker als het +/+ met +/+ betreft) maar
het kan een combinatie zijn van:
+/- met +/- = + met + = +, + met - = + of - met - = -. De kans is dus groot op een + maar er is een kleine kans op -

Het hangt er dus puur vanaf welk deel wordt doorgegeven. Dit geldt zowel voor de bloedgroep als ook de resusfactor.

Esther, 10-07-2018
Kan bij de eerste zwangerschap het ongeboren kind resus positief zijn en bij de tweede zwangerschap het ongeboren kind resus negatief, wanneer het dezelfde ouders betreft? Reactie infoteur, 12-07-2018
Net als bij de bloedgroep hebben beide ouders twee delen resusfactor. Een deel van hun moeder en een deel van hun vader. Indien 1 ouder +/- heeft en de tweede ouder -/- of ook +/-. Er van uitgaande dat ouder twee 2 keer - heeft doorgegeven, dan kan de eerste ouder eerst een + hebben doorgegeven en de tweede keer een -. Eerste keer is dan + met - = + en tweede keer - met - = -.

Bert Gerits, 17-05-2018
Ik heb A positief, mijn vrouw O+. Wat zou onze zoon dan moeten hebben van bloedgroep? Reactie infoteur, 18-05-2018
Het hangt ervan af welk deel wordt doorgegeven. Als u AA bent en uw vrouw OO dan geeft u A door en wordt het AO oftewel A, als u AO bent en uw vrouw OO dan kan het zijn dat u O en uw vrouw O doorgeeft en dan kan het OO oftewel O zijn. Oftewel A of O. Ten aanzien van de resusfactor geldt hetzelfde. Als u en uw vrouw beide ++ zijn, dan wordt het +. Maar als u +/- en uw vrouw is +/- dan bestaat er een geringe kans op -/- = -. In de meeste gevallen zal het echter +/- of +/+ zijn en dus +. Oftewel goede kans op A+ of O+ en geringe kans op A- of O-.

Gielen Sylvia, 27-04-2018
Beste,

Mijn beide ouders hebben bloedgroep A+.
Ik veronderstel dat Rhesus + dominant is.
Is het dan mogelijk dat het kind A- als bloedgroep heeft?
Mijn bloedgroep is A rhesus - en ook Du -… kan dit allebei negatief zijn?
Volgens mijn huisdokter zou dit een fout zijn.
Ik hoop dat u deze twee vragen kan beantwoorden.

Alvast bedankt voor uw advies,
Gielen Sylvia Reactie infoteur, 28-04-2018
In dit geval is dit mogelijk mits de bloedgroep van beide ouders A+- is. Oftewel de ene ouder heeft bloedgroep A+ van bv opa gekregen en A- van oma. A+ met A- = A+. Maar feitelijk moet er dan A Dd staan, oftewel A+/- waarvan de + dominant is. Indien dit het geval is voor beide ouders dan is in dit geval van beide ouders de negatieve kant doorgegeven. Oftewel de kleine d cq de -. De kans dat deze variant voorkomt is trouwens klein, maar het zou theoretisch wel kunnen.
https://www.bloedcellen.nl/bloedgroep/?cn-reloaded=1

Huibers Paul, 06-04-2018
Wat word de bloedgroep als de vader a plus is en de moeder o? Reactie infoteur, 09-04-2018
Indien het gaat om AA met OO dan zal het in A resulteren. Gaat het om AO met OO dan kan het in of AO of OO resulteren oftewel A of O. Ten aanzien van de resusfactor hangt het er eveneens vanaf. is de moeder negatief en vader positief dan kanhet gaan om dd met Dd of dd met DD. In het eerste geval kan het Dd = + of dd = - betekenen en in het tweede geval Dd = +.

Samantha, 25-02-2018
Wie kan mij vertellen welke bloedgroep ik heb? Heb het meerdere keren na gevraagd bij het ziekenhuis maar ze willen niks zeggen… mijn vader is A- en mijn moeder O+ Reactie infoteur, 26-02-2018
Ervan uitgaande dat je ouders de natuurlijke ouders zijn, dan kan vader AA of AO zijn en moeder OO oftewel via overerving kan het gaan om A+O = A bij vader AA of A+O = A bij vader AO of O+O = O. In het geval van de resusfactor hangt het er ook vanaf. moeder ++ dan +-=+, moeder +- en vader -- dan of +-=+ of --=-. Oftewel het gaat om bloedgroep: AO+=A+ of AO-=A- of O+ of O-.

