Hoogzwanger op vakantie
Veel zwangere stellen gaan op de zogeheten babymoon. Samen op vakantie voordat de baby er is. Er zijn daar echter ook risico's aan verbonden, omdat het regelmatig voorkomt dat de bevalling eerder plaats vindt dan verwacht. Het is zeker niet ideaal om in het buitenland te bevallen. Het wordt niet afgeraden om op vakantie te gaan als je hoogzwanger bent , maar een goede voorbereiding is wel belangrijk. Zorg voor een goede reisverzekering die alle medische kosten in het buitenland dekt en ga naar een land met een goed gezondheidssysteem en waar je de taal van spreekt.
Het komt steeds vaker voor: de babymoon. Stellen die een kind verwachten en voor de bevalling nog even op vakantie gaan om samen met z'n tweetjes te genieten. De vakantie verloopt niet altijd zoals verwacht. Het komt namelijk regelmatig voor dat een vrouw vroegtijdig bevalt en dat de bevalling plaats vindt in het buitenland. Dit komt zodanig vaak voor dat de Alarmcentrale Eurocross Assistance in augustus 2015 een waarschuwing liet uitgaan om uit te kijken met de zogeheten babymoon. Exacte cijfers heeft Eurocross niet, maar ze heeft wel het idee dat er sprake is van een forse toename, op basis van het aantal meldingen dat ze binnen krijgt.
Vliegen als je zwanger bent
Vliegmaatschappijen zijn sowieso kritisch richting zwangere vrouwen die willen meevliegen. Niemand zit te wachten op een bevalling aan boord. Dat is voor de vrouw in kwestie zelf niet fijn en geeft veel overlast voor andere passagiers. In het ergste geval is een tussenlanding noodzakelijk en de kosten daarvoor kunnen in de tienduizenden euro's lopen. KLM staat daarom zwangere vrouwen vanaf week 36 niet meer mee toe te vliegen. Bij andere maatschappijen ligt die grens soms al rond de vijf maanden. In het geval dat vrouwen een grotere dan gemiddelde buik hebben wordt aangeraden om een verklaring te vragen aan de verloskundige met daarin informatie over de uitgerekende datum. Deze kan worden getoond op het moment dat er vragen worden gesteld.
Goede reisverzekering afsluiten
Eurocross raadt mensen niet af om op vakantie te gaan, maar waarschuwt wel voor de risico's en en vraagt de toekomstige ouders om zich zorgvuldig voor te bereiden. Dat kan op verschillende manieren. De eerste manier is door na te gaan of de zorgverzekering alle kosten dekt. Doorgaans vergoeden Nederlandse zorgverzekeraars alleen medische kosten die in het buitenland worden gemaakt tot het niveau waarop de kosten in Nederland ook zouden worden vergoed. In het buitenland vinden de meeste bevallingen verplicht plaats in het ziekenhuis. In Amerika bijvoorbeeld zijn de medische kosten veel hoger dan in Nederland, waardoor Nederlanders flink zullen moeten bij betalen. In dat geval is het dus aan te raden van te voren een goede aanvullende zorgverzekering of reisverzekering af te sluiten.
Goede gezondheidszorg
Ten tweede is het verstandig alleen op vakantie te gaan naar een land met een goede medische zorg en een grote dichtheid aan ziekenhuizen. In het geval dat de bevalling te vroeg plaats heeft wil je op z'n minst verzekerd zijn van veilige zorg. Ga dus vooral op vakantie naar een westers land. Verder is het belangrijk om naar een land te gaan waarvan je de taal goed spreekt. Grieks kan een heel mooie taal zijn om te horen, maar op het moment van je bevalling wil je vooral goed kunnen communiceren met de artsen en verloskundigen.
Langer verblijf in het buitenland
Als laatste moet je er rekening mee houden dat een vakantie in het buitenland flink kan uitlopen na een bevalling. Zeker in het geval van een prematuurtje zal het een aantal weken duren voordat moeder en kind kunnen reizen. Daardoor kunnen ziekenhuiskosten fors oplopen en het moment na de bevalling is het moment dat je het liefste in een vertrouwde omgeving bent, niet in een buitenlands ziekenhuis waar je niemand kent.