Natuurlijke haarverzorging: Vet, droog en beschadigd haar

Natuurlijke haarverzorging: Vet, droog en beschadigd haar Glanzende, sterke en gezonde haren zijn het gevolg van goed werkende talgklieren in de hoofdhuid en van gezonde haarwortels. Zolang we er voor zorgen dat de hoofdhuid gezond is, zullen we vrijwel geen last hebben van vet en droog haar. Het haar zal beter bestand zijn tegen de schadelijke invloeden van buitenaf.

Vet haar

Oorzaken van vet haar is dat de klieren in het hoofdhuid te veel huidsmeer af geven. Pas voor vet haar altijd, gedurende enkele maanden, een wrijfmassage toe. Shampoo met een vlakke hand heel zachtjes in het haar en over de hoofdhuid masseren.

Shampoo voor vet haar: kastanje

Kastanje shampoo van Weleda bezit de eigenschap dat het:
 • De haarwortels voedt
 • Werkt licht ontvettend
 • Activeert de stofwisseling van de hoofdhuid
 • Verzorgt de hoofdhuid
 • Geeft stevigheid aan het haar door de toevoeging van kiezelzuur

Vet haar bij tienermeisjes en vrouwen

Te vet haar bij tienermeisjes en bij vrouwen kan liggen aan een gestoorde eierstok functie. Warme onderkleding dragen en elke dag een kruidenzitbad nemen stimuleert de werking van de eierstokken! Bij het vermoeden van het hebben van een gestoorde eierstokfunctie altijd contact opnemen met een arts en/of deskundige!

Droog haar

Droog en dof haar komt voornamelijk door een te weinige productie van huidsmeer door de klieren in de hoofdhuid. Door de hoofdhuid tijdens het wassen van de haren, goed en krachtig te masseren, worden de klieren gestimuleerd tot het vermeerderen van de productie van huidsmeer.

Oorzaken van droog haar

 • Te lage talgproductie en huidsmeer.
 • Beschadigde haarstructuur, oorzaken: bleken, blonderen, gebruik van hete tangen, permanent
 • Invloeden van temperaturen, oorzaken: droge aircolucht, hete droge lucht, vrieskou.
 • Te hard wrijven met een handdoek na het haren wassen.

Kenmerken van droog haar:

 • Droog haar heeft een laag vochtgehalte
 • Het haar is niet flexibel
 • Het haar is futloos
 • Vaak is het haar statisch
 • Veel gespleten haarpunten
 • Moeilijk om het haar in model te krijgen
 • Heeft niet tot nauwelijks glans

Verzorging van droog, beschadigd en dof haar

Gebruik van de Weleda haarolie of olijfolie is een weldaad voor het droge haar. Masseer de olie op het hoofdhuid en in de haren een half uur voor het wassen van de haren flink in. Gebruik daarna een milde shampoo zoals bv de Rozamarijn shampoo van Weleda.

Haarverzorging

De allerbeste verzorging voor het haar is een natuurlijke leefwijze, met veel beweging in de frisse buitenlucht, gezonde en volwaardige voeding rijk aan kalk en kiezelzuur. De natuurlijke zwavel van een ui is pure weldaad voor de hoofdhuid. Wrijf een half uur voor het wassen van de haren een doorgesneden ui de hoofdhuid goed in.

Nat haar drogen

Nooit de natte haren droograggen met een handdoek! Het beschadigt de haarschubben ernstig! Dep de natte haren liever droog, of beter: laat de natte haren drogen in de lucht.

Föhn en de droogkap

Let altijd heel goed op bij het gebruik van drogers op het gebruik van de juiste temperatuur. Nooit te heet, altijd op een lauwe temperatuur! De afstand van de droger en de haren moet zeker 20 a 30 centimeter zijn.

Grijze haren

Er schijnt een verband te bestaan in de relatie tussen het grijs worden en de functie van de geslachtsklieren! Hoe ouder we worden, hoe meer de werking van de hormoonproductie afneemt. In exact hetzelfde tempo worden we grijs!
Er moet natuurlijk wel rekening gehouden worden met erfelijke factoren, hevige en heftige psychische schokken en constante zorgen hebben.

Lees verder

© 2008 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verzorgen van uw haarNet zoals bij de huid, is het verzorgen van uw haar ook belangrijk. Hoe kan u het beste uw haar verzorgen?
Weleda Rozemarijn en Kastanje shampoo en haarolieWeleda Rozemarijn en Kastanje shampoo en haarolieWelke shampoo is perfect tegen vet haar? Welke shampoo helpt tegen vet haar? Welke shampoo op natuurlijke basis werkt go…
Gezond en glanzend haarGezond en glanzend haarGezond en glanzend haar, welke vrouw wil dit nou niet? Het heeft zeker een positief effect op je uiterlijk overkomen, ma…
Gebruik een oliespoeling voor mooi, glanzend krullend haarGebruik een oliespoeling voor mooi, glanzend krullend haarKroeshaar of krullend haar kan erg veel baat hebben bij een geregelde oliespoeling; vooral bij extreme temperaturen. (Kr…

Ooglaseren: Welke methoden en hoe duur?Ooglaseren: Welke methoden en hoe duur?Door uw ogen te laten laseren bent u eindelijk af van lenzen en brillen. Hier vindt u een overzicht van de bekendste oog…
Bronnen en referenties
 • De Kleine Dokter Dr. A. Vogel
 • De homeopathische Gids Natuurlijke gezondheidszorg en homeopathische zelfmedicatie L.P.Huijsen Homeopathisch arts
 • Anders beter worden Volgens inzichten van Dr. A Vogel A.C. de Lang
 • Weleda.nl
 • Leren.nl/rubriek/gezondheid/huid_en_haar/
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 26-02-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.