Allergisch voor bijen- of wespensteek

Allergisch voor bijen- of wespensteek Gestoken worden door een wesp of bij kan erg vervelend zijn, maar meestal is de steek niet gevaarlijk. Sommige mensen zijn echter allergisch voor wespen- en/of bijensteken. Een bijen- of wespensteek kan bij deze mensen levensbedreigend zijn. Gelukkig zijn er manieren om de reactie op een bijen- of wespensteek te beperken of soms zelfs in zijn geheel weg te nemen.

Een gevaarlijke allergie

4% van de Nederlanders heeft een allergie voor bijen- of wespensteken. Jaarlijks overlijden er zelfs meerdere mensen aan deze allergie. In 98% van de gevallen treedt een allergische reactie op binnen één uur. Het overgrote merendeel van de reacties treedt zelfs op binnen een kwartier. Bij een bijen- of wespensteekallergie is het daarom belangrijk om direct een ambulance te bellen. Bij mensen met een allergie voor bijen- of wespensteken hoeft de allergische reactie niet altijd op te treden.

Bijensteek

Bijen zullen niet snel steken, wanneer ze dit doen zullen ze zich echt bedreigd voelen. Bij een normale reactie op een bijensteek ontstaat er een bult op de plek waar de bij heeft gestoken. Vaak is deze plek ook rood. De angel van een bij blijft in de huid steken, omdat de bij zijn angel kwijtraakt zal hij sterven. Door de angel eruit te halen, zal er minder gif in het lichaam komen. Het beste kan de angel uit de huid gekrabd worden met de nagel. De angel eruit trekken kan ervoor zorgen dat de angel scheurt, waardoor er juist meer gif in de bloedbaan terecht komt.

Wespensteek

Wespen zullen sneller steken dan bijen. Wanneer ze weinig voedsel hebben, worden ze agressiever. Door een wesp weg te slaan, zullen ze alleen maar sneller steken. De symptomen van een allergie voor wespensteken komen grotendeels overeen met die van bijensteken. Een belangrijk verschil is dat de angel van een wesp niet in de huid achterblijft. Vaak is de reactie van een wespensteek minder heftig dan die van een bijensteek. Door het gif van de wespensteek uit te zuigen, zal de reactie verminderen. Het gif moet vervolgens wel uitgespuugd worden.

Allergie voor bijensteek of wespensteek

Wanneer iemand die overgevoelig is voor een bijen- of wespensteek gestoken wordt, zal hij of zij vaak een zwelling krijgen rondom de ogen en lippen. Wanneer er ernstige symptomen zijn, is het belangrijk om direct in te grijpen. Wanneer iemand met een allergie voor het gif gestoken wordt, zal dit gif binden aan de antistoffen die het lichaam gevormd heeft. In een aantal cellen zal hierdoor histamine vrijkomen. Wanneer het lichaam voor de eerste keer in contact komt met het gif, zal het geheugencellen maken. Wanneer het lichaam opnieuw in contact komt met gif, zal de allergische reactie vele malen heftiger zijn.

Het is belangrijk om direct een arts in te schakelen als iemand, nadat hij of zij gestoken is door een bij, jeuk krijgt over het hele lichaam, uitslag krijgt, koorts krijgt of als er zwellingen ontstaan op andere plaatsen dan op de plaats waar de bij gestoken heeft. Ook wanneer je door een bij in de keel, hals, mond, neus of tong bent gestoken, is het belangrijk om direct een arts in te schakelen.

Noodmedicatie

Wanneer je heftig allergisch bent voor bijen- en/of wespensteken, kan het gif levensbedreigend zijn. Noodmedicatie kan dan noodzakelijk zijn. Vaak raadt de arts dan een auto-injector aan. Deze moet je altijd bij je dragen, wanneer je gestoken wordt spuit je de adrenaline die in de injector zit in je lichaam. Vervolgens moet direct de dokter ingeschakeld worden. De auto-injector is alleen een zeer tijdelijke oplossing en vervangt niet een behandeling bij de dokter.

Immunotherapie

Wanneer je erg veel last hebt van de allergie, is een immunotherapie mogelijk een oplossing. Met deze behandeling moet de allergie minder heftig worden. Telkens wordt een kleine hoeveelheid aan allergenen (de stof die een allergische reactie veroorzaakt) in het lichaam gebracht. De hoeveelheid allergenen zal oplopen, telkens wordt er meer van de stof die een allergie veroorzaakt in het lichaam gebracht. Het immuunsysteem zal hierdoor wennen aan de stof. Hierdoor zal het lichaam na verloop van tijd niet meer reageren op een bijen- of wespensteek of zal het lichaam minder heftig reageren. Een immunotherapie kan gevaarlijke reacties tot gevolg hebben, daarom gebeurt dit altijd in een gecontroleerde omgeving.
© 2017 - 2024 Kaltano, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijensteek behandelen / Wespensteek behandelenBijensteek behandelen / Wespensteek behandelenEr bestaan verscheidene natuurlijke behandelingen en middeltjes om een bijensteek of wespensteek te behandelen zodat de…
Allergie insectenstekenAllergie insectenstekenEen insectensteek kan giftig of niet giftig zijn, en op basis hiervan kan men dan ook de reacties op verschillende insec…
Plotseling onwel na een wespensteekIedereen wordt wel eens gestoken door een wesp. Bij de meeste mensen geeft het alleen een lokale reactie zoals zwelling,…
Wat te doen bij een wespensteekWat te doen bij een wespensteekVooral in de zomer kom je op veel plekken wespen tegen. Hoewel ze niet snel zullen steken, is de kans groot dat je toch…

Analgeticanefropathie: Nierschade door gebruik pijnstillersAnalgeticanefropathie: Nierschade door gebruik pijnstillersAnalgeticanefropathie is een aandoening waarbij schade ontstaat aan één of beide nieren. Deze schade is het gevolg van b…
Eenzijdig (unilateraal) gehoorverlies: OorzakenEenzijdig (unilateraal) gehoorverlies: OorzakenUnilateraal gehoorverlies staat voor mild gehoorverlies tot zelfs volledige doofheid in één oor. Dit symptoom treedt op…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • Lisdonk van de EH, Bosch van den SJHM, Lagro-Janssen ALM, Schers HJ. Ziekten in de huisartsenpraktijk vijfde druk 2008. Reed Business, Amsterdam.
  • https://www.allesoverinsectengifallergie.nl/
  • https://www.allesoverallergie.nl/blog/allergieen/allergie-voor-insectengif/
Kaltano (10 artikelen)
Gepubliceerd: 29-05-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.