Beauty: Dagelijkse verzorging hoofdhaar

Beauty: Dagelijkse verzorging hoofdhaar Voor menigeen is het hoofdhaar een van de belangrijkste zaken aan het uiterlijk en wordt er niets voor niets gezegd “als je haar maar goed zit”. Mede daarom is het verliezen van haar, met name bij vrouwen, als er bijvoorbeeld een chemokuur gedaan moet worden, zo mens onterend. Aan dat laatste kan je op dat moment even niets doen, maar wel belangrijk om altijd zorgvuldig met je hoofdhaar om te gaan.

Voeding

Gezondheid van het haar komt van binnenuit. Je bent wat je eet en natuurlijk is de een met een mooiere haardos gezegend dan de ander. Maar verzorging en zorgen dat je lichaam, en dus je haar, het best krijgt voor een gezonde groei, is het minste wat je kunt doen.

Radicale afslankers krijgen wel eens te maken met haaruitval. Je lichaam staat op de zuinige stand en waar gaat dan de beperkte voeding die binnenkomt naar toe? Precies, de organen en de haren en nagels zijn op dat moment het minst belangrijk.

Belangrijk dus voor je lichaam en daarmee ook je huid en haar, dat je goede voeding binnen krijgt. De bekende vers fruit en groenten, zuivel en vezels zijn essentieel. Als je er een normaal voedingsprogramma op na houdt, krijg je alle voedingsstoffen binnen. Maar twijfel je of weet je wel zeker dat je iets niet binnen krijgt, vul je voeding dan aan met een vitaminetablet. Omega 3 en 6 vetzuren zijn bijvoorbeeld goed voor je haar (o.a. tegen droge hoofdhuid). Dit is terug te vinden in bijvoorbeeld vette vis. Maar denk ook aan wortels (vit. A), dit geeft meer glans en melk (vit. D) helpt gespleten haarpunten te voorkomen. Proteïnen, zoals in kaas, gaan droog haar tegen.

Verzorging

Wassen

Een milde shampoo is altijd het beste voor je haar, zeker als je het veel wast. Was altijd 2 keer en spoel het goed uit. Breng daarna een conditioner aan, liefst die in de lijn van de shampoo (producten zijn op elkaar afgestemd). Afhankelijk van het product is het er een die uitgespoeld moet worden, of niet. Laat de conditioner altijd enkele minuutjes zitten, dan kan hij beter zijn werk doen. Zorg dat het nooit op de hoofdhuid komt, dit kan je haar verzwaren.
Overigens bedoelen we met uitspoelen we ook goed uitspoelen, er mogen geen zeepresten achterblijven. Gebruik lauwwarm water.

Drogen / modelleren

De eerste druppels dep je weg met de handdoek. Wrijf je haar niet droog, maar doe bijvoorbeeld de handdoek om je hoofd en laat dit enkele minuten zitten. Het ergste nat blijft in de handdoek achter, zonder het haar te beschadigen.

Als je vervolgens het haar gaat drogen is het goed eerst een beschermer, wellicht ook uit de lijn van de shampoo/conditioner maar niet noodzakelijk, in je haar te doen. Kneed het goed door het haar en begin dan met het drogen. De hitte van de föhn en eventueel een krul- of stijltang daarna, kan schadelijk zijn. De betere producten beschermen dusdanig dat je zonder problemen je haar regelmatig kunt drogen met de föhn. Neemt niet weg dat je haar natuurlijk laten drogen altijd beter is, maar maakt dat het in model brengen weer lastiger is.

Naast beschermers zijn er ook stylingproducten die een bepaald kapsel bijvoorbeeld wat kracht bij zetten. Een krul of juist stijl haar, of wat extra volume. Maak een kapsel vervolgens af met een lak als je bang bent dat je coupe het anders niet volhoudt.

De sauna kan heerlijk zijn, maar zorg dat je haar beschermd is met een product dat afstoot (het zwembad, eventuele zoutbaden etc.). Meerdere productenlijnen hebben olieachtige producten die in het haar blijven zitten. Na de sauna goed uitspoelen en dan de normale routing met shampoo en conditioner hanteren.
Maar ook het buitenbad en de zon, dus de zonvakantie in zijn algemeenheid is bij uitstek geschikt om een goede bescherming te nemen.

Feiten en fabels

  • Krijg je van conditioner zwaar, futloos haar? Onzin, Als je haar futloos is, heeft dit met andere zaken te maken. Bij een normale verzorging zal je geen futloos haar krijgen. Dit staat wel los van wat de natuur je meegegeven heeft. Dit scheelt van persoon tot persoon.
  • Groeit je haar gemiddeld 1 centimeter per maand? Jazeker.
  • Heeft hoofdhuidmassage zin? Als het lekker ontspannend is, heeft het altijd zin. Maar daarnaast stimuleer je de doorbloeding, zodat de voedingsstoffen weer beter opgenomen kunnen worden.
  • Op een dag kun je tussen 50 en 100 hoofdharen verliezen. Dit is een gebruikelijk getal. Tijdens de wisseling van de seizoenen kan dit wat meer zijn, sommige mensen hebben hier last van. Duurt dit wel erg lang, raadpleeg dan de huisarts.
  • In de zomermaanden kan je haar tot bijna 2x zo snel groeien. Dit komt door de aanmaak van vitamine D.
  • Van puntjes knippen gaat je haar niet harder groeien, maar het voorkomt wel het splijten van je haar. Als je hier niets aan doet kan je haar dus verder splijten. Daarnaast krijgt het vaak een dor en droog uiterlijk (“bosje stro”).

Tot slot

Resumerend: Om je haar zo mooi mogelijk te houden is het belangrijk om:
  • Goede voeding binnen te krijgen.
  • Je haar goed te verzorgen, met de juiste producten.
  • Bescherm het haar tijdens het modelleren, zonnen of in het water.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over gespleten haarpuntenAlles over gespleten haarpuntenHeb je mooi lang haar en dan krijg je gespleten haarpunten, het kan je haar helemaal verpesten. Wat zijn gespleten haarp…
Beauty: Verzorging hoofdhaarBeauty: Verzorging hoofdhaarDe verzorging van het hoofdhaar is belangrijk. Enerzijds voor een frisse look en anderzijds de haar in goede conditie te…
Het verzorgen van uw haarNet zoals bij de huid, is het verzorgen van uw haar ook belangrijk. Hoe kan u het beste uw haar verzorgen?
Natuurlijke haarverzorging: Vet, droog en beschadigd haarNatuurlijke haarverzorging: Vet, droog en beschadigd haarGlanzende, sterke en gezonde haren zijn het gevolg van goed werkende talgklieren in de hoofdhuid en van gezonde haarwort…

Anti-rimpel behandelingen: Minder en minder diepe rimpelsRimpels zijn een onvermijdelijk gevolg van ouder worden. Helemaal voorkomen dat je huid veroudert is onmogelijk maar er…
Hoe krijg je stralend witte tanden?Hoe krijg je stralend witte tanden?Evenals de kleur van je haren of je ogen hoort ook de kleur van je tanden bij jouw persoonlijkheid. En hoewel een wit ge…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 02-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.