Witte vlekken op tanden na het dragen van een beugel
Een beugelbehandeling met slotjes komt veelvuldig voor, vooral bij tieners. Het betreft vaak een langdurige en kostbare behandeling. Wanneer dan eindelijk de slotjes verwijderd worden, verwacht je een mooi gebit met egaal gekleurde en kaarsrechte tanden. Helaas is dit niet altijd het geval. Soms zijn er witte vlekken ontstaan op de plaats waar de slotjes hebben gezeten. Deze witte plekken ontstaan door ontkalking van het tandglazuur. Ontkalking is het verlies van het tandmineraal (kalk) door langdurige aanwezigheid van tandplak. Om vorming van witte vlekken te voorkomen is een goede mondhygiëne zeer belangrijk.
Hoe ontstaan de witte vlekken op tanden?
De basisvoorwaarde voor een gewenst resultaat na een beugelbehandeling, is een juiste mondhygiëne. Door het dragen van een slotjesbeugel is het extra moeilijk om tandplak te verwijderen. Je moet goed aandacht besteden aan het schoonhouden van je gebit. De slotjes maken het lastiger om achtergebleven etensresten en bacteriën te verwijderen. Wanneer deze moeilijk bereikbare plekken niet goed schoon worden gemaakt, zal er op den duur tandplak ontstaan. Wanneer deze plak langdurig op je tand zit, zal dit het glazuur van de tanden aantasten. Bovendien vergroot tandplak de kans op een tandvleesontsteking en een slechte adem. Een goede orthodontist houdt jouw mondhygiëne goed in de gaten. Bij eventuele gebitsverwaarlozing kan de orthodontist de beugelbehandeling stoppen.
Hoe kun je witte vlekken op je tanden voorkomen?
Ontkalking van tanden na het dragen van een beugel zijn te voorkomen door:
- te zorgen voor een goede mondhygiëne. Tanden dienen ten minste twee keer per dag, twee minuten, gepoetst te worden met een fluoride bevattende tandpasta. In ieder geval 's morgens en 's avonds en gebruik een zachte tandenborstel of een elektrische tandenborstel. Besteed extra aandacht aan de plekken rondom de slotjes. Spoel je mond niet meteen na het poetsen met water. Het is belangrijk dat er voldoende fluoride in je mond blijft, zodat de fluoride goed de tanden intrekt. Na het poetsen maak je de tanden achter het draadje en alles om de randen van de slotjes schoon met een ragertje.
- ten minste een keer per jaar de tandarts of mondhygiënist te bezoeken.
- niet te veel suikerhoudende voeding en dranken te nuttigen.
Welke behandeling is mogelijk om de witte vlekken te verwijderen?
Na het verwijderen van de slotjes, zal de orthodontist je gebit schoonmaken, om eventuele achtergebleven lijmresten te verwijderen. Vervolgens wordt je gebit gepolijst om het tandglazuur zo goed mogelijk in de originele staat terug te brengen.
Het tandglazuur herstellen
Wanneer er witte vlekken op je tanden zijn ontstaan door verlies van mineralen (demineralisatie), is het nodig om deze mineralen weer aan te vullen. Herstel van tandglazuur is soms mogelijk door goed te poetsen met een reparerende tandpasta zoals Synsodyne Repair & Protect of een pasta met hoge concentratie van de mineralen calcium en fosfor, die kunnen zorgen voor remineralisatie van het tandglazuur. Een voorbeeld hiervan is het middel Recaldent.
Let op! Dit middel is op basis van melkeiwit caseïne, dus niet geschikt voor mensen met een koemelkallergie.
De tanden bleken
Door middel van tanden bleken kunnen gele en bruine verkleuringen van het gebit verminderen of verdwijnen. Voor het verminderen van witte vlekken wordt bleken van tanden ook toegepast. Maar dit heeft lang niet altijd het gewenste resultaat. Bovendien is het bleken van tanden, door de tandarts of een andere specialist, bij mensen van onder de 18 jaar wettelijk niet toegestaan. Ook biedt de basisverzekering geen vergoeding voor het uitwendig bleken van tanden. Tanden zelf bleken met een tandenbleekset is niet aan te raden. Onveilige bleekprocessen kunnen ernstige schade toebrengen aan het gebit.
Het beste is om de vorming van witte vlekken te voorkomen door extra goed je gebit te verzorgen tijdens je beugelbehandeling.