4 manieren om schadelijke stoffen uit de lucht te filteren
De lucht in huis is onderhevig aan vervuiling door stoffen die schadelijk kunnen zijn. Er liggen verschillende factoren ten grondslag aan deze vervuiling, waaronder de luchtkwaliteit buiten, de materialen die voor het huis of het pand zijn gebruikt en de activiteiten die in huis worden verricht. Zo kunnen klusactiviteiten zoals schilderen en (elektrisch) zagen, maar ook koken en roken, zorgen voor schadelijke stoffen in huis. Er zijn diverse manieren om deze schadelijke stoffen ook weer uit de lucht te filteren.
Voldoende ventileren
Fijnstof en andere schadelijke stoffen kunnen bij mensen in de longen doordringen. Dit leidt tot de nodige gezondheidsrisico’s, waaronder ademhalingsproblemen, allergieën en een verhoogd risico op longkanker en hart- en vaatziekten. Ondanks dat met name in de grote steden ook de buitenlucht veel vervuiling bevat, is het goed om schadelijke stoffen in huis tegen te gaan door goed te ventileren. De schadelijke stoffen nemen in huis namelijk sneller toe dan in de buitenlucht. Doordat huizen steeds beter geïsoleerd zijn, ontbreekt het vaak aan de nodige ventilatie. Zorg voor een constante aanvoer van frisse lucht via een open raam of via ventilatieroosters en zorg ervoor dat de lucht ongehinderd door je huis kan stromen.
Een goede afzuiginstallatie
Tijdens het bakken en braden van vlees, maar ook bij het wokken van groente, komen schadelijke stoffen vrij. Het aantal fijnstofdeeltjes in de lucht neemt tijdens het koken flink toe. Ook deze deeltjes kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid: bij het bakken van een burger wordt de onschadelijke norm vele malen overschreden. Om deze ongewenste stoffen uit de lucht te filteren is een goede afzuigkap noodzakelijk. Zet de afzuigkap tijdens het koken dan ook altijd aan en zorg ervoor dat deze goed schoon is. Een vervuilde afzuigkap functioneert namelijk minder goed. Het openzetten van een raam tijdens het koken helpt wel, maar zorgt niet voor voldoende ventilatie om alle schadelijke stoffen uit de lucht te filteren.
(Professionele) luchtreinigers
Een zeer effectieve manier om schadelijke stoffen uit de lucht te filteren is gebruikmaking van een luchtreiniger. Deze reinigers zorgen ervoor dat organische en niet-organische vuildeeltjes op een efficiënte manier uit de lucht worden gefilterd. Om dit voor elkaar te krijgen wordt de lucht gerecirculeerd: de lucht uit het huis wordt allereerst aangezogen door een ventilator. Hierna gaat het door een filter, waarna de gefilterde lucht terug de ruimte in geblazen wordt. Wie thuis het huis zoveel mogelijk vrij wil maken van schadelijke stoffen schaft een luchtreiniger voor thuisgebruik aan. Er zijn echter ook professionele luchtreinigers op de markt, welke zakelijk kunnen worden gebruikt. Deze hebben een grotere capaciteit, waardoor ze grote fabriekshallen, opslagruimtes of werkhallen continu kunnen reinigen.
Hoe schoon de lucht wordt door gebruik te maken van een luchtreiniger, hangt van verschillende zaken af. Allereerst moeten de afmeting van de te reinigen ruimte en de capaciteit van de luchtreiniger goed op elkaar zijn afgestemd. Daarnaast bepalen het type filter en het materiaal van de reiniger de kracht van het apparaat. Om hetzelfde niveau van luchtreiniging te behouden is het bovendien noodzakelijk om de luchtreiniger goed te onderhouden.
Planten voor een schoner binnenklimaat
Om schadelijke stoffen zoveel mogelijk uit de lucht te filteren en een gezond binnenklimaat te realiseren, kunnen ook kamerplanten worden ingezet. Een goede groenvoorziening kan namelijk werken als actief luchtzuiveringsmechanisme. Planten in de woning zetten continu CO om in zuurstof, waardoor de lucht minder snel opraakt. Belangrijker nog: uit onderzoek blijkt dat planten daarnaast fijnstof uit de lucht kunnen filteren, waardoor de lucht schoner wordt. Luchtzuiverende kamerplanten nemen schadelijke gassen - zoals beenzeen, tricholoorethyleen en formaldehyde - op en breken ze af. Daarnaast verbeteren planten de luchtvochtigheid en zetten ze CO2 om in zuurstof. Er zijn bovendien bepaalde specifieke planten die effectief chemische stoffen en gassen uit de lucht kunnen filteren, zoals:
- Lepelplant (Spathiphyllum);
- Chrysant (Chrysanthemum morifolium);
- Vrouwentong (Sanseveira);
- Klimop (Hedera helix).
Door je hierin te verdiepen kun je tot een juiste samenstelling van planten komen die de lucht in de binnenruimte het meest effectief schoon kunnen maken.