Lupus vulgaris, huidtuberculose

Lupus vulgaris, huidtuberculose Lupus vulgaris, ook wel huidtuberculose of tbc genoemd. Er bestaan twee versies van: secundaire en primaire huidtuberculose. De secundaire komt in navolging van een eerder opgelopen infectie met de tuberculosebacterie. De primaire vorm komt zelden voor. Tuberculose is een besmettelijke ziekte die vroeger veel doden eiste. Vooral longtuberculose was hier verantwoordelijk voor. Tuberculose aan de huid komt vrij weinig voor en kenmerkt zich door bultjes en zweren.

Lupus vulgaris

Lupus wordt het vaak genoemd, ook wel lupus vulgaris. Een andere benaming is huidtuberculose of tbc. Het is een infectieziekte die voor verminkingen kan zorgen. Andere vormen van tuberculose kunnen zelfs voor sterfte zorgen. Lupus is een zeldzame ziekte. Tuberculose is een eeuwenoude ziekte die vooral vroeger vele doden op haar naam had staan. Tegenwoordig komt tuberculose voornamelijk in ontwikkelingslanden of arme landen voor. Hier hebben de mensen en slechter werkend immuunsysteem door verkeerde voeding, en leven ze vaak in onhygiënische toestanden en dicht op elkaar. In de westerse landen komt huidtuberculose zelden voor.

Tuberculose is toch gevaarlijk?

Tuberculose kennen we vooral van de verhalen van vóór de tweede wereldoorlog. Toen was tuberculose niet te genezen en stierven velen eraan. Gemiddeld stierf 12 tot 15 procent van de bevolking aan tuberculose, voornamelijk longtuberculose. Behandeling bestond uit rust en kuren in een sanatorium. Een kuur bestond uit schone lucht, gezonde voeding en veel bedrust. Helaas overleden sommige alle patiënten. Andere patiënten lagen soms jarenlang in een sanatorium. Pas vanaf 1944, met de komst van antibiotica, werd tuberculose behandelbaar.

Tuberculose wordt ook wel de tering genoemd. Het is een zeer besmettelijke infectieziekte. Besmetting vindt vaak plaats door het inademen van vochtdeeltjes, waarin de bacterie zich bevindt. In de longen vermenigvuldigen de bacteriën zich, en vormen daar een tuberkel. Er ontstaan zo holtes in het lichaam, omdat de tuberkel bestaat uit een kern van dood weefsel. Tuberculose komt in Nederland voornamelijk in de longen voor, zelden aan de huid. Huidtuberculose oftewel lupus wordt voornamelijk vanuit het buitenland opgelopen en meegebracht naar West-Europa.

Besmetting

Huidtuberculose wordt voornamelijk opgelopen in gebieden waar de hygiëne slechter is en er meerdere mensen op een klein oppervlak bij elkaar wonen of verblijven. Iemand met longtuberculose kan anderen besmetten, waardoor er tuberculose op andere delen in het lichaam kan ontstaan. Huidtuberculose is hier een zeldzame vorm van. De veroorzaker van huidtuberculose is de bacterie Mycobacterium tuberculosis. Vaak komt de ziekte voor na een eerdere infectie of het doormaken van een andere vorm van tuberculose. Dit wordt dan secundaire huidtuberculose genoemd. Primaire huidtuberculose ontstaat wanneer een patiënt voor het eerst besmet raakt met de bacterie en huidtuberculose ontwikkelt.

Symptomen

Vaak begint de infectie al op jonge leeftijd. Er ontstaat een geelbruin tot roodbruin knobbeltje dat verzweert. Daarna geneest het, zonder behandeling blijft er een litteken achter. Er kunnen meerdere knobbeltjes ontstaan die een plakkaat vormen. Vaak bevinden de knobbeltjes zich in het gezicht en de nek. De lymfeklieren in de omgeving van de infectie zijn gezwollen. Op de lange duur kunnen er bepaalde verminkingen optreden, waaronder bindweefselschrompeling rondom de ogen en de mond. Het neustussenschot kan defect raken. Vanuit het littekenweefsel kan er huidkanker ontstaan. Dit gaat dan om plaveiselcelcarcinoom. Dit begint met een klein rood bultje, soms is het bultje huidkleurig. Ook kan er in het littekenweefsel een wondje ontstaan dat niet geneest. Het bultje of wondje wordt groter. Onbehandeld kan huidkanker gevaarlijk zijn en uit gaan zaaien. Met behandeling is huidkanker meestal goed te behandelen.

Behandeling

De diagnose wordt niet altijd direct gesteld, omdat er vaak in een andere richting wordt gedacht zoals lepra, huidkanker, sarcoïdose of een schimmelinfectie. Het is belangrijk om te vermelden wanneer er een bezoek aan het buitenland is gebracht, vooral wanneer dit een gebied betreft waar vaker tuberculose voorkomt. De behandeling bestaat uit het toedienen van isoniazide (INH). Dit geneesmiddel wordt voornamelijk gebruikt bij de behandeling van alle vormen van tuberculose. Het medicijn doodt binnen enkele dagen vrijwel alle tuberculosebacteriën. Er zijn weinig bijwerkingen bekend. In een enkel geval treedt er vermoeidheid op. In een enkel geval treedt er beschadiging aan het zenuwstelsel op. Er is dan sprake van een branderige pijn die erger wordt bij aanraking van de huid, gevoelloosheid en spierzwakte. Er zal bekeken moeten worden of er gestopt kan worden met INH.
© 2014 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huidaandoening neus: schilfering, pijn, zweertjes, roodheidHuidaandoening neus: schilfering, pijn, zweertjes, roodheidEr zijn verschillende huidziekten of huidaandoeningen die zich kunnen manifesteren op de neus. In dit artikel bespreken…
Het verbeteren van littekensHet verbeteren van littekensEen hoop mensen hebben littekens op hun lichaam. Dit varieert van kleine naar zeer grote beschadigingen op de huid. Er b…
Vlinderexantheem: uitslag in het gezicht door lupusVlinderexantheem: uitslag in het gezicht door lupusLupus is een auto-immuunziekte die in verschillende gedaanten kan voorkomen. Sommige patiënten hebben alleen huidklachte…
Het behandelen van borstkanker bij vrouwenHet behandelen van borstkanker bij vrouwenBorstkanker is een woekering van kwaadaardige cellen die zich ontwikkelen uit normale borstcellen. Borstkanker die allee…

Wespensteek: code rood voor mensen met een allergieWespensteek: code rood voor mensen met een allergieWespen en bijen kunnen niet alleen de barbecue of het tuinfeest vergallen. Voor mensen met een allergie voor insectengif…
Borstkanker bij vrouwen: de erfelijke rol nader bekekenBorstkanker bij vrouwen: de erfelijke rol nader bekekenBorstkanker is verreweg de meest verspreide vorm van kanker bij vrouwen. Indien op tijd behandeld is er in steeds meer g…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Isoniazide
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Lupus_vulgaris
  • http://www.ntvg.nl/publicatie/een-zeldzame-vorm-van-primaire-tuberculose-huidtuberculose/volledig
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 20-05-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.