Zwanger en buikpijn

Zwanger en buikpijn Zwanger en buikpijn hebben is geen pretje. Vaak denk je verschrikt dat er iets mis is met de baby. Gelukkig hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Een miskraam komt bij 1 op de 10 zwangerschappen voor. Bloedverlies komt bij bijna de helft van de zwangere vrouwen voor. Buikpijn en bloedverlies samen komt minder vaak voor. Daarnaast kan buikpijn ook een teken zijn van een infectie of bandenpijn zijn.

Buikpijn is niet altijd een miskraam

De angst voor een miskraam is begrijpelijk maar niet altijd nodig. Van alle zwangerschappen eindigt 10 procent in een miskraam. Na 12 weken zwangerschap eindigt nog maar 3 procent in een miskraam. Vanaf 16 weken zwangerschap is die kans heel klein. Toch kan buikpijn wel een miskraam of vroeggeboorte betekenen. Maar hoe herken je dit? Een miskraam begint meestal met bloedverlies: roze afscheiding of helderrood bloed. Dit bloeden kan steeds meer worden maar tussentijds ook even stoppen. Soms wordt een miskraam aangekondigd door wat bloedverlies, vervolgens twee dagen niks en dan weer wat bloedverlies. Helaas verloopt geen enkele miskraam hetzelfde, waardoor het vaak lastig te bepalen is of het bloedverlies ook een miskraam betekent. Zet de miskraam zich door dan zal er buikpijn optreden. Dit begint als een lichte menstruatiekramp maar zal steeds heviger worden. De buikpijn blijft net zo lang aanhouden totdat alles uit de baarmoeder is verwijderd. Blijf je buikpijn en bloedverlies houden, ga dan langs de verloskundige.

De darmen veroorzaken pijn in de buik

Vooral in het begin van de zwangerschap kan je last krijgen van je darmen. De hormonen die worden aangemaakt zorgen ervoor dat de darmen wat 'lui' worden: ze werken minder efficiënt. Er ontstaat een verstopping met buikpijn als gevolg. Een andere reden voor buikpijn is de groeiende baarmoeder die de darmen aan de kant duwt. Dit kan een soms stekende pijn veroorzaken. Vaak voel je even een korte felle steek, soms een zeurderig gevoel. Je voelt je vaak ook opgeblazen, vooral aan het begin en tegen het einde van de zwangerschap.

Plassen

Heb je buikpijn tijdens of na het plassen? De kans op een blaasontsteking is dan zeker aanwezig. Naast buikpijn kan je ook een branderig gevoel hebben. Soms straalt de pijn uit naar de rug of is alleen maar in de rug voelbaar. Zwangere vrouwen hebben een verhoogde kans op het krijgen van blaasontsteking. Deze moet zeker behandeld worden. Wanneer een blaasontsteking niet behandeld wordt is de kans aanwezig dat de bacteriën zich een weg naar boven toe banen, waar ze opnieuw ontstekingen veroorzaken. Ook wordt de kans op het ontwikkelen van nierstenen en blaasstenen verhoogd. Dit geeft een koliekachtige zeer hevige pijn wanneer de stenen vast komen te zitten of door een urineweg glijden. Door veel water te drinken wordt de blaas gespoeld waardoor een groot deel van de bacteriën wordt afgevoerd. Daarnaast kan er een antibioticakuur worden voorgeschreven, die de bacteriën doodt. Maak deze kuur helemaal af, ook wanneer de klachten al verdwenen zijn.

Buikpijn en misselijk

Wanneer je misselijk bent en buikpijn hebt kan het gaan om een buikgriep oftewel een infectie met een bacterie of virus. Hierbij kan je je behoorlijk beroerd voelen, misselijk zijn en overgeven. Er kan ook diarree optreden. Maar soms voel je alleen buikpijn en misselijkheid. Een buikgriep gaat vanzelf over. Drink wel voldoende bij overgeven of diarree. De kans op uitdrogen is altijd aanwezig en is tijdens de zwangerschap gevaarlijker.

In de prille zwangerschap zijn buikpijn en misselijkheid een van de meer dan vijftig zwangerschapsverschijnselen die kunnen voorkomen. Misselijkheid wordt veroorzaakt door zwangerschapshormonen en verdwijnt meestal weer na de 12e week. Buikpijn kan een vorm van bandenpijn zijn of pijn die veroorzaakt wordt door de groei van de baarmoeder.

Na het eten kan je ook wat buikpijn hebben en soms misselijk zijn. Vooral tegen het einde van de zwangerschap komt dit vaker voor. De groeiende baarmoeder duwt de maag wat opzij en verkleint de maaginhoud. Hierdoor is het vaak lastig om nog grote porties voedsel te eten. Eet je toch veel, dan krijg je buikpijn, een vol gevoel en kan je misselijk zijn. Verdeel het voedsel liever over meerdere kleinere porties verspreid over de dag. Dit voorkomt ook brandend maagzuur. Brandend maagzuur wordt gevoeld als een pijnlijk of branderig gevoel in de keel oftewel slokdarm. Soms loopt er een beetje maagzuur de mondholte in. Je kan hier misselijk van worden. Brandend maagzuur wordt veroorzaakt door een spierverslapping van de maagklep die de slokdarm afsluit. Door de hormonen is deze klep niet meer zo effectief en stroomt er makkelijk een kleine hoeveelheid maagzuur terug de slokdarm in. Vermijd het eten van gekruid voedsel, frisdranken en vruchtendranken, chocolade en snoep. Dit veroorzaakt sneller brandend maagzuur. Heb je toch last hiervan, drink dan melk. Hierdoor ben je eerder van deze klachten af.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buikpijn in de zwangerschap?Buikpijn in de zwangerschap?Buikpijn tijdens de zwangerschap komt regelmatig voor. Bij een prille zwangerschap hoor je vaak dat de pijn op menstruat…
Pijn in onderbuik zwangerPijn in onderbuik zwangerPijn in de onderbuik wanneer je zwanger bent is niet alleen vervelend maar soms ook verontrustend. Vaak is het onbekend…
Het koperspiraaltjeHet koperspiraaltje is een anticonceptiemiddel zonder hormonen. Voor vrouwen die niet zo goed tegen hormonen kunnen kan…
Zwangerschap, de eerste maandenZwangerschap, de eerste maandenHet begin van je zwangerschap is spannend. Er gebeurt van alles in je lichaam wanneer je zwanger bent. Je borsten worden…

Borstvoeding: hoe werkt het?Borstvoeding: hoe werkt het?Het klinkt zo simpel. Je legt je kindje aan en het krijgt de hoeveelheid melk dat het nodig heeft. Maar hoe zit dit nu e…
Zwanger op vakantieZwanger op vakantieZwanger en op vakantie, dat kan makkelijk. Maar niet altijd is het handig om op vakantie te gaan, bijvoorbeeld wanneer j…
Bronnen en referenties
  • http://zwangerbuikkramp.nl/zwanger-en-buikkramp.html
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 04-06-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.