Zwangerschap, de eerste maanden

Zwangerschap, de eerste maanden Het begin van je zwangerschap is spannend. Er gebeurt van alles in je lichaam wanneer je zwanger bent. Je borsten worden groter en gevoeliger tijdens de zwangerschap, je hebt misschien last van ochtendmisselijkheid . Ook voel je je misschien niet zo energiek als anders, je bent eerder vermoeid. Wanneer je zwanger bent, spelen de hormonen progesteron en oestrogeen een belangrijke rol bij zwangerschapskwaaltjes. Dit zijn de zogeheten zwangerschapshormonen.

Hoe je lichaam veranderd

Borsten

Je borsten zijn het eerste die veranderen. Borsten worden groter en gevoeliger. De tepels worden donkerder van kleur. Het zijn de hormonen oestrogeen en progesteron die zorgen voor de veranderingen in je borsten. Dit zijn de zogenaamde zwangerschapshormonen die ervoor zorgen dat de klieren in je borsten groeien ter voorbereiding van melkproductie. De bloedtoevoer naar je borsten neemt ook behoorlijk toe. Een goede nieuwe beha maakt de kans kleiner op hangborsten na de zwangerschap.

Energie

Vermoeidheid komt vaak voor in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Alle lichamelijke veranderingen vergen veel energie en het gehalte van bepaalde hormonen stijgt. Meestal duurt deze vermoeidheid niet de hele zwangerschap, maar wanneer je ongeveer drie maanden zwanger bent, verdwijnt de vermoeidheid. Dan ga je je energieker voelen tot ongeveer de dertigste/vierendertigste week van je zwangerschap. Wanneer je zwanger bent, is het beter om de moeheid niet te negeren, maar hieraan toe te geven. Je zwangere lichaam geeft aan behoefte aan rust te hebben. Dus doe dutjes, en ga vroeger naar bed.

Misselijkheid

Vooral in de eerste drie maanden van je zwangerschap kan je aardig misselijk zijn, vooral aan het begin van de dag: de ochtendmisselijkheid. Maar dit hoeft niet persé: misselijkheid tijdens je zwangerschap kan eigenlijk elk moment toeslaan. Aan het einde van de eerste drie maanden verdwijnt de misselijkheid in de meeste gevallen. Wanneer je zwanger bent van een tweeling (of meer) kan je langer misselijk zijn. De misselijkheid komt door het zwangerschapshormoon HCG, het gehalte van HCG stijgt in de eerste drie maanden van de zwangerschap.

Opgeblazen gevoel

Al in de eerste drie maanden van je zwangerschap kun je merken dat je kleding niet meer zo lekker zit en kan je al een opgeblazen bol buikje. Dit opgeblazen gevoel komt door de hormonen. Progesteron zorgt ervoor dat je vocht vasthoudt, dat je darmen langzamer gaan werken, dat je darmen groter worden. Vandaar dat je buik uitzet. Oestrogeen zorgt ervoor dat je baarmoeder groter wordt. Bij een tweede of derde zwangerschap merk je al eerder dat je buik is opgezet, doordat door vorige zwangerschap(pen) je buikspieren slapper zijn geworden.

Plassen

Erg vervelend, maar je moet nu erg vaak naar de w.c. In de eerste drie maanden ligt je baarmoeder binnen je bekken, maar aan het einde van deze fase is de baarmoeder gegroeid en drukt de baarmoeder tegen de blaas aan. Dit vergroot de aandrang om te plassen. Maar dat niet alleen, doordat je bloedvolume behoorlijk is toegenomen produceren je nieren ook daadwerkelijk meer urine. Drink voldoende om uitdroging te voorkomen. Drink koffie en thee met mate, koffie en thee werken namelijk vochtafdrijvend. Bij pijn of bloed in de urine moet je contact opnemen met de arts.

Hoofdpijn

Veel vrouwen hebben als ze zwanger zijn meer last van hoofdpijn. Dit kan komen door vermoeidheid, misselijkheid, bloeddrukdaling. Af en toe mag je paracetamol in een lage dosis, soms helpt het om een beetje cafeïne te nemen. Een goed voedingspatroon is zeer belangrijk en ook is het van belang voldoende rust te nemen. Het innemen van aspirine is geen goed idee omdat dit de functie van bloedplaatjes negatief beïnvloedt.

Verstopping

Veel zwangere vrouwen hebben last van verstopping (constipatie). Dit komt door de grote hoeveelheid progesteron in het bloed, die ervoor zorgt dat je darmen trager werken. Bij het slikken van ijzerpreparaten kan ook verstopping voorkomen. IJzer heeft een stoppende werking. Eet vezelrijk, drink veel water, beweeg regelmatig. Wanneer je vezelrijk eet, eventueel gebruik maakt van gebroken lijnzaad (dit koop je bij de supermarkt, doe je door je yoghurt, of op je boterham) is een middel als lactulose niet nodig.

Buikpijn

Het kan zijn dat je pijn hebt, dat lijkt op menstruatiepijn. Hierover hoef je je geen zorgen te maken, omdat het normaal is dat dit voorkomt bij zwangere vrouwen. De baarmoeder wordt groter en dit kan krampachtige pijn veroorzaken. Wanneer je last hebt van bloedverlies, dan moet je wel contact opnemen met de arts of verloskundige.

Lees verder

© 2009 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 4 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 4 weken zwangerAan het einde van week 4 zou je normaal gesproken ongesteld worden. Wanneer de menstruatie uitblijft, ben je zwanger. Ee…
Zwangerschap: wat gebeurt er in je buik?Zwangerschap: wat gebeurt er in je buik?Zwangerschap is, naast de geboorte van je kind, het meest unieke wat er een vrouw kan gebeuren. Je voelt je anders, je b…
Zwanger en nu? Ga je het vertellen?Zwanger en nu? Ga je het vertellen?Je bent zwanger en nu? De eerste drie maanden zijn erg spannend! Ga je het vertellen dat je zwanger bent, of juist niet?…
Je wilt zwanger wordenJe wilt zwanger wordenZwanger worden is niet een gegeven dat altijd voor iedereen op het moment gebeurt dat het ook gewenst is. Er zijn vrouwe…

Foliumzuur tijdens de zwangerschapFoliumzuur tijdens de zwangerschapTegenwoordig is foliumzuur een hot item: was er tot een aantal jaar geleden nog vrij weinig bekend over foliumzuur, nu w…
Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.