Ademhaling en ademhalingstherapie

Ademhaling en ademhalingstherapie Ja, we leven in een adembenemend tijdperk. Een tijdperk dat ons steeds meer zorgen baart. In een wereld die sneller, gecompliceerder, ongeduldiger wordt. Een wereld met veel hectiek. We merken dat we te weinig tijd nemen om te ademen, te ontspannen en te regenereren. Veel mensen verwaarlozen in deze jachtige tijd om bewust te ademen. Ze focussen alleen nog maar op de wereld om hen heen. Op termijn loopt men dan het risico van problemen met de spijsvertering of het hart. De ademhaling van een mens, zegt immers veel over diens welbevinden. Bij stress happen veel mensen letterlijk naar lucht. Ademhalingstherapie kan dan helpen om weer op de juiste wijze te ademen.

Ademhaling verbeteren met ademhalingstherapie

Eigenlijk doet iedereen het, maar helaas niet altijd op de juiste manier. Wie onder stress staat, ademt snel en oppervlakkig. In ontspannen toestand daarentegen is de ademhaling langzaam en ritmisch. Een rustige ademhaling voorziet het lichaam van meer zuurstof en energie.

Onze manier van ademen zegt veel over onze gemoedstoestand

Aan onze ademhaling merken we dat ons iets emotioneel aangrijpt. Tal van uitdrukkingen met de term "adem" hebben te maken met onze gemoedstoestand:
  • even op adem komen;
  • opgelucht ademhalen;
  • naar adem snakken;
  • de adem die ons in de keel stokt.

Ademhalingstherapie kan uitkomst bieden bij veel kwalen

Iedereen kent ongetwijfeld nog meer uitdrukkingen die te maken hebben met onze ademhaling. Maar de gevolgen van een verkeerde ademhaling voor onze gezondheid, zijn bij veel mensen onbekend. Wie gestrest of gespannen is, ademt meestal oppervlakkig, hoog vanuit de borstkast. Bij een oppervlakkige en verkrampte ademhaling werkt ons organisme oneconomisch. Als dat van tijdelijke aard is, is het onschuldig. Aanhoudend oppervlakkig ademen daarentegen, kan functionele stoornissen veroorzaken:
  • zoals problemen met de spijsvertering;
  • of zelfs hartritmestoornissen;
  • en verkeerd inademen kan bijdragen aan kortademigheid en hyperventilatie.

Ademhalingstherapie kan dan uitkomst bieden.

Wat is een juiste ademhaling?

Bij een juiste ademhaling gaat het er niet om voortdurend puffend in en uit te ademen. Ook bestaat er niet zoiets als de énige juiste manier van ademhaling. De ademhaling van ieder mens is zo individueel als een vingerafdruk, beweren althans de ademtherapeuten.

Meer zuurstof voor het lichaam

Bovendien verandert onze ademhaling ook naar gelang onze gemoedstoestand. Bij een goed humeur ademt de mens instinctief op de juiste manier, namelijk diep door de neus en met het middenrif. Dat verhoogt en verlaagt de longen, waarbij ook onze buik duidelijk zichtbaar op en neer beweegt. Onze interne organen worden daarbij letterlijk gemasseerd. Bovendien stroomt er op die manier voldoende zuurstof in het lichaam en wordt de stofwisseling gestimuleerd.

Bij wie werkt ademhalingstherapie?

Wie kunnen er nu baat hebben bij ademhalingstherapie?
  • ademhalingstherapie werkt goed bij mensen die lijden aan aandoeningen van de luchtwegen zoals astma of chronische bronchitis;
  • maar ook mensen met migraine, hoofdpijn, gewricht- en spierpijnen;
  • in geval van ernstige en ongeneeslijke ziekten zoals longfibrose kan ademhalingstherapie ertoe bijdragen om de levenskwaliteit van de betrokkenen te verbeteren en de symptomen te verlichten;
  • acteurs, muzikanten of docenten kunnen van ademhalingstherapie gebruik maken om hun stem te versterken;
  • ook in geval van paniekaanvallen, burnout en depressie, wordt de therapie toegepast.

Ademhalingsoefeningen of ademmassage

Afhankelijk van de reden waarom een patiënt bij de therapeut komt, zal deze proberen om hem via ademmassage of ademhalingsoefeningen verder te helpen. Daarbij gaat het erom om innerlijk ruimte voor een natuurlijke adembeweging te creëren en de zelfhelende kracht te bevorderen. Bij ademhalingstherapie staat de aanscherping van ons lichaamsbewustzijn op de voorgrond. Het gaat erom de ademhaling en daarmee jezelf te ontdekken en beter te begrijpen.

Daarbij kunnen bijvoorbeeld de volgende oefeningen helpen:
  • spreid je voeten tot heupbreedte en ontspan je knieën;
  • verplaats nu het gewicht op één voet;
  • zak door en adem in;
  • Bij het uitademen, richt je je weer op.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de ademhaling niet forceert, maar dat die min of meer de bewegingen volgt. Ontspannend werkt ook krachtig geeuwen en uitrekken. En wie veel achter het bureau zit, zou tussendoor met de schouders kunnen draaien. Een rechte zithouding en aangespannen bekkenbodem helpen ook voor een juiste ademhaling.

Bewust ademen

Wie bewust ademt, kan zijn stressniveau snel doen dalen. Dat doe je bijvoorbeeld met de 4-7-8-techniek:
  • 4 seconden inademen;
  • 7 seconden de adem inhouden;
  • 8 seconden uitademen.

Meer weten over ademhaling en ademhalingstherapie?

Wil je meer weten over zaken als ademhaling en ademhalingstherapie dan is de website van Gezondheidsplein.nl een aanrader. Deze site heeft zich in de afgelopen jaren bewezen als een vindplek van begrijpelijke en betrouwbare medische informatie in de meest ruime zin.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitale functiesVitale functies zijn de functies van je lichaam, die veranderen van uur tot uur. Er zijn 4 fitale functies; ademhaling,…
De ademhaling, de controle hiervan en de patronenDe ademhaling, de controle hiervan en de patronenIn dit artikel zal ik een klein stukje achtergrondinformatie vertellen over de ademhaling in het algemeen, hoe deze geme…
HyperventilatieHyperventilatie is heel vervelend. Het heeft vaak een angstige werking op de persoon en in combinatie met een paniekaanv…
De ademhaling als medicijnDe ademhaling als medicijnVeel mensen hebben vage medische klachten zonder dat ze zich realiseren dat ze dit te danken hebben aan een verkeerde ma…

Hoe behandelen we een klaplong?Hoe behandelen we een klaplong?Het is meestal het gevolg van een (sport)ongeval, maar dat is lang niet altijd het geval. Iedereen van ons kan het slach…
Overmatig transpireren kun je voorkomenOvermatig transpireren kun je voorkomenBijna iedereen heeft wel eens last van overmatig zweten. Dat kan heel vervelend zijn vooral als je in gezelschap verkeer…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 08-10-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.