Infecties voorkomen essentieel bij ouderen

Infecties voorkomen essentieel bij ouderen Infecties zijn een van de belangrijke oorzaken van ziekte en sterfte op hoge leeftijd. Vooral longontsteking en influenza (griep) geven het ouder wordende lichaam heel wat te stellen. Bescherming tegen infectie is dan ook een belangrijk instrument voor behoud van de gezondheid en de kwaliteit van leven bij oudere mensen. Op oudere leeftijd valt met ziektekiemen niet te spotten.

Ook ons immuunsysteem is aan veroudering onderhevig

Evenals alle organen van de mens, is ook het immuunsysteem, een belangrijk wapen van het menselijk lichaam tegen ziekteverwekkers, onderworpen aan een verouderingsproces. Tijdens de eerste decennia van ons leven neemt de immuuncompetentie door leerprocessen van het immuunsysteem aanvankelijk toe. De neiging tot infectie vermindert als gevolg daarvan.

Op latere leeftijd hogere gevoeligheid voor infecties

Maar er is ook een tegenovergestelde trend waar te nemen: het aantal immuuncellen, in het bijzonder de zogenaamde T-cellen, neemt af met het stijgen der jaren. De aanmaak van beschermende antilichamen laat na. Vanwege deze en andere mechanismen neemt de gevoeligheid voor infecties op latere leeftijd weer toe, vooral voor infecties waarmee het immuunsysteem nog niet eerder in contact kwam.

Koortsreactie wordt op oudere leeftijd minder

Om redenen die nog in detail worden onderzocht, is op latere leeftijd ook de niet-specifieke afweer anders. Zo is de koortsreactie bij ouderen duidelijk minder. Dit is niet alleen belangrijk omdat koorts waarschijnlijk een voornaam beschermingsmechanisme van het lichaam is, maar ook omdat koorts wordt gemeten om infectie te diagnosticeren. Infecties op oudere leeftijd worden om die reden vaak veel later herkend als op jongere leeftijd.

Gerichte vaccinatie om risico’s terug te dringen

Met name twee infecties zijn in onze contreien levensgevaarlijk voor alle ouderen: de griep en de meestal door pneumokokken veroorzaakte bacteriële longontsteking. Hoe gevaarlijk deze twee besmettingen zijn, toont een blik op de statistieken. Elk jaar lopen circa 820.000 Nederlanders een griepinfectie op en elke winter overlijden er in ons land 250 tot 2.000 personen aan de griep of aan de gevolgen ervan. Bijna 90% van hen is 65 jaar of ouder.

Ten minste een deel van deze sterfgevallen is onnodig omdat zowel influenza als de door pneumokokken veroorzaakte longontsteking voorkomen had kunnen worden door vaccinatie. Vanwege het verhoogde risico op latere leeftijd, wordt aan alle mensen boven zestig jaar een jaarlijkse vaccinatie tegen de seizoensgriep aanbevolen.

Ziekenhuishygiëne en infecties

Ziekenhuizen vormen bij een niet optimale hygiëne een belangrijke voedingsbodem voor ziekteverwekkers. Deze "ziekenhuiskiemen” veroorzaken nosocomiale infecties, dat zijn ziekten die patiënten voornamelijk na een verblijf in het ziekenhuis opdoen. Zij zijn vooral hierom zo problematisch omdat ziekenhuisbacteriën voor een deel zeer resistent zijn tegen antibiotica en dus moeilijk te behandelen.

Hygiëne in ziekenhuizen van levensbelang voor ouderen

Er wordt geschat dat in ons land meerdere honderden mensen per jaar sterven aan ziekenhuisinfecties. De belangrijkste slachtoffers zijn ouderen en wel om meerdere redenen:
  • op de eerste plaats leven ziektekiemen bij voorkeur op de intensive care van ziekenhuizen, waar het aandeel ouderen onevenredig hoog is;
  • bovendien zijn oudere mensen in het ziekenhuis bijna altijd chronisch ziek. Veel chronische aandoeningen gaan, evenals een oudere leeftijd, gepaard met een verminderde afweer.

Lees verder

© 2014 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vaccinaties: de meest voorkomende vaccinatiesBijna iedereen is wel eens bij de dokter geweest om een vaccinatie te halen. De redenen om een vaccinatie te halen kunne…
Wat is het verschil tussen Mexicaanse griep en gewone griep?Mensen zijn enorm bang voor het krijgen van de Mexicaanse griep maar is het eigenlijk erger wanneer je deze griep krijgt…
Griep, ook wel influenza, kan gevaarlijk zijnGriep, ook wel influenza, kan gevaarlijk zijnMet griep hebben we vaak te maken. En de mensen denken er eigenlijk best makkelijk over maar is dat ook zo? Is het gevaa…

Slapeloosheid, insomnia: totaal niet kunnen slapenSlapeloosheid, insomnia: totaal niet kunnen slapenNiet goed kunnen slapen kan iedereen overkomen. De nachtrust is verstoord, omdat het hoofd niet tot rust komt. Het kan d…
Pijn aan de anus of anale pijn: oorzaken van pijnlijke anusPijn aan de anus of anale pijn: oorzaken van pijnlijke anusPijn aan de anus, anuspijn of pijn in het anale gebied komt relatief vaak voor. Pijn in de anus varieert in intensiteit.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Maialisa, Pixabay
  • Aantal sterfgevallen door griep volgens http://nl.wikipedia.org/wiki/Griep
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 30-07-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.