Hoe krijg je stralend witte tanden?

Hoe krijg je stralend witte tanden? Evenals de kleur van je haren of je ogen hoort ook de kleur van je tanden bij jouw persoonlijkheid. En hoewel een wit gebit al snel kunstmatig lijkt, zijn stralend witte tanden voor velen een schoonheidsideaal. Maar de kleur van je tanden hangt ook samen met de wijze van verzorging.

Plaque en zure voeding funest voor tandglazuur

De natuurlijke kleur van onze tanden hangt af van de wijze waarop tandglazuur en tandweefsel zijn samengesteld. Op oudere leeftijd nemen je tanden als gevolg van natuurlijke processen een steeds donkerder kleur aan.

Maar ook plaque (tandaanslag) en verkleuring veroorzaakt door chemische stoffen hebben invloed op de kleur. Zuren en voedsel kunnen in de loop der jaren mineraalstoffen uit het glazuur teniet doen. Als gevolg daarvan wordt het tandoppervlak steeds dunner en schijnt de dentine (het tandbeen) er steeds meer doorheen. Dentine is het weefsel waaruit onze tanden eigenlijk is opgebouwd en bevindt zich meteen onder het glazuur. Grondige tandheelkundige zorg is dus belangrijk voor het behoud van de natuurlijke tandkleur.

Hoe moet je tanden poetsen?

Aanbevolen wordt om na het eten van zure voedingsmiddelen de mond met gewoon water te spoelen. Daardoor worden de tanden minder sterk aangetast door het zuur. Bovendien dient men zijn tanden eerst 30 minuten na consumptie van zure voeding te poetsen om te verhinderen dat het tandglazuur wordt weggeborsteld. Ook belangrijk is de juiste techniek: de tandenborstel mag niet te hard worden ingedrukt. Het beste kan je drie minuten lang poetsen.

Wat doet voeding met tandglazuur?

Ook voeding kan volgens onderzoekers helpen bij het behoud van het tandglazuur. Regelmatige consumptie van zuivelproducten zoals kaas, leidt er volgens nieuwe wetenschappelijke inzichten toe dat het eiwit caseïne en de mineralen calcium en fosfaat de mineralen van het tandglazuur even snel vervangen als ze zijn opgelost. Zo kan een demineralisatie van het tandglazuur worden voorkomen.

Facings pijnloze manier voor perfecte glimlach

Een perfecte glimlach is niet alleen een kwestie van een gezond gebit, maar ook van interactie tussen kleur en vorm. Voor een betoverende glimlach kunnen tanden door middel van facings tegenwoordig zodanig worden aangepast dat die optimaal passen bij iemands gezichtsvorm en type.

Zo'n harmonieus beeld hebben niet veel mensen van zichzelf. Zelfs bekende acteurs moeten een handje geholpen worden bij het creëren van hun Hollywoodglimlach. Onlangs is in dit verband een revolutionaire methode onder de naam Lumineers vanuit Californië overgewaaid naar West Europa.

Met Lumineers kunnen verkleuring, scheef geplaatste tanden en open ruimtes tussen de tanden worden verholpen zonder verwijdering van tandweefsel. Daarbij beperkt men zich in de zogenaamde Smile Design Studios in Californië niet alleen tot het wegwerken van schoonheidsfoutjes, maar creëert men tegelijk een perfecte glimlach. Lumineers zijn even dun als contactlenzen (0,3 mm), zodat ze kunnen worden aangebracht zonder voorafgaande verwijdering van tandweefsel.
© 2010 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe krijg ik stralend witte tanden?Hoe krijg ik stralend witte tanden?Ontevreden met de kleur van je tanden? Zin een schitterende 'Hollywood-lach'. Dan zijn er verschillende manieren om je g…
Goed tanden poetsenGoed tanden poetsen"Je moet je tanden wel goed poetsen hoor" is een zin die velen erg bekend in de oren zal klinken. Je tanden goed poetsen…
Witte vlekken op tanden na het dragen van een beugelWitte vlekken op tanden na het dragen van een beugelEen beugelbehandeling met slotjes komt veelvuldig voor, vooral bij tieners. Het betreft vaak een langdurige en kostbare…
Tanden bleken in NederlandTanden bleken in NederlandWitte tanden: iedereen wil ze, niet iedereen heeft ze. Er zijn allerlei middeltjes te koop en ook met huis- tuin- en keu…

Beauty: Dagelijkse verzorging hoofdhaarBeauty: Dagelijkse verzorging hoofdhaarVoor menigeen is het hoofdhaar een van de belangrijkste zaken aan het uiterlijk en wordt er niets voor niets gezegd ďals…
Beauty: verzorgde nagels zijn altijd mooiBeauty: verzorgde nagels zijn altijd mooiNagels zijn voor veel mensen fascinerend, want er worden de meest creatieve dingen mee gedaan. Maar het uitgangspunt voo…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 18-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.