Geennaam, 02-02-2018
Als de moeder O- heeft en de vader O+, wat voor bloedgroep zou het kindje dan krijgen? Reactie infoteur, 06-02-2018
Beide ouders hebben O oftewel OO dan zal het kindje ook O als bloedgroep hebben. Van de resusfactor is + dominant en dus zal het kindje O+ als bloedgroep hebben.

Optimist, 01-12-2017
Als mijn vader O heeft en mijn moeder A kan ik dan AB hebben? Reactie infoteur, 06-12-2017
Voor het verkrijgen van bloedgroep AB zijn de volgende combinaties mogelijk:
beide ouders hebben AB
1 ouder heeft AB en 1 ouder A of B
1 ouder heeft A en 1 ouder heeft B

1 ouder met O en 1 ouder met A kan geen AB geven.

Ivo, 12-11-2017
Beste,

Kunnen vader en zoon samen bloedgroep A rhesus negatief hebben?

Dank voor uw antwoord.

Met vriendelijke groeten, Reactie infoteur, 14-11-2017
Ja dat kan, mits de moeder geen Dominante bloedfactoren doorgeeft. De moeder kan bijvoorbeeld bloedgroep B hebben zijnde BO en geeft O door. O tezamen met A wordt het voor het kind dan A. De moeder kan dan echter geen BB zijn, omdat dan een B wordt doorgegeven. B tezamen met A wordt het voor het kind dan AB. Ten aanzien van de rhesus-factor geldt eveneens dat niet de dominante bloedfactor wordt doorgegeven door de moeder. De moeder kan rhesus positief zijn maar slechts voor de helft. Oftewel Dd. De kleine d wordt doorgegeven en maakt tezamen met de rhesus van de vader eveneens een d oftewel rhesus negatief.

Jessica, 02-11-2017
Wanneer de dochter A- bloed heeft en de moeder O+ bloed, welke bloedgroep kan de vader dan hebben? Reactie infoteur, 03-11-2017
Ten aanzien van de bloedgroep zal de vader A of AB hebben, waarbij in beide gevallen de A wordt doorgegeven. Ten aanzien van de resusfactor is + altijd dominant, echter de dochter heeft -. Dus is de moeder half + inhoudende dat haar ouders een D en d hebben doorgegeven inhoudende +-=+. De moeder kan de + of de - doorgeven. In dit geval dus de -. De vader moet ook een - hebben doorgegeven aangezien + dominant is. Dus de vader is of +- of --, terwijl de moeder +- is. Oftewel de vader is A+-=A+, A--=A-, AB+-=AB+ of AB--=AB-. De vader kan geen A++ of AB++ zijn.

Evelien, 23-10-2017
Als de mama O+ is en de papa A+ wat zijn het zoontje en het dochtertje dan? Reactie infoteur, 24-10-2017
Bloedgroep A is dominant over O en dus zal het A geven. Maar, het hangt er ook vanaf of de papa en mama van mama of papa ook dezelfde bloedgroep hebben. Is dat zo dan is er sprake van AA en OO. Is dat niet zo dan is het AO en OO. Normaal ga je er vanuit dat het AA is en dus is A dominant en wordt het AO oftewel A. Maar als het AO en OO is dan kan het zijn dat het O gedeelte van AO wordt doorgegeven en dan kan het soms O worden. Ook al is A dominant.

Wendy, 29-09-2017
Als de mama A negatief is en de papa A positief kan de zoon dan A negatief zijn? Reactie infoteur, 30-09-2017
Nee, rhesus positief is dominant, en dus zal de zoon positief zijn.

Elisabeth, 19-06-2017
Als de moeder bloedgroep A-(C-c+E-e+K-) en de vader A+(C+c+E-e+K-) heeft kunnen zij dan een kind verwekken met een negatieve rhesusfactor? Reactie infoteur, 20-06-2017
Resus positief is dominant over resus negatief en dus zou je verwachten een kind met resus positief bloed verwachten.

Carmen, 15-06-2017
Mijn vader had B negatief en mijn moeder had O positief. Ik heb B negatief en mijn zus heeft O positief, hoe kan dit? Volgens de norm is B negatief dominant en zou mijn zus ook B negatief moeten hebben toch? Mijn zoons hebben beide B negatief en hun vader O positief? Reactie infoteur, 16-06-2017
Je zou verwachten dat bij een B negatieve vader alle kinderen ook B negatief zijn als de moeder O positief is. Resus positief is echter ook dominant over resus negatief. De enige andere logische uitleg zou zijn dat er een tweede vader met bloedgroep O in het spel zit.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.