Zwanger op vakantie
Zwanger en op vakantie, dat kan makkelijk. Maar niet altijd is het handig om op vakantie te gaan, bijvoorbeeld wanneer je hoogzwanger bent of wanneer je bloedingen hebt. In het buitenland is alles toch wat anders geregeld dan we hier gewend zijn. Populaire vakantiebestemmingen zijn Egypte, Bali, Frankrijk Turkije of Griekenland. Ook een aantal andere populaire buitenlandse vakantiebestemmingen passeren de revue. Welke tips moet je zeker meenemen wanneer je zwanger op vakantie gaat zowel in eigen land als in het buitenland.
Zwanger op vakantie: tips
Ga je op vakantie en ben je zwanger? Dit hoeft helemaal geen probleem te zijn. Een zwangere vrouw kan net zo goed op vakantie gaan dan iedere andere vrouw. Wel zijn er een aantal zaken waar rekening mee gehouden moet worden. Zo is het handig om altijd je verzekeringspapieren mee te nemen, naast de papieren van de verloskundige. Tegenwoordig bewaren veel verloskundigen jouw gegevens digitaal, maar je zou om een uitdraai kunnen vragen of in ieder geval de belangrijkste gegevens op schrijven en mee te nemen op vakantie. Noteer je bloedgroep, de uitgerekende bevallingsdatum en bijzonderheden zoals je bloedsuikerspiegel, bloeddruk of andere bijzonderheden.
De laatste twee maanden wordt reizen soms lastiger. Zo neemt niet iedere vliegtuigmaatschappij graag hoogzwangere vrouwen mee. Vanaf 36 weken zwangerschap kom je als zwangere nog maar in weinig vliegtuigen terecht. Vanaf 28 weken zwangerschap heb je vaak een verklaring van de verloskundige nodig met de uitgerekende datum. Heb je deze niet bij je dan kan je geweigerd worden. Ga je een cruise (lange bootreis) maken, dan heb je kans om vanaf 24 weken zwangerschap geweigerd te worden. Treinreizen maken mag wel, maar bedenk dat je vooral de laatste maand van de zwangerschap overal kan gaan bevallen. De vraag is of je dit wil.
In eigen land is veel te doen en je bent lekker dicht bij huis. Ook is het ziekenhuis je bekend: je weet hoe alles in eigen land werkt. In het buitenland kan er een hele andere behandelmethode gehanteerd worden. Hier heb je niks tegenin te brengen. Accepteer daarom het feit dat je misschien anders behandeld wordt in het buitenland, als je daar plots een bloeding krijgt of moet bevallen. Ook is het soms opletten met eten en drinken in andere landen. Hoewel ook in deze landen vele inheemse vrouwen zwanger zijn en bevallen van een gezond kind, kan ons lichaam sterk reageren op ander voedsel of drank. Bovendien is de hygiëne in sommige landen veel slechter dan bij ons, waardoor het relatief vaker mis gaat in die landen.
Amerika, Bali, Egypte, Mexico, Turkije
Naar welk land je ook gaat, je hebt een lange vliegreis voor de boeg. Tijdens de vlucht maak je als zwangere meer kan op het krijgen van diepe veneuze trombose. Om dit te voorkomen is het aan te raden veel water te drinken tijdens de vlucht. Eventueel kan er voorafgaande wat aspirine worden ingenomen. Dit verdunt het bloed.
Laat je op tijd inenten indien dit nodig is in het desbetreffende land. De tropische landen zijn vaak risicovoller. Vermeld wel bij het enten dat je zwanger bent. De eerste drie maanden van de zwangerschap kan de inenting soms risico's met zich meebrengen. Kijk uit met medicijnen tegen malaria. Vraag je eigen arts welke middelen veilig in te nemen zijn. Vooral in landen als Indonesië (Bali is populair) en Egypte kom je veel wilde dieren tegen. Aai deze dieren niet zomaar. Vermijd het aanraken van zwerfdieren, met name katten. Katten kunnen besmet zijn met toxoplasmose, let ook goed op uitwerpselen of het graven in aarde.
Wanneer je je in een grote en welvarende stad ophoudt, bijvoorbeeld New York, kun je veilig drinkwater drinken. Zit je meer in een buitengebied, tropische gebied of afgelegen gebied, drink dan alleen water uit flessen. Bestel niet zomaar voedsel bij ieder kraampje langs de weg. Koop liever voorverpakt voedsel uit de supermarkt, of bestel voedsel in een hygiënisch uitziend restaurant. Eet geen rauwe vis of niet goed doorbakken vlees, evenals rauwe groenten. Een infectie is niet altijd te voorkomen maar kan hier wel mee verkleind worden.
Frankrijk, Griekenland, Europa
Dichter bij huis, in Europa, is de hygiëne op veel plaatsen goed tot redelijk te noemen. Vertrouw je het niet, drink dan water uit flessen dat te koop is in de supermarkt. Drink niet zomaar water uit een fontein of een straatkraan. In Griekenland kan je over het algemeen veilig tzatziki, feta en vlees eten. Voorwaarde is dat vlees goed doorbakken is. Vraag eventueel of feta niet van rauwe melk is gemaakt. Eet liever geen rauwe salades of groenten in een restaurant. Je weet nooit of deze voldoende schoongemaakt is. Let op met vis.
Ga je naar Spanje, dan denk je aan zon (die trouwens ook in Griekenland aan de hemel staat). Doe vooral rustig aan en drink voldoende vocht. Hele grote warmte kan de eerste drie maanden van de zwangerschap soms een miskraam veroorzaken. Dit is vooral het geval wanneer de lichaamstemperatuur stijgt. Wanneer je in de zon ligt te bakken en je neemt onvoldoende verkoeling, kan de lichaamstemperatuur wel degelijk stijgen en een miskraam of afwijkingen veroorzaken.
Net als in eigen land, aai je ook binnen Europa geen wilde dieren en blijf je uit de buurt van (wilde) katten. Neem ook binnen Europa je gegevens altijd mee. Kijk bij iedere vakantiebestemming vooraf waar zich de dichtstbijzijnde arts of ziekenhuis bevindt. Zorg ervoor dat je een kaart of een navigatie hebt hiernaartoe. Het is vervelend als je in geval van nood nog moet gaan opzoeken waar je naartoe moet.