Je weerstand verhogen met voeding rijk aan antioxidanten
Voeding rijk aan antioxidanten is essentieel voor het verhogen van je weerstand. Om de lichaamscellen gezond en in balans te houden, is het van belang om het juiste voedsel te eten. Groente en ook het meeste fruit is rijk is aan antioxidanten. Antioxidanten zijn onze belangrijkste bondgenoten in de strijd tegen vrije radicalen. Dat zijn zeer reactieve zuurstofverbindingen die in het lichaam worden gevormd en die worden veroorzaakt door invloeden zoals UV-straling, uitlaatgassen, medicijnen en milieugift. De schadelijke effecten daarvan noemt men oxidatieve stress. Te veel ervan veroorzaakt celbeschadiging, versnelt ons verouderingsproces en krijgt de schuld van een hele reeks ziekten.
Antioxidanten: vrije-radicalen-vangers
Antioxidanten zijn erg belangrijk voor het menselijk lichaam omdat ze fungeren als ‘vrije-radicalen-vangers’. Vrije radicalen zijn op zichzelf normale stofwisselingsproducten die in elk lichaam voorkomen en zelfs nodig zijn. Als er echter te veel van zijn gevormd, zijn ze schadelijk. Het zijn moleculen die maar één elektron bevatten. Door hun constante zoektocht naar het ontbrekende elektron zijn ze erg reactief. Helaas halen ze de elektronen die ze nodig hebben uit andere moleculaire verbindingen en zetten ze deze om in vrije radicalen. Een kettingreactie. Ze vallen belangrijke eiwitten, celwanden of zelfs het erfelijk materiaal (DNA) aan. Dit veroorzaakt schade aan verschillende lichaamscellen, waarvan het lichaam in de loop van het leven steeds langzamer kan herstellen. Antioxidanten hebben beschermende en gezondheidsbevorderende effecten als ze worden opgenomen in een dieet dat rijk is aan groenten en fruit.
Vitamines: de bekendste antioxidanten
De bekendste antioxidanten zijn vitamines. Vooral vitamine C, E en A, evenals bètacaroteen (provitamine A). Maar ook mineralen en sporenelementen zoals zink, selenium, koper en magnesium, evenals de aminozuren L-glutathion, L-cysteïne, methionine en taurine hebben een antioxiderende werking.
Essentiele vitamines voor ons immuunsysteem
Vitamines zijn organische verbindingen die het organisme niet nodig heeft als energiebron maar voor andere vitale functies. Maar onze stofwisseling kan die echter grotendeels niet synthetiseren. Ze moeten dus met de voeding worden opgenomen.
Vitamines kan men onderverdelen in vet oplosbare (lipofiele) en in water oplosbare (hydrofiele) vitamines:
- Vitamine C is uiteraard onmisbaar voor het goed functioneren van het menselijk immuunsysteem;
- Vitamine A is sterk antiviraal, en van belang voor het functioneren van de thymusklier. Het komt voor in lever, zuivelproducten, vette vis, levertraan en in plantaardig voedsel in de vorm van bètacaroteen, dat het lichaam vervolgens omzet in vitamine A;
- De B-vitaminen zijn belangrijk voor de fagocytactiviteit (witte bloedcellen);
- Vitamine E is een krachtig antioxidant die de productie van antilichamen stimuleert.
Mineralen belangrijk voor een optimale afweer
Bepaalde mineralen zijn ook belangrijk. Calcium helpt de fagocyten bij het uitvoeren van hun opruimende taken, terwijl selenium nodig is voor de productie van antilichamen. IJzer verhoogt de weerstand, en vele immuniteitsprocessen, waaronder de rijping van T-cellen, zijn in hoge mate afhankelijk van zink. De meeste mineralen komen voor in zaden, noten en groene bladgroenten.
Eiwitten spelen ook een sleutelrol in ons immuunsysteem
Eiwit is essentieel voor een goede weerstand, omdat het benodigd is voor het produceren van alle cellen, waaronder de antilichamen en enzymen van het immuunsysteem. Eiwitten bestaan uit aminozuren, die een sleutelrol spelen in het goed functioneren van het immuunsysteem. Veel mensen hebben een eiwittekort. Het is belangrijk om volop eiwitrijk voedsel te eten, zoals bonen, peulvruchten, vlees en vis.
Vezels, onmisbaar voor de spijsvertering
Een andere belangrijke voedingsstof zijn vezels, die voorkomen in volkorengranen, fruit en groenten. Vezels zijn essentieel voor een gezond spijsverteringsstelsel - ze houden de darm schoon, voorkomen de ophoping van
giftige stoffen en helpen de te snelle groei van 'slechte'
bacteriën te voorkomen. Gezonde meervoudig onverzadigde vetten zijn ook belangrijk, omdat ze rijk zijn aan omega-3- en -6-vetzuren, die ontstekingen remmen en de weerstand verhogen; eet dus volop noten, zaden en vette vis.
Voedingsmiddelen die extra weerstandsverhogend werken
Naast de welbekende voedingsstoffen, bezitten sommige soorten voedsel bijzondere weerstandverhogende eigenschappen. Groene bladgroenten, onder andere broccoli en kool, bevatten fytochemicaliën die glucosinolaten worden genoemd, en die een sterke anti carcinogene werking hebben. Watermeloen, rode grapefruit en tomaten zijn rijk aan lycopene, eveneens een kankerbestrijdende kampioen, terwijl bessen zoals aardbeien en frambozen ontstekingsremmende anthocyaninen bevatten, evenals ellaginezuur, wat de vorming van kankercellen kan helpen onderdrukken.
Andere manieren om je weerstand te verhogen
Naast het eten van gezonde kost zijn er een aantal andere dingen dat je kunt doen om je weerstand te verhogen. Je kunt bijvoorbeeld meer bewegen, wat de stroom van lymfevloeistof die immuniteitscellen bevat, door het lichaam bevordert. Lichaamsbeweging stimuleert ook de bloedsomloop, waardoor de zuurstofvoorziening van de organen in het lichaam verbetert. Als je gewoon actief bent en elke dag een half uur stevig wandelt, is dat al voldoende.
Het belang van een positieve levenshouding en een goed sociaal netwerk mag niet onderschat worden - uit talrijke onderzoeken is gebleken dat lachen, optimistisch zijn en lol maken met vrienden het immuunsysteem kan oppeppen. Het is ook belangrijk ruimschoots voldoende slaap te krijgen, en daglicht is essentieel om zowel stemming als weerstand te stimuleren. Yoga en meditatie kunnen stressverlagend werken.
Vijanden van het immuunsysteem
- Gebrek aan vitaminen en mineralen
- Suiker
- Stress
- Roken
- Overmatig alcoholgebruik
- Gebrek aan slaap