Gezond wonen: waar moet je op letten?
Wie gezond wil wonen, moet een aantal dingen in acht nemen. Vooral voor kinderen maar ook voor mensen met een allergie kan blootstelling aan schimmels of schadelijke stoffen een probleem vormen. Maar ook voor anderen geldt het motto: woon zo gezond als mogelijk is.
Hoe kan je gezond wonen?
Als je gezond wil wonen, heb je vele vijanden: de huisstofmijt, schimmels, electro-smog, schadelijke stoffen en asbest willen je te lijf gaan. Maar je bent niet willoos aan ze overgeleverd! Naast de zorg voor milieuvriendelijk verantwoorde meubelen en vloeren moet men ook oppassen voor ongedierte en mijten. Die kunnen bijzonder voor mensen met een
allergie tot last worden. Ongedierte wil niemand van ons in huis hebben, en terecht! Maar ook bovenmatig lawaai of een slecht binnenklimaat kan leiden tot gezondheidsproblemen.
Schadelijke stoffen in een interieur
Om zo weinig mogelijk belasting door schadelijke stoffen in een woning te hebben, moet men bij aankoop van nieuwe artikelen erop letten om zo weinig mogelijk "besmette" producten te kopen. En schadelijke stoffen kunnen zich overal verbergen. Ze ontstaan bijvoorbeeld door gebruikte
bouwmaterialen, oplosmiddelen, verf,
inkt, lijm of weekmakers. Daarom zou men schadelijke stoffen in een interieur zo veel mogelijk moeten elimineren.
Symptomen bij besmetting door schadelijke stoffen
De klachten van besmetting door schadelijke stoffen kunnen zeer uiteenlopend van aard zijn. Ze uiten zich bijvoorbeeld in:
- hoofdpijn;
- irritatie van de slijmvliezen;
- niezen;
- hoesten;
- misselijkheid;
- duizeligheid;
- algemene malaise.
Sommige verontreinigingen kunnen zelfs kankerverwekkend zijn. Daarom geldt dat men zich vooraf terdege moet informeren over nieuwe aankopen. Het gaat per slot van rekening om úw gezondheid.
Luchtvochtigheid: niet te droog, niet te vochtig
De luchtvochtigheid is erg van invloed op ons binnenklimaat. Daarbij is het moeilijk om
de gulden middenweg te vinden: een te lage luchtvochtigheid irriteert de slijmvliezen, een te hoge luchtvochtigheid, vooral in slecht geïsoleerde huizen, leidt vaak tot schimmelvorming. In ideale omstandigheden is de luchtvochtigheid tussen de 30 en 50 procent. Een zogenaamde hygrometer wordt gebruikt om de
luchtvochtigheid te meten.
Op de juiste manier ventileren en verwarmen
Om een optimaal binnenklimaat te bereiken, moet men op de goede manier ventileren en op een juiste manier stoken. Drie maal per dag luchten door het venster gedurende vijf tot tien minuten wijd te openen, is noodzakelijk. Vensters in de kiepstand koelen het huis onnodig af. Met name na het douchen en baden, maar ook na het koken moet men veel luchten. Ook moet men een woning niet te warm stoken. Ideaal is een kamertemperatuur tussen de 19 en 22 graden. Een gezond binnenmilieu laat zich door planten bevorderen.
Schimmel: vaak niet te zien, alleen te voelen
Schimmel kan een gevolg zijn van condenswater of binnendringend water. Het komt bijzonder vaak voor in slecht geïsoleerde huizen. Met het blote oog kan men schimmels weliswaar niet altijd herkennen, maar ons lichaam merkt ze altijd op. Aanwijzingen voor
schimmel in een woning zijn bijvoorbeeld een verstopte neus, voorhoofdsholteontsteking of ook bronchitis en astma.
Andere risicofactoren in een woning
Om gezond te wonen, moet men echter veel meer doen dan alleen schimmel en schadelijke stoffen voorkomen. Zo bevindt zich asbest vaak nog onopgemerkt in oudere woningen, bijvoorbeeld in het dakbeschot. Maar ook de huisstofmijt en ongedierte zoals kakkerlakken of muizen of onzichtbare electrosmog en permanente ruis hebben een negatief effect op een gezonde leefomgeving.